2019-2024 ortaokul Türkçe dersi öğretim programlarının karşılaştırılması
Comparison of the 2019-2024 middle school Turkish language curriculum
- Tez No: 995881
- Danışmanlar: PROF. DR. LOKMAN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe dersi, Türkçe eğitimi, Türkçe öğretimi, Turkish lesson, Turkish education, Turkish teaching
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, 2019 Türkçe Dersi Öğretim Programı ile 2024 Ortaokul Türkçe Dersi Öğretim Programının benzer ve farklı yönlerini karşılaştırmak ve 2024 Ortaokul Türkçe Dersi Öğretim Programında bulunan yenilikleri incelenmek amaçlanmaktadır. Çalışmada literatür taramasının ardından iki program detaylı olarak incelenmiştir. İnceleme sonucunda programlar karşılaştırılarak benzerlikleri ve farklılıkları değerlendirilmiştir. Ardından 2024 TDÖP'nin yenilikleri incelenmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama kullanılmıştır. Çalışmanın veri kaynakları 2019 Türkçe Dersi Öğretim Programı ile 2024 Ortaokul Türkçe Dersi Öğretim Programıdır. Çalışmanın verileri doküman incelemesi yöntemiyle toplanmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Bu çalışmada ilgili programların amaçları, yaklaşımları, değerleri, yetkinlikleri, kazanımları, Türkçe alan becerileri, temalar, ders kitaplarına alınacak metinlerin özellikleri, metin sayıları, metin türleri, ders kitabı forma sayıları ve kitap ebatları, bireysel farklılıklar, ölçme değerlendirme ilkeleri açısından karşılaştırılmıştır. 2024 TDÖP'de yer alan dil yapıları ve söz varlığı, strateji, yöntem ve teknik uygulamaları, üretim atölyeleri, farklılaştırma etkinlikleri, programlar arası bileşenler, tema öğrenme çıktıları sayısı ve süre tabloları ve ekler gibi yenilikler incelenmiştir. Çalışma sonucunda incelenen iki program, temel yaklaşım, bireysel farklılıklara önem verme, ölçme ve değerlendirme ilklerinin süreç odaklı ve yapılandırmacı olması açısından benzer özellikler göstermişlerdir. 2024 programının belirli farklılıklarının olduğu görülmüştür. Yeni programda, değerlerin sayısının arttığı, kazanımların yerine“süreç bileşeni”ifadesinin kullanıldığı, Türkçe alan becerilerine dil yapıları ve söz varlığının eklendiği, ölçme ve değerlendirme yerine öğrenme kanıtları ifadesinin kullanıldığı, tema sayılarının azaltıldığı, sınıf düzeylerinde daha fazla öğrenme çıktısına ve metin türlerine yer verildiği görülmüştür. Ayrıca 2024 programın birçok köklü değişikliğe sahip olduğu görülmüştür. Bu doğrultuda, üretim atölyelerine, farklılaştırma uygulamalarına, programlar arası bileşenlere, temaların uygulanmasına yönelik şemalara, eğilimlere ve çeşitli kavramlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to compare the similarities and differences between the 2019 Turkish Language Curriculum and the 2024 Middle School Turkish Language Curriculum, and to examine the innovations in the 2024 Middle School Turkish Language Curriculum. Following a literature review, the two curricula were examined in detail. The similarities and differences were evaluated by comparing the curricula. Subsequently, the innovations of the 2024 Turkish Language Curriculum were examined. The study employed a descriptive survey, a qualitative research method. The data sources for the study are the 2019 Turkish Language Curriculum and the 2024 Middle School Turkish Language Curriculum. Data was collected using the document analysis method. The obtained data was analyzed using descriptive analysis. In this study, the curricula were compared in terms of their aims, approaches, values, competencies, learning outcomes, Turkish language skills, themes, characteristics of texts to be included in textbooks, number of texts, types of texts, number of textbook pages and book sizes, individual differences, and measurement and evaluation principles. The innovations included in the 2024 Turkish Language Teaching Program (TDÖP) such as language structures and vocabulary, strategy, method and technique applications, production workshops, differentiation activities, cross-program components, thematic learning outcome numbers and duration tables, and appendices have been examined. The study revealed that the two programs examined shared similar characteristics in terms of their fundamental approach, emphasis on individual differences, and the process-oriented and constructivist principles of measurement and evaluation. However, the 2024 program exhibited certain differences. These differences include an increased number of values, the use of the term“process component”instead of“learning outcomes,”the addition of language structures and vocabulary to Turkish language skills, the use of“learning evidence”instead of“measurement and evaluation,”a reduction in the number of themes, and the inclusion of more learning outcomes and text types at different grade levels. Furthermore, the 2024 program exhibited several fundamental changes. These included production workshops, differentiation practices, interprogram components, diagrams for theme implementation, trends, and various concepts.