Alt solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle makrolid tedavisi başlanan çocuk hastalarda kardiyolojik yan etkilerin değerlendirilmesi
Evaluation of cardiological side effects in children who started macrolid treatment due to lower respiratory tract infection
  1. Tez No: 941286
  2. Yazar: VİLDAN DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM KARBUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: bradikardi, makrolid, QT uzaması, bradycardia, macrolide, QT prolongation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: : Çalışmamızda alt solunum yolu enfeksiyonu nedenli makrolid grubu antibiyotik tedavisi başlanan ve yatarak takip edilen çocuk hastalarda makrolid kullanımı sonrası gelişebilecek kardiyak sistem patolojilerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Yöntem: Ekim 2024 tarihinden itibaren Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde yatarak takip edilen alt solunum yolu enfeksiyonu tanısı alıp makrolid tedavisi başlanan 61 hasta çalışma kapsamında değerlendirilmiştir. Hastalara ait demografik veriler, makrolid tedavi öncesi ve sonrası değerlendirilen kardiyak parametreler prospektif olarak kaydedilip değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 61 hastadan 56 hasta azitromisin (%91,8) ve 5 hasta klaritromisin (%8,2) kullanmıştı. Hastaların değerlendirme kapsamında EKG incelemeleri sonucu tedavi öncesi ve sonrası kardiyak parametreler değerlendirildi. Tedavi öncesi ve sonrası kalp tepe atım hızı karşılaştırıldığında tedavi sonrasında kalp tepe atımında anlamlı bir düşüş saptandı. PR aralığı için tedavi öncesi ve sonrası karşılaştırıldı, tedavi sonrası PR aralığındaki bu artış istatistiksel düzeyde anlamlı bulundu. Tedavi öncesi ve sonrası QTc süresi karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmadığı görüldü. Tpe/QTc oranı karşılaştırılmasında yine tedavi öncesi ve sonrası anlamlı bir değişiklik saptanmadığı izlendi. Sonuç: Makrolid antibiyotikler çocuklarda nadiren de olsa bradikardi ,taşikardi, QT uzaması ve aritmi gibi kardiyak yan etkilere neden olabilmektedir. Bu nedenle, özellikle risk altındaki pediatrik hastalarda dikkatli izlem ve değerlendirme yapılmasında fayda vardır .
Özet (Çeviri)
Objective:. In our study, we aimed to identify cardiac system pathologies that may develop following macrolide use in pediatric patients who were hospitalized and started on macrolide antibiotic therapy for lower respiratory tract infections. Methods: Starting from October, 2024, 61 patients who were hospitalized at Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital with a diagnosis of lower respiratory tract infection and initiated on macrolide therapy were evaluated within the scope of the study. Demographic data and cardiac parameters assessed before and after macrolide treatment were prospectively recorded. Results: Of the 61 patients included in the study, 56 patients (91.8%) received azithromycin and 5 patients (8.2%) received clarithromycin. Cardiac parameters were evaluated through ECG examinations conducted before and after treatment. When comparing the pre- and post-treatment heart rate peaks, a significant decrease in heart rate peak was observed after treatment. Comparison of the PR interval before and after treatment showed a statistically significant increase in the PR interval following therapy. No significant difference was found when comparing the QTc duration before and after treatment. Similarly, no significant change was observed in the Tpe/QTc ratio between pre- and post-treatment evaluations. Conclusion: Although rare, macrolide antibiotics can cause cardiac side effects in children, such as bradycardia, tachycardia, QT prolongation, and arrhythmia. Therefore, careful monitoring and evaluation are recommended, particularly in pediatric patients at risk.