Kronik ürtikerli hastalarda omalizumab tedavi yanıtını öngörmede biyomarkerların değerlendirilmesi
Evaluation of biomarkers in predicting omalizumab treatment response in patients with chronic urticaria
- Tez No: 941299
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ERDEM ÇAKMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Kronik spontan ürtiker, Omalizum, Tedavi Direnci, Chronic spontaneous urticaria, Omalizum, Treatment Resistance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Ürtiker, aniden ortaya çıkan ve genellikle kendiliğinden kaybolan, kaşıntılı, eritemli ve ödemli papül ve plaklarla tanımlanan bir hastalıktır. Kronik spontan ürtiker (KSÜ) ise altı haftadan daha uzun süre devam eden, belirgin bir tetikleyicisi olmayan, ürtiker tipidir. Omalizumab, anti-immünoglobulin-E monoklonal antikoru olup antihistaminik tedavisine dirençli KSÜ hastaları için onaylanmış, etkili bir tedavi seçeneğidir. Çalışmamızda KSÜ hastalarında çeşitli biyomarkerlar degerlendirilerek omalizumab tedavisine yanıtın öngörülebilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Bu çalışma tek merkezli retrospektif gözlemsel bir çalışmadır. Çalışmaya İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Alerji ve İmmünoloji Hastalıkları Kliniğine 1 Ocak 2021- 01 Haziran 2024 tarihleri arasında başvurmuş olan, kronik ürtiker tanısı konulmuş ve omalizumab tedavisi verilmiş toplam 76 hasta dahil edildi. Hasta dosyalarından, hastaların demografik ve klinik özellikleri, laboratuvar sonuçları ve omalizumab tedavisine ilişkin bilgiler elde edildi. Hastalık şiddetini ve tedaviye verilen yanıtları değerlendirebilmek amacıyla Ürtiker Kontrol Testi (ÜKT) kullanılmıştır. ÜKT skoru 12 ve üzeri olan hastalar omalizumab tedavisine yanıtlı olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Omalizumab tedavisine yanıt vermeyen hasta grubunda, omalizumab tedavisine yanıt veren hasta grubunda göre ürtiker süresi anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p=0.019). Omalizumab tedavi süresi, omalizumab tedavisine yanıt vermeyen hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksekti (p0.05). Sonuç: WBC, nötrofil, kompleman C4, total IgE düzeyi ve ürtiker süresi omalizumab tedavisine yanıtı örgörmede belirleyici faktörler olabilir. KSÜ'li hastalarda omalizumab tedavi yanıtını öngörmede klinik ve patofizyolojik özelliklerinin daha iyi tanımlanabilmesi için daha geniş hasta gruplarını içeren prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Urticaria is characterized by itchy, erythematous and edematous papules and plaques that appear suddenly and usually disappear spontaneously. Chronic spontaneous urticaria (CSU) is a type of urticaria that persists for more than six weeks and has no apparent trigger. Omalizumab, an anti-immunoglobulin-E monoclonal antibody, is an effective treatment option approved for patients with CSU refractory to antihistamine therapy. In our study, we aimed to predict the response to omalizumab treatment by evaluating various biomarkers in patients with KSU. Materials and methods: This is a single-center retrospective observational study. A total of 76 patients who were admitted to the Allergy and Immunology Diseases Clinic of Istanbul Başakşehir Çam and Sakura City Hospital between January 1, 2021 and June 01, 2024, diagnosed with chronic urticaria and treated with omalizumab were included in the study. Information on demographic and clinical characteristics, laboratory results and omalizumab treatment were obtained from patient files. Urticaria Control Test (UCT) was used to evaluate disease severity and response to treatment. Patients with a UCC score of 12 and above were considered as responders to omalizumab treatment. Results: Duration of urticaria was significantly higher in the omalizumab non responders than in the omalizumab responders (p=0.019). The duration of omalizumab treatment was significantly higher in the omalizumab non-responsive patient group (p0.05). Conclusion: WBC, neutrophils, complement C4, total IgE levels and duration of urticaria may be predictive factors for response to omalizumab treatment. Prospective studies involving larger patient groups are needed to better define the clinical and pathophysiologic features in predicting omalizumab treatment response in patients with CSU.