Kronik ürtikerli hastalarda fiziksel aktivite düzeyleri: Kontrol grubu ile farklılık ve tedavi yanıtı ile ilişki
Physical activity levels in patients with chronic urticaria: Differences compared with a control group and their association with treatment response
  1. Tez No: 1014876
  2. Yazar: TUĞBA NUR ÖZYÖRÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞRI TURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Antihistaminik direnci, Fiziksel aktivite, IPAQ-SF, Kronik spontan ürtiker, Omalizumab yanıtı, Antihistamine resistance, Chronic spontaneous urticaria, IPAQ-SF, Omalizumab response, Physical activity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada kronik ürtiker (KÜ) tanılı bireylerde fiziksel aktivite düzeylerini sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırmak; fiziksel aktivite ile antihistaminik (AH) ve omalizumab (OMA) tedavilerine verilen yanıt arasındaki ilişkiyi araştırmak amaçlanmıştır. Bunun yanı sıra tedavi direncini öngörebilecek klinik ve biyokimyasal belirteçlerin tanımlanması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, gözlemsel ve kesitsel tasarımlı bu çalışmaya Temmuz 2025–Ocak 2026 tarihleri arasında Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dermatoloji Polikliniği'nde takip edilen 98 KÜ hastası ile 50 sağlıklı gönüllü dahil edilmiştir. Fiziksel aktivite Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa Formu (IPAQ-SF) ile, yaşam kalitesi ise Dermatoloji Yaşam Kalitesi İndeksi (DYKİ) ile değerlendirilmiştir. Hastalar tedavi yanıtına göre AH-yanıtlı, AH-refrakter/OMA-yanıtlı ve her iki ajana da refrakter olmak üzere üç grupta sınıflandırılmıştır. Bulgular: IPAQ-SF toplam skorları KÜ grubunda sağlıklı kontrol grubuna kıyasla anlamlı biçimde düşük bulunmuştur (p=0,019). Düşük fiziksel aktivite kategorisindeki bireylerin oranı hasta grubunda belirgin şekilde daha yüksekti (%27,6'ya karşı %8,0; p=0,022). Buna karşın tedavi yanıt grupları arasında fiziksel aktivite düzeyleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p=0,092). Yüksek 7 günlük ürtiker aktivite skoru (ÜAS7) hem AH hem de OMA direnciyle ilişkili bulunmuştur. Total immünoglobulin E (IgE) düzeyi AH-refrakter grupta daha yüksek, OMA-refrakter grupta ise anlamlı biçimde daha düşük saptanmış; düşük total IgE (<73 IU/mL) OMA direncini öngörmede güçlü bir biyobelirteç olarak tanımlanmıştır. Sonuç: KÜ hastalarında fiziksel aktivite düzeyi sağlıklı bireylere kıyasla azalmış olup fiziksel aktivite ile tedavi yanıtı arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Yüksek başlangıç hastalık aktivitesi ve düşük total IgE düzeyi, tedavi direncinin belirleyici parametreleri olarak öne çıkmaktadır. Bu bulguların prospektif ve daha geniş örneklemli çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare physical activity levels in individuals diagnosed with chronic urticaria (CU) with those of a healthy control group and to investigate the relationship between physical activity and treatment response to antihistamines (AH) and omalizumab (OMA). In addition, the study aimed to identify clinical and biochemical markers that may predict treatment resistance. Materials and Methods: This single-center, observational, cross-sectional study included 98 patients with chronic urticaria (CU) who were followed at the Afyonkarahisar Health Sciences University Dermatology Outpatient Clinic between July 2025 and January 2026, along with 50 healthy volunteers. Physical activity was assessed using the International Physical Activity Questionnaire–Short Form (IPAQ-SF), while quality of life was evaluated using the Dermatology Life Quality Index (DLQI). Patients were categorized into three groups according to treatment response: antihistamine (AH)-responsive, AH-refractory/omalizumab (OMA)-responsive, and refractory to both agents. Results: Total IPAQ-SF scores were significantly lower in the chronic urticaria (CU) group compared with healthy controls (p=0.019). The proportion of individuals classified in the low physical activity category was markedly higher in the patient group than in the control group (27.6% vs. 8.0%, p=0.022). However, no statistically significant difference in physical activity levels was observed among treatment response groups (p=0.092). Higher 7-day Urticaria Activity Score (UAS7) was associated with resistance to both antihistamine (AH) and omalizumab (OMA) therapies. Total immunoglobulin E (IgE) levels were higher in the AH-refractory group but significantly lower in the OMA-refractory group; low total IgE (<73 IU/mL) was identified as a strong biomarker for predicting OMA resistance. Conclusion: Physical activity levels were reduced in patients with chronic urticaria (CU) compared with healthy individuals; however, no significant association was identified between physical activity and treatment response. High baseline disease activity and low total immunoglobulin E (IgE) levels emerged as key determinants of treatment resistance. These findings should be further validated by prospective studies with larger sample sizes.