Esansiyel Tremor hastalarında bulbus olfaktör volüm ölçümü ile koku fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Assessment of olfactory bulb volume and olfactory function in patients with Essential Tremor
  1. Tez No: 941329
  2. Yazar: CANSU KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL TEKEŞİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Esansiyel Tremor (ET), koku, olfaktör bulbus(OB), kognitif fonksiyonlar, Essential Tremor (ET), odor, olfactory bulb (OB), cognitive functions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş ve Amaç: Esansiyel tremor (ET), 4-12 Hz frekansında postüral ve/veya kinetik tremor ile karakterize klinik pratikte en sık görülen hareket bozukluğudur. ET monosemptomatik motor özelliklerinin yanı sıra son yıllarda ET'nin non-motor bulguları ve nörodejeneratif yapısı dikkati çekmektedir. Bu çalışmada, ET hastalarının non-motor semptomlarından biri olan koku fonksiyonlarının kraniyal MRG kullanılarak bulbus olfaktör volümlerinin incelenmesi ve Connecticut Chemosensory Clinical Research Center (CCCRC) koku testi aracılığıyla değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, prospektif, kesitsel planlanan çalışmaya 1 Ocak 2025–1 Mayıs 2025 tarihleri arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji polikliniğine başvuran Hareket Bozukluğu Topluluğu Tremor Konsensus (Consensus Statement of the Movement Disorder Society on Tremor) kriterlerine göre Esansiyel Tremor tanısı alan 18-60 yaş arası 40 hasta dahil edildi. Kontrol grubu aynı yaş grubunda, koku fonksiyonlarını etkileyebilecek bir hastalık veya ilaç kullanımı olmayan bireylerden oluşturuldu. Her iki grup için kraniyal MRG incelemeleri 1.5 Tesla MRG kullanılarak sağ ve sol Olfaktör Bulbus(OB) volümleri ölçüldü. Her iki grupta Türkçe geçerlilik çalışması yapılmış olan CCCRC (Connecticut Clinical Research Center Olfactory Test) koku değerlendirme testi, Montreal Bilişsel Değerlendirme (MoCA) testi ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya ET tanılı 40 hasta (20 kadın, 20 erkek) ile 40 kontrol grubu (20 kadın,20 erkek) dahil edildi. Hasta ve kontrol grubu arasında yaş ve cinsiyet dağılımı açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Koku eşiği, diskriminasyonu ve bileşik koku skorları değerlendirildiğinde; hasta grubunda koku eşiği skoru anlamlı düşük saptandı (p 0,05). Hasta grubunda hastalık süresi ile OB volümleri arasında anlamlı korelasyon gözlenmedi (p > 0,05). Sonuç: ET olgularında koku eşiği ve OB volümlerinin düşük saptanması, koku fonksiyonlarının hastalığın takibinde patogenezi ve nörodejeneratif doğasının aydınlatılması açısından önem taşımaktadır. Kognitif işlevler ile ilişkisi tanımlanmış koku fonksiyonu ve OB morfolojisindeki değişiklikler, ET olgularında kognitif fonksiyonların takibi ve hastalığın heterojenitesinin değerlendirilmesi açısından dikkate değer özelliktedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Essential tremor (ET) is the most common movement disorder in clinical practice, characterized by postural and/or kinetic tremor at a frequency of 4-12 Hz. In addition to the monosymptomatic motor characteristics of ET, in recent years, the non-motor findings and neurodegenerative structure of ET have attracted attention. In this study, it was aimed to evaluate olfactory functions, one of the non-motor symptoms of ET patients, by examining the olfactory bulb (OB) volumes using cranial MRI and by means of the Connecticut Chemosensory Clinical Research Center (CCCRC) olfactory test. Materials and Methods: A single-center, prospective, cross-sectional study was planned and included 40 patients aged 18-60 years who were diagnosed with ET according to the Consensus Statement of the Movement Disorder Society on Tremor criteria and who applied to the Neurology Outpatient Clinic of Istanbul Education and Research Hospital between January 1, 2025 and May 1, 2025. The control group consisted of individuals of the same age group who had no disease or medication use that could affect olfactory functions. Cranial MRI examinations for both groups were performed using 1.5 Tesla MRI to measure right and left OB volumes. Both groups were evaluated with the CCCRC (Connecticut Clinical Research Center Olfactory Test) olfactory assessment test, the Montreal Cognitive Assessment (MoCA) test, and the Beck Depression Inventory (BDI). Results: The patient group included 40 individuals (20 female, 20 male) with ET diagnosis, and the control group included 40 individuals (20 female, 20 male). No significant difference was found between the patient and control groups in terms of age and gender distribution (p>0.05). When odor threshold, discrimination and composite odor scores were evaluated; odor threshold score was found to be significantly lower in the patient group (p 0.05). No significant correlation was observed between disease duration and measured OB volumes in the patient group (p >0.05). Conclusion: The low detection of olfactory threshold and OB volumes in ET cases is important in terms of clarifying patogenesis and the neurodegenerative nature of olfactory functions in the follow-up of the disease. Changes in olfactory function and OB morphology, whose relationship with cognitive functions is defined, will provide important contributions in terms of following cognitive functions in ET cases and evaluating the heterogeneity of the disease.