Emotional intelligence in project management
Duygusal zekânın proje yönetimine etkisi başlığı
  1. Tez No: 941369
  2. Yazar: DAI HASSAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR NECDET ZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Proje Yönetimi, Ekip İş Birliği, Çatışma Çözümü, Emotional Intelligence, Project Management, Team Collaboration, Conflict Resolution
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu tezde, duygusal zekânın (DZ) proje yönetimi üzerindeki etkisi incelenmektedir. Üç temel hedef ele alınmıştır: DZ'nin ekip iş birliği, çatışma çözümü, karar verme süreçleri ve proje başarısı üzerindeki etkisi. Ayrıca, duygusal zekâ, özellikle öz-farkındalık, özdüzenleme, empati, motivasyon ve sosyal beceriler gibi yetkinliklerle, liderlik ve yöneticilik rollerine geçişte bireylerin sahip olması gereken önemli bir değer olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, proje yönetiminde duygusal zekânın etkisini araştırmaktır. Bu araştırmada nicel bir araştırma yöntemi kullanılmış, yapılandırılmış 12 maddelik bir anket farklı sektörlerden 50 proje yöneticisi ve ekip üyesine dağıtılmıştır. Duygusal zekâ özellikleri ile temel proje yönetimi sonuçları arasındaki ilişki SPSS programı kullanılarak tanımlayıcı istatistikler, Pearson korelasyonu ve regresyon analizi ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak, DZ'nin önemli ve faydalı olarak algılanmasına rağmen, DZ ile incelenen sonuçlar arasındaki istatistiksel analizler zayıf ve anlamlı olmayan korelasyonlar ortaya koymuştur. Bu uyumsuzluk, duygusal zekânın mevcut bir değer olsa da, ekip iş birliği, karar kalitesi veya başarı sonuçlarının güçlü ve bağımsız bir belirleyicisi olmaması gerektiğini de göstermektedir. Genel olarak, bu araştırma, proje bağlamlarında DZ'nin rolüne dair anlayışı derinleştirmekte ve DZ'nin potansiyel faydalarını en üst düzeye çıkarabilmek için daha bütüncül ve bağlama duyarlı yaklaşımlara ihtiyaç olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the influence of emotional intelligence (EI) on project management is explored; three primary objectives are addressed, namely the effect of EI in the contexts of team collaboration, conflict resolution, decision-making, and on project success. Additionally, emotional intelligence has been considered an important asset that people should possess to get into leadership and management roles, particularly competencies such as self-awareness, self-regulation, empathy, motivation, and social skills. The aim of this project is to investigate the impact of emotional intelligence in project management. The study used a quantitative research methodology in using a structured 12-item survey distributed to 50 project managers and team members across various industries. A statistical analysis has been done using SPSS on the EI traits and key project management outcomes by using descriptive statistics, Pearson correlation, and regression analysis. As a result, regardless of EI being perceived as being important and beneficial, statistical analysis between EI and the studied outcomes presented weak and nonsignificant correlations. This disconnect also implies that if emotional intelligence is an existing value, it should not be an extremely strong standalone predictor of project collaboration, decision-making quality, or success results. In general, the research adds to the understanding of the role of EI in project contexts and the requirement of more holistic, contextually sensitive approaches to maximize the potential benefits of EI.