Adenotonsillektomi ameliyatı geçirecek olan okul öncesi çocuklarda anksiyete düzeyi, mide volümü, tükürük kortizol düzeyi ve postoperatif ajitasyon skorları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
- Tez No: 941382
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAN DÖĞER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Perioperatif tükürük kortizolü, PAED, FLACC, mYPAS, Perioperative salivary cortisol, PAED, FLACC, mYPAS
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Adenotonsillektomi Ameliyatı Geçirecek Olan Okul Öncesi Çocuklarda Anksiyete Düzeyi, Mide Volümü, Tükürük Kortizol Düzeyi ve Postoperatif Ajitasyon Skorları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi Giriş-Amaç: Anestezi ve ameliyat geçirecek olan çocuklarda ameliyat öncesi dönemde anksiyete ve korku özellikle dikkate alınması gereken önemli bir konudur. Preoperatif anksiyete, cerrahi süreçlerin başarısını ve hasta deneyimini etkileyen kritik bir faktördür. Bu çalışma, adenotonsillektomi ameliyatı geçirecek olan okul öncesi yaş grubundaki çocuklarda preoperatif anksiyete düzeyi, mide volümü, tükürük kortizol düzeyi ve postoperatif deliryum arasındaki ilişkileri araştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya etik kurul izni alındıktan sonra 4-7 yaş, ASA I-II risk grubu 47 çocuk dâhil edildi. Hastaların preoperatif dönemde anksiyete skorları mYPAS anketi ile değerlendirildikten sonra tükürük kortizolleri alındı. Mide volümleri ultrason ile değerlendirildikten sonra inhalasyon anestezisi indüksiyonu uygulandı. Anestezi idamesinde sevofluran ve remifentanil infüzyonu kullanıldı. Cerrahi ve anestezi tamamlandıktan sonra tükürük kortizol örnekleri alınarak 0, 15 ve 30. dakikalarda PAED ve FLACC skorlama sistemi kullanılarak puanlama sonuçları not edildi. Bulgular: mYPAS skorları ile preoperatif tükürük kortizolü arasında orta derecede güçlü ve pozitif bir ilişki bulunurken, postoperatif tükürük kortizolü ile ilişki zayıf ve anlamsız bulundu. Preoperatif tükürük kortizolü ile gastrik antrum hacmi arasında zayıf bir negatif ilişki gözlemlenmiş olsada, bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı olarak tespit edilmedi. PAED skorunu değerlendiren lineer karma etkiler modelinde, kortizol değişim oranı bağımsız bir değişken olarak incelenmiş ve diğer değişkenlere göre ayarlandıktan sonra PAED skoru üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmadı. Sonuç: Çalışmamızda, preoperatif tükürük kortizolü ve serum kortizol düzeylerinin, gastrik antrum hacmi ile korele olmadığı, bu parametrelerin postoperatif dönemdeki PAED ve FLACC skorlarını açıklamakta sınırlı bir rol oynadığı sonucuna vardık. Bununla birlikte preoperatif anksiyete skorları ile preoperatif tükürük kortizol düzeylerinin korele olarak tespit ettik.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Anxiety and fear in children undergoing anesthesia and surgery are critical concerns that must be carefully addressed in the preoperative period. Preoperative anxiety is a crucial factor affecting the success of surgical procedures and patient experience. This study aims to investigate the relationship between preoperative anxiety levels, gastric volume, salivary cortisol levels, and postoperative delirium in preschool-aged children undergoing adenotonsillectomy. Materials and Methods: After obtaining ethical committee approval, 47 children aged 4-7 years, classified as ASA I-II, were included in the study. Preoperative anxiety scores were assessed using the mYPAS questionnaire, followed by the collection of salivary cortisol samples. Gastric volumes were evaluated via ultrasound (USG), and inhalation anesthesia induction was performed. Anesthesia maintenance was achieved with sevoflurane and remifentanil infusion. After completion of surgery and anesthesia, additional salivary cortisol samples were collected, and PAED and FLACC scoring systems were used to assess postoperative outcomes at 0, 15, and 30 minutes. Results: A moderately strong positive correlation was found between mYPAS scores and preoperative salivary cortisol levels, whereas the correlation with postoperative salivary cortisol levels was weak and insignificant. Although a weak negative correlation was observed between preoperative salivary cortisol levels and gastric antrum volume, this relationship was not statistically significant. In the linear mixed-effects model evaluating PAED scores, cortisol change rate was examined as an independent variable, and after adjusting for other variables, no significant effect on PAED scores was found. Conclusion: Our study concluded that preoperative salivary and serum cortisol levels were not correlated with gastric antrum volume and had a limited role in explaining PAED and FLACC scores in the postoperative period. However, a correlation was identified between preoperative anxiety scores and preoperative salivary cortisol levels.