İnfrazigomatik kreste uygulanan iki farklı minividanın stabilitelerinin karşılatırılması
Comparison of the stabilities of two different miniscrews applied to the infrazygomatic crest
- Tez No: 941415
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE ALTINIŞIK, PROF. ALİ ALTUĞ BIÇAKÇI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Minivida, Retraksiyon, Stabilite, İnfrazigomatik krest, Distalizasyon, Miniscrew, Retraction, Stability, Infrazygomatic crest, Distalization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç:Boyun uzunlukları farklı iki infrazigomatik krest vidasının stabilite değerlerini,dişeti sağlığı,vidayı uygulama açısı,sinüse penetrasyon derinliğinin stabilite değerlerine etkisini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem:Bu çalışmaya premolar çekimli en masse retraksiyon ihtiyacı olan yaş ortalaması 15,97±1,53 olan 38 hasta (35 kadın,3 erkek)dahil edilmiştir.Bu çalışmada bir tarata uzun boyunlu (toplam boyu 17 mm kemik içi uzunluğu 9 mm vidalar),diğer tarafta kısa boyunlu (toplam boyu 14 mm kemik içi uzunluğu 10 mm vidalar) kullanılmıştır.Tekrarlı ölçümler için iki eş arasındaki farkın önemlilik testi kullanılmıştır. Bulgular:2 ay sonra alınan stabilite değerlerindeki artış istatistiksel olarak anlamlı bulunurken,diğer parametlerde istatistiksel olarak fark izlenmemiştir. Sonuçlar:Boyun kısmı kısa vidaların stabilite değerleri ve stabilite artış miktarları,boyun kısmı uzun olan vidalardan daha fazla bulunmuştur.Uzun vidalarda gelen kuvvetler sebebiyle oluşan momentler stabiliteyi düşürmektedir. Gingival indeks,kanama indeksi,penetrasyyon derinliği ve uygulama açısı vidanın stabilitesi üzerinde anlamlı farklılığa yol açmamıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare the stability values of two infrazygomatic crest screws with different neck lengths, the effect of gingival health, screw application angle, and sinus penetration depth on the stability values. Materials and Methods: This study included 38 patients (35 females, 3 males) with an average age of 15.97±1.53 who needed premolar extraction en masse retraction. In this study, long necks (total length 17 mm, intraosseous length 9 mm screws) were used on one side and short necks (total length 14 mm, intraosseous length 10 mm screws) were used on the other side. For repeated measurements, the significance test of the difference between the two pairs was used. Findings: While the increase in the stability values obtained after 2 months was found to be statistically significant, no statistical difference was observed in the other parameters. Results: The stability values and stability increase amounts of the short neck screws were found to be greater than the screws with long necks. The moments caused by the forces in the long screws reduce the stability. Gingival index, bleeding index, penetration depth and application angle did not cause a significant difference on the stability of the screw.