Türkiye'de program bazlı performans bütçe uygulaması
Program-based performance budgeted implementation in Türkiye
- Tez No: 941506
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYDAR LÜTFÜ EJDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'de Program Bazlı Performans Bütçe Uygulaması Değerlendirilmesi, Program-Based Performance Budgeted Implementation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Türkiye'de Geleneksel(Klasik) vaz geçilerek reform niteliğinde olduğu belirtilen Program Bazlı Performans Bütçe uygulamasına geçilmiştir. Kamu mali yönetiminin ilk yaptığı işlerden birisi yeni uygulamaya dünyadaki eşdeğerleriyle berber yeni bir mevzuat hazırladıkları daha evvel Türkiye'de uygulanan 1050 sayılı Muhasebe-i Umumi kanunu kaldırılarak yerine 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ikame edilmiştir. Program Bazlı Performans Bütçenin hedeflenen amaçları gerçekleştirebilmesi için yapılan yasal düzenlemeler olumlu bir yaklaşım olmuştur. Program Bazlı Performans Bütçe'nin beraberinde getirdiği planlama, stratejik plan ile vatandaş odaklı olmanın birçok araştırma ve incelemenin yapılarak alınan sonuçlardan sonra son karar merciine sağlıklı bir şekilde ulaştırabilmek zorunluluğu bulunmakta bu ise yeni mevzuatı gerekli kılmaktaydı. Ülke kaynaklarının etkili, verimli bir şekilde kullanılması amacıyla geliştirilmiş olan Program Bazlı Performans Bütçe yeni yaklaşımı ile geleneksel bütçeleme yöntemlerinden farklı olarak faaliyet ve program düzeyinde analiz eder ve kaynak tahsisinin planlamasında saptanan hedeflere ulaşma performansı dikkate alınarak birçok bakımdan değerlendirilmeye alınır ve bütçe ile ilgili her türlü kaynağın performansını ölçmek mümkün hale gelebilirdi. Bu çalışma, Program Bazlı Performans Bütçe temel yapısı, Türkiye'deki uygulama sürecini, karşılaşılan zorluklar ve ekonomiye olan faydaları, amaçları ve bütçeleme sistemimin uygulanmasının değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu bağlamda Stratejik Planlama ile bütçeleme Entegrasyonu, Performans Programları, Hesap Verilebilirlik Mekanizmaları, Performans Raporları yoluyla değerlendirilerek harcamaların rasyonel bir şekilde oluşup oluşmadığı gözlemlenmiştir. Türkiye'de Program Bazlı Performans bütçe uygulaması, kamu mali yönetiminde etkili olmuş, doğru politikalar izlenerek arzu edilen hedef ve amaçlara ulaşılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, the transition from the traditional (classical) budget system to a program-based performance-oriented budgeting system, described as part of a reform initiative, has been implemented. One of the initial steps of public financial management was to develop a new legal framework aligned with global equivalents, replacing the previously enforced Law No.1050 on General Accounting with Law No. 5018 on Public Financial Management and Control. The legal regulations introduced to enable the program-based performance-oriented budget to achieve its intended objectives were a positive development. This budgeting approach necessitated planning, strategic alignment, and citizen-oriented decision-making processes based on comprehensive studies and analyses to ensure accurate communication of findings to decision-makers, thereby making new legislation essential. The program-based performance- oriented budget, designed to ensure the effective, efficient, and transparent use of national resources, differs from traditional budgeting methods by analyzing expenditures at the activity and program levels. It evaluates resource allocation based on performance in achieving predetermined targets, enabling a thorough assessment of all budget-related resources and their performance. This study examines the fundamental structure of program-based performance- oriented budgeting, its implementation process in Turkey, encountered challenges, benefits to the economy, objectives, and the evaluation of the budgeting system. In this context, strategic planning and budgeting integration, performance programs, accountability mechanisms, and performance reports are evaluated to observe whether expenditures are rationally managed. The implementation of the program-based performance-oriented budget in Turkiye has been effective in public financial management, and it is believed that desired goals and objectives can be objectives can be achieved through the adoption of sound policies.