Öğrencilerin öğrenmeye ilişkin tutumları ile okula bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between students' attitudes towards learning and their levels of engagement to school
  1. Tez No: 941547
  2. Yazar: MAHMUT YANIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÜNSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okula bağlılık, öğrenme, öğrenmeye iliĢkin tutum, School engagement, learning, attitude toward learning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araĢtırmada öğrencilerin öğrenmeye iliĢkin tutumları ile okula bağlılıkları arasındaki olası iliĢkinin incelenmesi amaçlanmıĢtır. AraĢtırmada nicel araĢtırma yöntemlerinden iliĢkisel modeli kullanılmıĢtır. AraĢtırmanın evrenini 2023-2024 eğitim öğretim yılında KahramanmaraĢ ili OnikiĢubat ilçesinde özel ve devlet okullarında öğrenim gören ortaokul öğrencileri oluĢturmuĢtur. AraĢtırmanın örneklemini ise aynı ilçede ortaokulda öğrenim gören 482 öğrenci oluĢturmuĢtur. AraĢtırmada veriler“KiĢisel Bilgi Formu”,“Öğrenmeye ĠliĢkin Tutum Ölçeği”ve“Okula Bağlılık Ölçeği”aracılığıyla toplanmıĢtır. AraĢtırmada elde edilen verilerin analizinde SPSS programından yararlanılmıĢtır. Verilerin analizinde“bağımsız örneklem t-testi”,“tek yönlü varyans analizi”, pearson korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıĢtır. AraĢtırmadan elde edilen sonuçlara göre öğrencilerin öğrenmeye iliĢkin tutumları ile okula bağlılıkları“yüksek”düzeydedir. AraĢtırmada öğrencilerin öğrenmeye iliĢkin tutumları ile okula bağlılıklarının, cinsiyet, okul türü ve sınıf düzeyi değiĢkenlerine göre anlamlı olarak farklılaĢtığı tespit edilmiĢtir. AraĢtırmada öğrencilerin öğrenmeye iliĢkin tutumları ile okula bağlılıkları arasında pozitif yönlü, anlamlı orta düzeyde bir iliĢki olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır. Ayrıca araĢtırmada öğrencilerin okula bağlılıklarının öğrenmeye iliĢkin tutumlarını anlamlı bir Ģekilde yordadığı tespit edilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the possible relationship between students' attitudes towards learning and their school engagement. Relational model, one of the quantitative research methods, was used in the study. The population of the study consisted of secondary school students studying in private and public schools in OnikiĢubat district of KahramanmaraĢ province in the 2023-2024 academic year. The sample of the study consisted of 482 students studying in secondary schools in the same district. The data were collected through „Personal Information Form‟, „Attitude Towards Learning Scale‟ and „School Engagement Scale‟. SPSS programme was used to analyse the data obtained from the study. „Independent sample t-test‟, „one-way analysis of variance‟, Pearson correlation and regression analysis were used in the analysis of the data. According to the results obtained from the research, students' attitudes towards learning and their commitment to school are at „high‟ level. In the study, it was determined that students' attitudes towards learning and school engagement differed significantly according to gender, school type and grade level variables. In the study, it was concluded that there is a positive, significant and medium level relationship between students' attitudes towards learning and their school engagement. In addition, it was determined that students' school engagement significantly predicted their attitudes towards learning.