İkinci trimesterde terminasyon seçeneği sunulan gebelerde tedavi yöntemleri ve sonuçlarının karşılaştırılmalı değerlendirilmesi
Comparative evaluation of treatment modalities and outcomes in pregnant women offered the option of termination in the second trimester
  1. Tez No: 941553
  2. Yazar: UĞURCAN DAĞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM UYAR, DOÇ. DR. HALİL GÜRSOY PALA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İkinci trimester, gebelik terminasyonu, misoprostol, foley katater, Second trimester, pregnancy termination, misoprostol, foley catheter
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Gebelik terminasyonu, gebeliği cerrahi veya tıbbi yoldan sonlandırarak maternal veya fetal nedenlerden dolayı yapılmaktadır. Ultrason ve serum testleri, fetal anormalliklerin doğum öncesi tespit edilmesine olanak sağlamaktadır. Türkiye'de gebelik, 10. haftanın sonuna kadar ve her iki eşin talebi üzerine yasal olarak sonlandırılabilir. İkinci trimesterde, servikal olgunlaşma sağlamak için prostaglandin ve foley kateter en yaygın kullanılan yöntemlerdir. Bu çalışma, prostaglandin ve foley kateterin tek başlarına veya birlikte kullanılmasının etkinliği, abort intervali ve komplikasyonlarını karşılaştırmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma Ocak 2019 ile Aralık 2022 tarihleri arasında Tepecik Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde, 13-24 hafta arasında terminasyon önerilen kriterlere uyan 163 gebe üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada kullanılan veriler yaş, gravida, parite sayısı, abort sayısı, ek hastalık, VKİ, eğitim durumu, sigara kullanımı, gebelik haftası, amniyon sıvı geliş öyküsü, parite, normal doğum sayısı, sezaryen veya geçirilmiş uterin cerrahi öyküsü, ultrason bilgileri ve endikasyonları, kullanılan tedavi yöntemleri, misoprostol dozu, abort intervali, komplikasyonları ve kan transfüzyona ihtiyacı gibi parametrelerdir. Veriler, IBM SPSS Statistics 26.0 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Geçirilmiş sezaryen veya uterin cerrahi öyküsü olmayan gebelerde misoprostol protokolü ile 24 saatteki terminasyon başarı oranı %87 olarak saptandı. Geçirilmiş sezaryen veya uterin cerrahi öyküsü bulunmayan gebelerde abort intervalinin (15,81 saat), Geçirilmiş sezaryen veya uterin cerrahi öyküsü bulunan gebelerdekine (21,62 saat) göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha kısa olduğu belirlendi. İki gebede uterin rüptür komplikasyonu izlendi. Olguların sosyodemografik ve genel sağlık özelliklerine göre abort invertaline bakıldığında yaş ile arasında vi istatiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sezaryen veya geçirilmiş uterin cerrahi öyküsü, gebelik haftası, abort intervali ve misoprostol dozu arasında komplikasyon durumu ile ilgili istatiksel olarak anlamlı bir fark saptandığı görülmüştür. Sonuç: İkinci trimester gebelik terminasyonlarında sezaryen veya geçirilmiş uterin cerrahisi bulunmayan gebelerde ilk tercih olarak kullanılan misoprostolün;sezaryen veya geçirilmiş uterin cerrahi öyküsü bulunan gebelerde 24 saat üzeri uzamış abortus invertalinde ise foley kateterin etkili ve güvenilir olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: Pregnancy termination is the surgical or medical termination of pregnancy for maternal or fetal reasons. Ultrasound and serum tests allow prenatal detection of fetal abnormalities. In Turkey, pregnancy can be legally terminated up to the end of the 10th week and upon the request of both partners. In the second trimester, prostaglandin and foley catheter are the most commonly used methods to achieve cervical ripening. This study compares the efficacy, abortion interval and complications of prostaglandin and foley catheter alone or in combination. Materials and Methods: This retrospective study was conducted between January 2019 and December 2022 in Tepecik Gynecology and Obstetrics Clinic on 163 pregnant women between 13-24 weeks who met the criteria for recommended termination. Data used in the study included age, gravida, number of parities, number of abortions, comorbidities, BMI, educational status, smoking, gestational week, history of amniotic fluid retention, parity, number of normal deliveries, history of cesarean section or previous uterine surgery, ultrasound information and indications, treatment methods used, misoprostol dose, abortion interval, complications and need for blood transfusion. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics 26.0 statistical package program. Findings: In pregnant women without a history of previous cesarean section or uterine surgery, the 24-hour termination success rate with misoprostol protocol was 87%. The abortion interval was statistically significantly shorter in pregnant women without a history of previous cesarean section or uterine surgery (15.81 hours) than in pregnant women with a history of previous cesarean section or uterine surgery (21.62 hours). Complications of uterine rupture were observed in two pregnant women. A statistically significant relationship was found between age and abortion invertal according to viii sociodemographic and general health characteristics. There was a statistically significant difference in complication status between history of cesarean section or previous uterine surgery, gestational week, abortion interval and misoprostol dose. Conclusion: Misoprostol was found to be the first choice for second trimester pregnancy terminations in pregnant women without cesarean section or previous uterine surgery, and foley catheter was found to be effective and safe for prolonged abortion interval over 24 hours in pregnant women with a history of cesarean section or previous uterine surgery.