The role of artificial intelligence in ethical decision-making: Implications for business practices
Yapay zekânın etik karar vermedeki rolü: İş uygulamaları için çıkarımlar
- Tez No: 941564
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: EtikYapayZekâ (YZ), İşEtiği, Etik Karar Alma, YZ Yönetişimi, PaydaşGüveni, Ethical Artificial Intelligence (AI), Business Ethics, Ethical Decision-Making, AI Governance
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
İşletmelerin kurallara uyum ve paydaş güvenine ilişkin etik bakış açıları, yapay zekanın ticari karar alma süreçlerindeki mevcut uygulamalarıyla sıklıkla çatışmaktadır. İşletmelerin kurallara uyum ve paydaş güvenine ilişkin etik bakış açıları, yapay zekanın ticari karar alma süreçlerindeki mevcut uygulamalarıyla sıklıkla çatışmaktadır. Bu çalışma, yapay zekanın işletmelerde etik karar alma üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamakta ve etik yapay zeka uygulamalarının entegrasyonuna yönelik zorluklar ve stratejiler üzerine odaklanmaktadır. Çalışma, 200 iş profesyoneline dağıtılan yapılandırılmış anketler kullanılarak nicel, kesitsel bir tasarım benimsemiştir. Araştırma, SPSS tabanlı istatistiksel analizle desteklenen pozitivist ve tümdengelimli bir yaklaşıma dayanıyordu. Yöntem, etik yapay zeka uygulamalarına ilişkin ölçülebilir içgörüler sağlarken, düşük iç tutarlılık ve sektörel farklılıklar gibi sınırlamalar, gelecekte karma yöntemlerin kullanılmasının gerekliliğine işaret etmektedir. Araştırmanın bulguları, işletmelerde etik yapay zeka uygulamalarına yönelik farkındalık ve uygulamanın orta düzeyde olduğunu ortaya koymaktadır, ancak uygulamanın tutarsız ve parçalı olduğu gözlemlenmiştir. Betimsel istatistikler, etik çerçevelerin mevcut olduğunu gösterirken, düşük güvenilirlik puanları, bölümler arasında zayıf uyum olduğunu göstermektedir. Faktör analizi, sistematik ve teknik zorlukları belirlerken, stratejiye dayalı yanıtların farklılık gösterdiği ve birleşik bir etik yönetim yapısına ihtiyaç olduğunu vurgulamaktadır. Sonuçlar, kuruluşların etik yapay zekanın önemini kabul ettiğini, ancak farkındalık ve kapsamlı entegrasyon arasında bir boşluk olduğunu göstermektedir. Algoritmik önyargı, yasal belirsizlik ve iç tutarlılık eksikliği gibi zorluklar, uygulamayı engellemektedir.
Özet (Çeviri)
The ethical perspectives of business organizations about compliance with rules and stakeholder trust frequently clash with the existing applications of artificial intelligence in commercial decision-making, so ethical perspectives of business organizations about compliance with rules and stakeholder trust frequently clash with the existing applications of artificial intelligence in commercial decision-making. This study aims to explore the impact of artificial intelligence on ethical decision-making in business, focusing on associated challenges and strategies for integrating ethical AI practices into organizational operations. The study employed a quantitative, cross-sectional design using structured questionnaires distributed to 200 business professionals. A positive and deductive approach underpinned the research, supported by SPSS-based statistical analysis. While the method allowed measurable insights into ethical AI practices, limitations such as low internal consistency and sectoral variance suggest the need for mixed method approaches in future studies. The findings of the research reveal a moderate awareness and application of ethical AI practices in business organizations, though implementation remains inconsistent and fragmented. Descriptive statistics suggest ethical frameworks are present. Factor analysis identified systemic and technical challenges, while strategy-related responses showed varied adoption, pointing to the need for unified ethical governance structures. The conclusion highlights that while organizations acknowledge the importance of ethical AI, there is a gap between awareness and comprehensive integration. Challenges like algorithmic bias, legal ambiguity, and lack of internal coherence hinder implementation.