Doğu Anadolu bölgesi balballarının buz heykel sanatında konu malzemesi olarak kullanılması
Use of Eastern Anatolian region balbals as subject material in ice sculpture art
  1. Tez No: 941579
  2. Yazar: KÜBRA DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER YAĞMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Balbal, Heykel, Buz, Mekân, Sanat, Balbal, Sculpture, Ice, Space, Art
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmada, Türk balbal geleneğinin tarihsel süreci ve heykel sanat formlarındaki estetik anlayışı incelenmiş, geleneksel balbal formlarının modern heykel sanatında nasıl yeniden yorumlanabileceği değerlendirilmiştir. Çalışma, geleneksel olan balbalın, modern heykel sanatında kullanılan buz malzeme ile yeni bir ifade dili oluşturularak kültürel mirasın sanatsal yenilik yoluyla varlığını sürdürmesi amaçlanmıştır. Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Türk ölü gömme gelenekleri ve balbalların tarihsel bağlamı incelenmiştir. Türk tarihi ve kültüründe önemli bir yere sahip olan balbalların, Orta Asya'dan günümüze uzanan yolculuğu, arkeolojik ve yazılı kaynaklar ışığında değerlendirilmiştir. Balbalların diğer tarihsel anıtlarla taşıdığı benzerlikler ve farklılıklar da ele alınarak, tarihsel süreklilik ve değişimi aktarılmaktadır. İkinci bölümde, heykel sanatının ana unsurları ve balbalların heykel sanatı açısından estetik özellikleri ele alınmıştır. Bu kapsamda, balbalların form, stil ve kompozisyon özellikleri analiz edilmektedir. Üçüncü bölümde, buz heykel uygulamaları bağlamında balbalların yeniden yorumlanması üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, the historical process of the Turkish balbal tradition and its aesthetic understanding in sculpture art forms were examined and how traditional balbal forms could be reinterpreted in modern sculpture art was evaluated. The aim of the study is to maintain the existence of cultural heritage through artistic innovation by creating a new expression language with the ice material used in modern sculpture art, the traditional balbal. The research consists of four parts. In the first part, Turkish burial traditions and the historical context of balbals were examined. The journey of balbals, which have an important place in Turkish history and culture, from Central Asia to the present day, has been evaluated in the light of archaeological and written sources. The similarities and differences of balbals with other historical monuments are also discussed, and historical continuity and change are conveyed. In the second part, the main elements of sculpture art and the aesthetic properties of balbals in terms of sculpture art are discussed. In this context, the form, style and composition features of balbals are analyzed. In the third chapter, the reinterpretation of balbals in the context of ice sculpture applications is emphasized.