Borçlunun temerrüdü, aynen ifa ve tarihi temelleri
  1. Tez No: 941736
  2. Yazar: SENEM BAŞBAY TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NADİ GÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Altın alacağı, Aynen ifa, Temerrüt, Menkul teslimi, Parça borcu, Currency (Gold) receivables, Specific performance, Default, Movable delivery, Debt for substitutable goods
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Tezimizde, mülkiyet hakkı, şey, alacak, borç kavramları, misli mal, misli olmayan mal, altın ve döviz borcu, altın borcunun en çok karşımıza çıktığı nişanlılık ve evlenme kurumlarının Roma Hukukunda ve Türk Hukukundaki yeri, boşanma ile talep edilen ziynet eşyaları, ziynet eşyalarının iadesi bunların cebri icra usulü, kıymet takdiri davaları, infaz aşamaları bir bütünlük içinde değerlendirilmiştir. Günümüzde menkul mal haczi, yabancı para borçlarının, değerli maden alacaklarının haczinin ne şekilde olduğu, taşınır tesliminin ifası sırasında yaşanan zorluklar, taşınır malların kıymet takdirinin ne şekilde yapıldığı, yargılama evresinin uzunluğu, menfaatin enflasyon karşısında erimesi ve nihayetinde aynen ifa taleplerinde, alacaklının gerçek alacak miktarını alıp alamayacağı bir sorundur. Bu sebeple Roma Hukukundan günümüze aynen ifanın ne şekilde olduğu ve olması gerektiği tartışılmıştır. Roma Hukukunda genişçe yer verilen misli mal, muadili olan bir şey olduğu halde; tezimizin ilerleyen aşamalarında misli malın aynen ifasında, uygulamada sorunlar çıktığı ve alacaklının alacağına kavuşmasının önündeki engelleri gösterilmiştir. Bu sorun karşısında alacaklının alacağına kavuşabilmesinin yolları aranmıştır. Türk Hukuk sisteminde, taşınır ve misli malların iadesine ilişkin süreçte, malın borçlu yedinde bulunmamasının, borçlu lehine değerlendirilmesi uygulamada hem ifa problemine hem de icranın infazı aşamasında karışıklığa ve hak kayıplarına neden olmaktadır. Amacımız, bu hakkaniyetsizliğin ortaya çıkarılması, alacaklının alacağına kavuşmasının önündeki yargı engelleri ve yasanın doğru uygulanabilirliği konusunda farklı bir pencereden bakış açısı yaratabilmektir. Gerek Yargıtay kararları gerekse kararlarının uygulanma aşamasında, kanuni düzenlemenin amacından ayrıldığını ve hak sahibi olana hakkını alması hususunda çıkan sorunları ele alması bakımından tezimizdeki yenilik unsuru taşımaktadır. Anayasamız, Türk Medeni Kanunu, Türk Borçlar Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, İcra ve İflas Kanununda konumuzla ile ilgili düzenlemeler, Roma Hukuku tarihinden güncel yargı uygulamaları harmanlanarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the concepts of right of ownership, goods, receivables, and debts, fungible goods, non-fungible goods, gold and foreign currency debts, and the place of the institutions of engagement and marriage in Roman and Turkish Law, where the debt of goods is most commonly encountered, the jewellery claimed through divorce, the return of the jewellery, their compulsory execution procedure, appraisal cases, and the stages of execution are evaluated in an integrated manner. Presently, the attachment of personal property, foreign currency debts, the attachment of precious metal receivables, the difficulties experienced during the performance of the delivery of movable goods, the evaluation of the value of movable goods, the length of the judicial phase, the erosion of the interest against inflation, and finally, whether the creditor can receive the actual amount of the receivable in requests for fulfilment in kind is a problem. For this reason, it has been discussed how fulfilment in kind is and should be from the Roman Law to the present day. Even though the fungible good is something that has an equivalent in Roman Law in which it's widely used, in the following stages of our thesis, it is demonstrated that there are problems in practice in the fulfilment of the fungible good and the obstacles in front of the creditor's obtaining his receivable. In the presence of this problem, the means for the creditor to obtain his/her receivable are analysed. In the Turkish legal system, in the legal process regarding the return of movable and fungible goods, the fact that the goods are not in the possession of the debtor is evaluated in favour of the debtor, which causes confusion and loss of rights in practice both in the fulfilment process and in the execution phase of the enforcement. Our objective is to reveal this injustice, to create a different perspective on the judicial obstacles in front of the creditor's receivable and the appropriate enforceability of the law. Both the decisions of the Court of Cassation and the enforcement of its decisions have the element of novelty in our thesis in that it addresses the separation of the legal regulation from its purpose and the problems that arise in terms of achieving the right to the rightful owner. Our Constitutional Charter, Turkish Civil Code, Turkish Code of Obligations, Code of Civil Procedure, Code of Execution and Bankruptcy, the regulations related to our subject, the history of Roman Law and current legal practices have been assessed by integrating together.