Taşınır satışında satıcının temerrüdü
Seller's default in movable selling contracts
- Tez No: 909550
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Taşınır Satış Sözleşmesi, Temerrüt, Tazminat, Zarar, Movable Selling Contracts, Default, Compensation, Loss
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
“Taşınır Satışında Satıcının Temerrüdü”isimli tez konumuz kapsamında, öncelikli olarak taşınır satışı incelenmiştir. Kanunen TMK hükümleri kapsamında taşınmaz sayılanlar dışında kalanlar ve ilgili diğer kanunlarda taşınır olarak belirtilmiş şeylerin satışı taşınır satışıdır. Taşınır satışında satıcı, zilyetliği ve mülkiyeti ifa zamanında devretmezse ve kanunda sayılan diğer koşullar tamamlanırsa temerrüde düşer. Belirli ve belirsiz süreli adi taşınır satışlarında ve belirsiz süreli ticari taşınır satışlarında satıcının temerrüdü halinde TBK' nın 117. Maddesinde ve devamında düzenlenen“Borçlunun Temerrüdü”hükümleri uygulanacaktır. Ancak eğer belirli süreli ticari bir taşınır satışı söz konusu ise 212 ve 213'üncü maddelerdeki özel hükümler öncelikli olarak uygulama alanı bulacaktır. Satıcının temerrüdü ile borç ermeyecek alıcının bazı seçimlik hakları doğacaktır. Alıcı, aynen ifa ile gecikme tazminatı veya aynen ifadan vazgeçip müspet zarar tazmini veya sözleşmeden dönme hakkını kullanarak menfi zarar tazmini talep edebilir. Satılanın sadece bir kısmının ifa edildiği, geri kalan kısmın zilyetlik ve mülkiyetinin devrinde temerrüde düşüldüğü durumlarda satıcının kısmi temerrüdü hükümleri uygulanacaktır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of our thesis titled“Seller's Default in the Sale of Movables”, the sale of movables is primarily analyzed. The sale of things other than those deemed immovable by law within the scope of the provisions of the TMK and the sale of things specified as movables in other relevant laws is the sale of movables. In the sale of movables, the seller is in default if he fails to transfer possession and ownership at the time of performance and if the other conditions listed in the law are completed. In the event of default of the seller in the sale of movables for a definite and indefinite term and in the sale of commercial movables for an indefinite term, the provisions of“Default of the Debtor”regulated in Article 117 and following of the TBK shall apply. However, if there is a commercial sale of movable goods for a definite period of time, the special provisions of Articles 212 and 213 will primarily apply. With the default of the seller, some optional rights of the buyer will arise. The buyer may demand compensation for delay with performance in kind, or compensation for positive damages by renouncing performance in kind, or compensation for negative damages by exercising the right to rescind the contract. The provisions on partial default of the seller shall apply in cases where only a part of the goods sold are performed and the seller defaults in the transfer of possession and ownership of the remaining part.