Günümüz sanatının entomoloji ile bütünleşik ilişkisinin farkındalık oluşturmada etkisi
The effect of contemporary art's integrated relationship with entomology in raising awareness
  1. Tez No: 941742
  2. Yazar: NURCAN BARCIN TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. NEVİN YAVUZ AZERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Böcek, Ekoloji, Entomoloji, İmge, Güncel Sanat, Insect, Ecology, Entomology, Image, Contemporary Art
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Geçmiş dönemlerden itibaren entomoloji ile sanatın birbirlerine olan etkisinin günümüz sanat eserlerine nasıl yansıdığını konu alan bu çalışmada, ilk olarak böceklerin ekolojik denge ve bilim tarihi açısından önemi bahsedilmiştir. Böcek imgelerinin sanat kavramı içerisindeki ilk konumları ve nedenleri ele alınmıştır. Entomolojinin tanımı yapıldıktan sonra entomolojinin içinde yer alan kültürel entomoloji adı altında, böceklerin farklı kültürlerde ve gündelik yaşam alanlarında kullanım şekillerinin günümüz sanatını ne kadar beslediği eser analizleri üzerinden değerlendirilmiştir. Bunun yanı sıra, Antik çağ uygarlıklarından günümüze kadar geçen süre zarfında sosyolojik yansımalar içeren entomolojik formlardan bahsedilmiştir. Antik Mısır'dan Avrupa sanatına kadar gelinen süreç içerisinde genelde sembol ve simge olarak karşımıza çıkan böcek imgeleriyle izleyiciye verilmek istenen dinsel, toplumsal ve düşünsel mesajlar bulunmaktadır. Özellikle dinlerdeki önemi, böceklerin inanç sistemleri içerisindeki konumu ve anlamları birinci bölümün çoğunluğunu oluşturmuştur. İkinci bölüm ise, 21. yüzyıla kadar devam eden sanat ve entomoloji ilişkisi, sanatçıların eserleri üzerinden ele alınmıştır. Ancak kronolojik bir sıra olmaksızın bazı böcekleri istikrarlı bir şekilde eserlerinde kullanan sanatçılar incelenmiştir. Eserlerindeki entomolojik imgeler hakkında bilgi verilerek, sanatçıların eserlerinde bulunan böcek imgelerini seçme nedenleri üzerinde durulmuştur. Böylece böcek formlarının geçmişten bugüne sanattaki yeri ve önemi aydınlatılmaya çalışılmıştır. 21. yüzyılda entomolojiden yararlanan sanatçılar genellikle, böcek türlerinin yok olmasıyla ekolojik dengenin zarar görme durumunu da içine alan antropojenik sorunlara farkındalık yaratmak amacıyla eserlerinde yer vermişlerdir. Konunun hassaslığını ve böceklerin önemini dile getiriş biçimleri, 21. yüzyıl öncesi ressamların eserlerinde kullandıkları entomolojik imgelerin günümüz sanat eserlerindeki değişen konumunun irdelenmesi, bu bağlamda kullandıkları teknik ve sanat eğilimleri araştırmanın son bölümünü ve amacını oluşturur. Entomologlarla iş birliği içinde farkındalık oluşturma gayesiyle yapılan güncel sanat uygulamalarının insan üzerindeki etkileri ve sanatçıların böceği sanat çalışmalarına dahil etmelerinin etikliği sorgulanmaktadır. Yapılan bu araştırmada veri toplama yöntemi olarak eser analizi, literatür tarama, görsel kaynaklar ve derleme yöntemleri tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, which focuses on how the influence of entomology and art on each other from past periods is reflected in today's works of art, the importance of insects in terms of ecological balance and the history of science is first mentioned. The first positions of insect images in the concept of art and their reasons are discussed. After the definition of entomology, under the name of cultural entomology within entomology, the extent to which the use of insects in different cultures and daily life areas feeds today's art has been evaluated through artwork analysis. In addition, entomological forms with sociological reflections from ancient civilizations to the present day are mentioned. In the process from Ancient Egypt to European art, there are religious, social and intellectual messages that are intended to be given to the audience with insect images, which generally appear as symbols and icons. Especially its importance in religions, the position and meanings of insects in belief systems constituted the majority of the first part In the second part, the relationship between art and entomology, which continued until the 21st century, is discussed through the works of artists. However, artists who consistently use certain insects in their works without a chronological order are analyzed. By giving information about the entomological images in their works, the reasons for the artists' choice of insect images in their works are emphasized. Thus, the place and importance of insect forms in art from past to present has been tried to be illuminated. In the 21st century, artists who utilized entomology generally included anthropogenic problems, including the damage to the ecological balance caused by the extinction of insect species, in their works in order to raise awareness. The way they express the sensitivity of the subject and the importance of insects, the examination of the changing position of entomological images used in the works of pre-21st century painters in today's artworks, the techniques and artistic tendencies they use in this context constitute the final part and purpose of the research. The effects of contemporary art practices on human beings and the ethics of artists' use of insects as art materials are questioned in order to raise awareness in cooperation with entomologists. In this research, artwork analysis, literature review, visual sources and compilation methods were preferred as data collection methods.