Ermeni Devrimci Federasyonu'nun süreli yayınlarında Van İsyanı (1915): Aşhadank Gazetesi
The Van Rebellion (1915) in the periodicals of the Armenian Revolutionary Federation: Ashadank Newspaper
- Tez No: 941752
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN KARACA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Tarih, Journalism, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Ermeni Devrimci Federasyonu, Van İsyanı, Ermeni Basını, Aşhadank Gazetesi, 1915, Ottoman State, Armenian Revolutionary Federation, Van Rebellion, Armenian Press, Ashadank Newspaper, 1915
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kafkas Dilleri ve Kültürleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ermeni Dili ve Kültürü Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 320
Özet
“Ermeni Devrimci Federasyonu'nun Süreli Yayınlarında Van İsyanı (1915): Aşhadank Gazetesi”başlıklı bu doktora tezinde, 1915'teki Van İsyanı, Ermeni Devrimci Federasyonu'nun Van'daki resmî süreli yayını olan Aşhadank gazetesi ışığında incelenmiştir. Analiz yaptığımız konu içeriğinden dolayı disiplinlerarası bir çalışmayı gerektirmiştir. Bu tez çalışması üç bölümden oluşmuştur: Birinci bölümde, Osmanlı Devleti'nde kurulan veya faaliyet gösteren Ermeni siyasi örgütlenmeleri hakkında bilgiler verilmiştir. İlk olarak, Osmanlı Devleti'nin sınırları içerisinde kurulan Ermeni cemiyetleri ve locaları ele alınmıştır. Sonrasında bu cemiyetlerin zeminini hazırladığı Armenagan Komitası, Hınçag Komitası, Ermeni Devrimci Federasyonu ve Anayasal Ramgavar Partisi'nin kuruluş süreçleri, kurucuları, yayın organları, komita/parti programları, teşkilatlanmaları ve eylemleri hakkındaki veriler tetkik edilmiştir. İkinci bölümde, Van şehrinin coğrafyası, tarihi, idari taksimatı, demografik yapısı ve Ermenilerin sosyo-kültürel hayatı hakkında genel bir panoroma çizilmiştir. Akabinde Van İsyanı'ndan Birinci Dünya Savaşı'na kadar olan süreçte, Ermeni komitacıların bölgedeki teşkilatlanma faaliyetleri ve gerçekleştirdikleri suikastlar odak noktamızda olmuştur. Üçüncü bölümde, ilk olarak 1794-1884 yılları arasında yayımlanmış Ermenice süreli yayınlar hakkında bilgi verilmiş, sonrasında Ermeni Devrimci Federasyonu'nun Osmanlı Devleti'nin Anadolu coğrafyasında çıkardığı süreli yayınların genel özellikleri grafiklerle sunulmuştur. Ardından analizde kullanılacak olan Aşhadank gazetesinin biçim ve içerik özellikleri üzerinde durulmuştur. Daha sonrasında Aşhadank gazetesinde yer alan belgeler ışığında, 20 Nisan-16 Mayıs tarihleri arasında yaşanan mevzi çarpışmaları analiz edilmiştir. 1915 ve öncesinde kaleme alınmış Ermenice kaynaklarda, Ermeni komitacıların Müslümanları katlettiklerine dair bilgilerin de yer aldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this doctoral thesis titled“The Van Rebellion (1915) in the Periodicals of the Armenian Revolutionary Federation: Ashadank Newspaper”, the Van Rebellion of 1915 was examined in the light of the Ashadank newspaper, the official periodical publication of the Armenian Revolutionary Federation in Van. The subject we analyzed required an interdisciplinary study due to its content. This thesis consists of three sections: In the first section, information is given about the Armenian political organizations established or active in the Ottoman State. First, the Armenian societies and lodges established within the borders of the Ottoman State are discussed. Then, the data on the establishment processes, founders, publications, committee/party programs, organizations and actions of the Armenakan Committee, Hunchak Committee, Armenian Revolutionary Federation and Constitutional Ramgavar Party, which these societies prepared the ground for, were examined. In the second section, a general panorama of the geography, history, administrative divisions, demographic structure of the city of Van and the socio-cultural life of the Armenians was drawn. Subsequently, the organizational activities of the Armenian committee members in the region and the assassinations they carried out during the period from the Van Rebellion to the First World War were our focus. In the third section, information was first given about the Armenian periodicals published between 1794-1884, then the general characteristics of the periodicals published by the Armenian Revolutionary Federation in the Anatolian geography of the Ottoman Empire were presented with graphics. Later, the form and content characteristics of the Ashadank newspaper, which will be used in the analysis, were emphasized. Afterwards, in the light of the documents in the Ashadank newspaper, the positional clashes that took place between April 20 and May 16 were analyzed. It was concluded that Armenian sources written in 1915 and before also included information about the Armenian committee members massacring Muslims.