Çiftlerin duygusal zeka becerilerinin sosyal hizmet bakış açısıyla incelenmesi: Bir psikoeğitim modeli önerisi
An analysis of couples' emotional intelligence skills from a social work perspective: A psychoeducational model proposal
- Tez No: 941769
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Duygusal zekâ, çift ilişkileri, sosyal hizmet, psikoeğitim modeli, evlilik uyumu, Emotional ıntelligence, couple relationships, social work, psychoeducation model, marital adjustment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Zümre Yalçınkaya Jacquelet, Çiftlerin Duygusal Zekâ Becerilerinin Sosyal Hizmet Bakış Açısıyla İncelenmesi: Bir Psikoeğitim Modeli Önerisi, Başkent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyal Hizmet Yüksek Lisans Programı, 2025. Bu araştırmada, evli bireylerin duygusal zekâ becerilerinin evlilik ilişkilerine nasıl yansıdığı incelenmiştir. Nitel desene dayalı çalışmada, ilk evliliğini sürdüren 10 evli çiftle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırmanın amacı, duygusal farkındalık, empati, duygu yönetimi ve sosyal beceriler gibi başlıkların evlilik içi etkileşimlerde nasıl deneyimlendiğini anlamaktır. Bulgular, çiftlerin duygusal ihtiyaçları fark ettiklerinde, bunları ifade edebildiklerinde ve karşılıklı empati kurduklarında ilişkilerinin güçlendiğini göstermiştir. Özellikle duygusal farkındalık ve duygu düzenleme, çatışma anlarında çiftlerin daha yapıcı bir tutum geliştirmelerine yardımcı olmuştur. Sosyal becerilerin ve karşılıklı anlayışın zamanla geliştiği, duygusal zekânın ise ilişkiyi sürdürülebilir kıldığı anlaşılmıştır. Görüşmelerin ardından, çiftlerin anlattıkları doğrultusunda sosyal hizmet alanında kullanılabilecek bir çerçeve oluşturulmuştur. Bu önerilerde, duyguları fark etmek, empati kurmak, duygularla baş etmek ve iletişim kurmak gibi ilişkiyle bağlantılı konulara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Zümre Yalçınkaya Jacquelet, An Analysis of Couples' Emotional Intelligence Skills from a Social Work Perspective: A Psychoeducational Model Proposal, Başkent University, Institute of Social Sciences, Master's Program in Social Work, 2025. This study explores how emotional intelligence plays a role in the relationships of married couples. The research is based on a qualitative design and includes semi-structured interviews with 10 couples in their first marriage. The data were analyzed through thematic analysis. The study aims to understand how emotional awareness, empathy, emotion regulation, and social skills are experienced in daily marital life. The findings suggest that when partners notice emotional needs, express their feelings, and show empathy, their relationships tend to grow stronger. Emotional awareness and regulation helped couples manage conflict more calmly. Over time, mutual understanding and social skills improved, and emotional intelligence was found to support the ongoing quality of the relationship. Based on the couple experiences, a simple model was developed. It focuses on noticing emotions, building empathy, handling emotions, and improving communication. The model offers a grounded perspective that social workers can use when working with couples.