Üniversite öğrencilerinin spor yaralanmalarından korunma farkındalığı
University students' awareness on protection from sports injuries
- Tez No: 941789
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Farkındalık, İlk Yardım, Spor Sakatlığı, Awareness, First Aid, Sports İnjuries
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
.Günümüzde birçok birey spor ile ilgilense de bilinçsizce yapılan antrenmanlar sakatlanmalara yol açabilmektedir. Bundan dolayı bu araştırmada insanların spor yaralanmalarından korunma farkındalıklarının üzerinde çalışılmıştır. Araştırmanın modeli nicel araştırma modelidir. Araştırmanın örneklemi Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde öğrenim gören 18 yaş ve üzeri 634 katılımcıdan oluşmaktadır. Veri toplama araçları olarak Katılımcı Bilgi Formu ve Spor Yaralanmalarından Korunma Farkındalığı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin spor yaralanmalarından korunma farkındalığının cinsiyete göre anlamlı bir farkı vardır ve kadın öğrencilerin farkındalığının (X=74,3582) erkek öğrencilerden (X=70,6284) daha fazla olduğu saptanmıştır. Spor Yaralanmalarından Korunma Farkındalığının yaşa göre anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır ve yaşlar arasındaki farklılığa bakıldığında 18-20 yaş (X=74,7991) aralığındaki öğrencilerin Spor Yaralanmalarından Korunma Farkındalığı diğer yaştaki öğrencilere göre daha fazla olduğu saptanmıştır. Spor Yaralanmalarından Korunma Farkındalığının fakülteye göre anlamlı bir fark olduğu görülmektedir ve fakülteler arası farklılığa bakıldığında Spor Yaralanmalarından Korunma Farkındalığının en yüksek olduğu fakülte Eğitim Fakültesi (X=76,47), en düşük olduğu fakülte ise Yabancı Dil Yüksekokulu (X=69,17) olduğu saptanmıştır. Spor Yaralanmalarından Korunma Farkındalığının sınıfa göre anlamlı bir farkı olduğu görülmektedir ve sınıflar arasındaki farklılığa bakıldığında Spor Yaralanmalarından Korunma Farkındalığının en yüksek olduğu sınıf 1. Sınıf (X=74,14), en düşük olduğu sınıf ise 4. Sınıf (X=49,19) olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Although many people are interested in sports today, training unconsciously can lead to injuries. Therefore, in this research, people's awareness of protection from sports injuries has been studied. The research model is a quantitative research model. The sample of the research consists of 634 participants aged 18 and over studying at Kütahya Dumlupınar University. The Participant Information Form and the Sports Injury Protection Awareness Scale were used as data collection tools. As a result of the research, students' awareness of protection from sports injuries has a significant difference according to gender, and it was found that the awareness of female students (X=74.3582) is higher than that of male students (X=70.6284). It has been found that there is a significant difference in Sports Injury Protection Awareness according to age, and when the Deciency between ages is examined, it has been found that students between the ages of 18-20 (X=74.7991) have a higher Awareness of Sports Injury Protection than students of other ages. It seems that there is a significant difference in Sports Injury Protection Awareness according to the faculty, and when looking at the difference between faculties, it was found that the faculty with the highest Awareness of Sports Injury Protection was the Faculty of Education (X=76.47), and the faculty with the lowest was the School of Foreign Languages (X=69.17). The faculty with the highest awareness of Sports Injury Protection was the Faculty of Education (X=76.47). Dec. It is observed that there is a significant difference in Sports Injury Protection Awareness according to the class, and when looking at the difference between classes, it is class 1 where the Awareness of Sports Injury Protection is the highest. Dec. The class is (X=74,14), and the lowest class is 4. It was found that the class was (X=49,19).