Dil konuşma bozukluğu (kekemelik, gecikmiş dil ve konuşma konuşma sesi bozukluğu artikülasyon bozukluğu, fonolojik bozukluğu) olan çocuklarda ebeveyn tutumu ve ebeveyn stres indeksinin incelenmesi
Investigation of parental attitude and parental stress index in children with speech language disorders (stuttering, delayed language and spech sound disorder, articulation disorder, dld)
- Tez No: 941859
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ OSMAN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
- Anahtar Kelimeler: Dil ve konuşma terapisti, Çocuk, Kekemelik, Ebeveyn tutumu, Speech and language therapist, Child, Stuttering, Parental attitude
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Konuşma, insan iletişiminin temel unsurlarından biri olarak ele alınmış ve bu bağlamda konuşma bozuklukları detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu bozukluklar, kekemelik, konuşma sesi bozukluğu (KSB), artikülasyon bozukluğu ve gecikmiş dil ve konuşma (GDK) gibi farklı kategorilere ayrılarak sınıflandırılmıştır. Her bir bozukluk, çocukların sosyal, duygusal ve akademik hayatlarını çeşitli şekillerde etkileyebilen, özel müdahale ve destek gerektiren benzersiz zorluklar sunmaktadır. Bu çalışmada, söz konusu konuşma bozukluklarından birini ya da birkaçını yaşayan çocukların ailelerine odaklanılmış ve ebeveyn tutumlarının bu süreçte oynadığı rol detaylı bir şekilde araştırılmıştır. Özellikle ebeveynlerin bu durum karşısında yaşadıkları stres düzeyleri, çocukların gelişimine yönelik tutumları ve bu süreçte sergiledikleri davranışlar analiz edilmiştir. Bu amaç doğrultusunda, ebeveynlerin yaşadığı stresi ölçmek için hazırlanan bir stres indeksi ve kapsamlı bir anket formu kullanılmıştır. Anketler hem çevrim içi hem de yüz yüze uygulanarak geniş bir veri tabanı oluşturulmuş, ebeveynlerin bireysel deneyimlerini ve zorluklarını daha iyi anlamak adına ebeveyn görüşme formlarından da yararlanılmıştır. Elde edilen veriler ışığında, ebeveyn stresini azaltmaya yönelik hedefler belirlenmiş ve bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için uygulanabilecek stratejiler üzerinde durulmuştur. Özellikle ebeveynlerin yaşadığı stresin kaynakları analiz edilmiş, bu stresin çocukların konuşma bozuklukları ile başa çıkma süreçlerini nasıl etkilediği üzerinde yoğunlaşılmıştır. Araştırmanın bir diğer önemli amacı ise ebeveynlere, bu süreçte çocuklarını daha etkin bir şekilde destekleyebilmeleri için rehberlik sağlamak ve farkındalıklarını artırmaktır. Bu çalışma, hem çocukların konuşma bozukluklarının daha etkin bir şekilde yönetilmesine katkı sağlamayı hem de ebeveynlerin bu süreçte daha bilinçli ve destekleyici bir tutum sergilemelerine yönelik yol haritaları sunmayı hedeflemektedir. Ayrıca, elde edilen bulguların dil ve konuşma terapisi alanında yapılan diğer çalışmalar için referans olabileceği ve uzmanlara çocuk ve aile odaklı yaklaşımlar geliştirmede yol gösterebileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Speech is a fundamental component of human communication, and speech disorders such as stuttering, speech sound disorder (SSD), articulation disorder, and delayed language and speech (LDS) can significantly impact a child's social, emotional, and academic development. This study focuses on the role of parental attitudes in coping with children's speech disorders, examining the stress levels parents experience, their behaviors, and their developmental approaches toward their children. A stress index and a comprehensive questionnaire were employed to measure parental stress levels, with data collected both online and through face-to-face interactions. In addition, semi-structured interviews were conducted to gain deeper insights into parents' lived experiences and challenges. The results highlighted that many parents experience high levels of stress, often stemming from feelings of helplessness, lack of support, and societal pressure. These stressors can negatively influence how they respond to and support their children's communication difficulties. The study also revealed that increased parental awareness, emotional support systems, and early intervention strategies significantly reduce stress and improve the parent-child relationship during the treatment process. Based on the findings, the study proposes strategies to reduce parental stress and foster more constructive parental attitudes. These include psychoeducational programs, access to professional guidance, and community-based support networks. By empowering parents with knowledge and coping strategies, the study aims to enhance the overall effectiveness of speech disorder interventions. This research not only offers practical recommendations for families but also contributes to the broader field of speech and language therapy by emphasizing the need for family-centered approaches. The findings serve as a valuable reference for future studies and professionals aiming to improve outcomes for children with speech disorders through integrated parental involvement.