Pediatrik çevresel ses örüntü algı testinin geliştirilmesi
Development of a pediatric environmental sound pattern perception test
  1. Tez No: 941887
  2. Yazar: TÜRKAN ÖZLEM BAYÜLGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÜRŞAT GÖKCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel ses, işitsel algı, işitsel beceriler, Environmental sound, auditory perception, auditory skills
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada tek bir ses tanıma yerine işitsel bir akışı analiz etmeyi gerektirecek, işitsel algının sesi fark etme-ayırt etme-tanıma-kavrama basamaklarının tümüyle aktif kullanıldığı bir işitsel algı bataryası geliştirmek amaçlanmıştır. Batarya altı modül içerisinde toplam 20 maddeden oluşan, iki alt boyut içeren yapıda tasarlanmıştır. Dilsel ipuçlarını sınırlandırmak amacıyla çevresel ses ve örüntülerinden oluşan ve işitsel algının işitsel-bilişsel gelişimsel etkisini göstereceği düşünülen işitsel görevler kullanılmıştır. Yaşın gelişimsel etkisini gösterebilmek amacıyla çalışmaya 6-15 yaş aralığında normal gelişim gösteren 201 çocuk dahil edilmiştir. Çalışma kapsamında geliştirilen bataryanın geçerlik (kapsam, yakınsak ve bilinen grup geçerliği) ve güvenirlik analizleri (iç tutarlık ve 14 gün aralıkla test-tekrar test) yapılmıştır. Maddelerin kapsam geçerlik oranı değerleri 0,8 ile 1,0 arasında değişmektedir. Genel kapsam geçerlik indeksi 0,92 olarak belirlenmiştir. Bilinen grup geçerliği yönteminde yaş gruplarına (18 ay aralıklı toplam 6 yaş grubu) göre batarya toplam puan ortancaları bakımından istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (KW = 99,740, p < 0,001, etki büyüklüğü η^2 = 0,499). Çocuklar için İşitsel Algı Testi Açık Uçlu Cümle Tanıma Testi yakınsak geçerliği belirlemek için kullanılmıştır. Çocuklar için İşitsel Algı Testi kelime puanı ile geliştirilen batarya arasında hem alt boyutlar hem de toplam puan ile istatistiksel açıdan anlamlı ancak zayıf bir ilişki tespit edilmiştir. Güvenirlik analizinde iç tutarlık Cronbach alpha katsayıları birinci alt boyut, ikinci alt boyut ve toplam puan için sırasıyla 0,666; 0,608 ve 0,780 olarak belirlenmiştir. Test-tekrar test analizde sınıf içi korelasyon katsayıları; F1, F2 ve toplam puan için sırasıyla 0,985; 0,997 ve 0,995 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, Pediatrik Çevresel Ses Örüntü Algı Testi, işitsel algının yaşın gelişimsel etkisine duyarlı geçerli ve güvenilir bir test yöntemi olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to develop an auditory perception battery that requires analyzing an auditory stream rather than recognizing a single sound. The battery is designed to actively represent all stages of auditory perception—detecting, discriminating, recognizing, and comprehending sounds. It consists of 20 items within six modules and includes two sub-dimensions. To limit linguistic cues, auditory tasks composed of environmental sounds and patterns were used, as these were expected to reflect the auditory-cognitive developmental impact of auditory perception. To examine the developmental effect of age, 201 typically developing children aged 6 to 15 years were included in the study. The validity (content validity, convergent validity, and known-group validity) and reliability (internal consistency and test-retest reliability with a 14-day interval) analyses of the battery developed in this study were conducted. The content validity ratio values of the items ranged between 0.8 and 1.0, with an overall content validity index of 0.92. In the known-group validity method, a statistically significant difference was found in the battery's total score medians across age groups (six age groups with 18-month intervals) (KW = 99,740, p < 0,001, effect size η^2 = 0,499). The Open-Ended Sentence Recognition Test for Children's Auditory Perception was used to determine convergent validity. A statistically significant but weak correlation was found between the developed battery and the Children's Auditory Perception Test word score, both for the sub-dimensions and the total score. In the reliability analysis, the internal consistency Cronbach's alpha coefficients were determined as 0.666, 0.608, and 0.780 for the first sub-dimension, second sub-dimension, and total score, respectively. In the test-retest analysis, the intra-class correlation coefficients were determined as 0.985, 0.997 and 0.995 for F1, F2, and total score, respectively. As a result, the Pediatric Environmental Sound Pattern Perception Test can be used as a valid and reliable test method that is sensitive to the developmental effects of age on auditory perception.