Otizm spektrum bozukluğuna sahip çocuklarda görülen tekrarlayıcı davranışlar ile iletişim becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between repetitive behaviors and communication skills in children with autism spectrum disorder
- Tez No: 941971
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERHAT KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum bozukluğu, Tekrarlayıcı davranış, Stereotipi, İletişim becerileri, Dil, Autism Spectrum Disorder, Repetitive behavior, Stereotype, Communication skills, Language
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma, otizm spektrum bozukluğu (OSB) tanısına sahip 3-6 yaş aralığındaki çocukların tekrarlayıcı davranışları ile iletişim becerileri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma analitik kesitsel bir tasarıma sahiptir. G*Power 3.1.9.7. versiyonu ile yapılan güç analizi sonucu %80 güvenilirlik seviyesinde toplam 143 katılımcının çalışmaya dahil edilmesi gerektiği hesaplanmıştır. Aydın ilinde bulunan bir otizm destek merkezine başvuran 143 katılımcı araştırmaya dahil edilmiştir. Veri toplama sürecinde, katılımcıların ebeveynlerine“Ebeveyn Bilgilendirme ve Onam Formu”sunulmuş ve onamları alınmıştır. Çocukların tekrarlayıcı davranışları, iletişim becerileri ve otizm şiddetini değerlendirmek için sırasıyla Tekrarlayıcı Davranışlar Ölçeği-Revize-Türkçe Versiyonu (TEDÖ-R-TV), Altı Yaşından Küçük Çocuklar İçin İletişim Çıktılarına Odaklanma Ölçeği-34 (FOCUS-34) ve Gilliam Otistik Bozukluk Derecelendirme Ölçeği-2-Türkçe Versiyonu (GOBDÖ-2-TV) kullanılmıştır. Ölçeklerden elde edilen araştırma verileri SPSS 26 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları tekrarlayıcı davranışlar ve iletişim becerileri arasında güçlü bir ilişki varlığını, her iki parametrenin de OSB şiddeti üzerinde etkili olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmanın bulguları, OSB'li bireylerin dil, iletişim ve sosyal becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulanan terapilerde, davranışsal boyutunda da dikkate alınması gerektiğini ve multidisipliner bir çalışma yapılmasının gerekliliğini ortaya koymuştur. Araştırma, OSB'li bireylerin bireysel gereksinimlerinin daha iyi anlaşılmasını, dolayısıyla bu bireylerin eğitim ve terapi programlarından maksimum fayda sağlamasını amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between repetitive behaviors and communication skills of children aged 3-6 years with autism spectrum disorder (ASD). The study has an analytical cross-sectional design. As a result of the power analysis performed with G*Power version 3.1. 9.7, it was calculated that a total of 143 participants should be included in the study at an 80% confidence level. 143 participants who applied to an autism support center in Aydın province were included in the study. During the data collection process, the“Parental Information and Consent Form”was presented to the parents of the participants and their consents were obtained. The Repetitive Behaviors Scale-Revised-Turkish Version (TEDÖ-R-TV), Focus on the Outcomes of Communication Under Six-34 (FOCUS-34) and The Gilliam Autistic Disorder Rating Scale-2-Turkish Version (GOBDÖ-2-TV) were used to assess the repetitive behaviors, communication skills and autism severity of the children, respectively. The research data obtained from the scales were analyzed using the SPSS 26 program. The research findings revealed that there was a strong relationship between repetitive behaviors and communication skills, and that both parameters were effective on the severity of ASD. The findings of the research showed that the behavioral dimension should also be taken into consideration in the therapies applied to develop the language, communication and social skills of individuals with ASD, and that a multidisciplinary study was necessary. The research aimed to better understand the individual needs of individuals with ASD, and therefore to ensure that these individuals benefited maximum from education and therapy programs.