Kekemeliği olan 8-11 yaş aralığındaki bireylerin olumsuz değerlendirmekten korkma, stres ve kekemelik şiddetleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between fear of negative evaluation, stress, and stuttering severity of individuals aged 8-11 with stuttering
  1. Tez No: 942033
  2. Yazar: MUHAMMET KÜRŞAT NURSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Kekemelik, kekemelik şiddeti, olumsuz değerlendirilme korkusu, stres
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışma, 8-11 yaş aralığındaki kekemelik tanısı almış çocukların, olumsuz değerlendirilme korkusu, stres ve kekemelik şiddetleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamıştır. Araştırma, Konya ilinde toplam 30 çocuk üzerinde gerçekleştirilmiş; Çocuklarda Algılanan Stres Ölçeği, Olumsuz Değerlendirme Korkusu Ölçeği Kısa Formu ve Demografik Bilgi Formu uygulanmıştır. Kekemelik şiddeti ise KEŞİDA-4TR aracılığıyla ölçülmüştür. Tüm form ve testler, yüz yüze görüşmeler sırasında araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Elde edilen çalışma sonuçlarına göre 8-11 yaş aralığındaki kekeme çocuklarda, olumsuz değerlendirilmekten korkma düzeyi, stres düzeyi ve kekemelik şiddeti gibi araştırma ölçütlerinin arasında anlamlı düzeyde bağlantılı olduğu ve birbirleriyle doğru orantılı olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın son araştırma sorusu olan katılımcının demografik bilgileriyle(anne babanın mesleği, anne babanın öğrenim durumu, çocuğun cinsiyeti, çocuğun sağlık öyküsü) stres, olumsuz değerlendirilme korkusu ve kekemelik şiddeti arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Bu sonuçlar, kekemeliğin dışardan göründüğü gibi yalnızca takılmalardan ibaret olmadığı aynı zamanda altında yatan farklı psikolojik değişkenlerin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between fear of negative evaluation, stress, and stuttering severity in children aged 8-11 diagnosed with stuttering. The research was conducted on a total of 30 children in Konya, and the following tools were used: the Perceived Stress Scale for Children, the Short Form of the Fear of Negative Evaluation Scale, and the Demographic Information Form. Stuttering severity was measured using the Stuttering Severity Instrument (SSI-4TR). All forms and tests were administered face-to-face by the researcher. The results of the study indicated a significant correlation between the levels of fear of negative evaluation, stress, and stuttering severity among children aged 8-11 who stutter. These measures were found to be positively correlated with one another. However, the study's final research question, which explored the relationship between demographic information (such as parental occupation, parental education level, child's gender, and the child's health history) and stress, fear of negative evaluation, and stuttering severity, did not reveal any significant relationships. These results show that stuttering is not just a matter of stuttering as it seems from the outside, but also has different underlying psychological variables. Keywords :Stuttering, Fear of negative evaluation, stress, stuttering severity