3-6 yaş aralığındaki otizm spektrum bozukluğu bulunan çocukların duyu profili, dil becerileri ve iletişimsel katılımları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between sensory profile, language skills and communicative participation of children with autism spectrum disorder, aged 3-6
- Tez No: 942040
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL ZENCİR ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), Duyu profili, Dil, İletişim, Autism Spectrum Disorder (ASD), Sensory profile, Language, Communication
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma, 3-6 yaş aralığındaki Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan çocuklarda duyu profili, dil becerileri ve iletişimsel katılımları arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Çalışmanın kapsamını duyusal işleme zorluklarının, davranışsal ve duygusal tepkilerin ve duyusal modülasyon seviyelerinin dil ve iletişimsel katılımını ve otizm şiddetiyle ilişkisini inceleyerek mevcut literatüre katkıda bulunmak oluşturmaktadır. Bu araştırmada, Aydın ilinde, özel bir dil ve konuşma terapisi merkezinden danışmanlık hizmeti alan OSB tanılı 45 çocuktan oluşan bir örneklem seçilmiştir Çalışmada farklı parametrelere yönelik veri toplama araçları olan; Türkçe Erken Dil Gelişim Testi (TEDİL) alıcı ve ifade edici dil becerilerini değerlendirirken, FOCUS-34 ölçeği altı yaş altı çocuklarda iletişim becerilerini değerlendirmiştir. Gilliam Otizm Derecelendirme Ölçeği-2 (GOBDÖ-2-TV) OSB şiddetini ölçmek için kullanılmış ve Duyu Profil Ölçeği duyusal işlemeyi değerlendirmek üzere sürece dahil edilmiştir. Metodolojik olarak, bu kesitsel bir analitik çalışmadır. Veri toplama, dil ve iletişim becerileri için TEDİL ve FOCUS-34 değerlendirmelerini, otizm şiddetini değerlendirmek için GOBDÖ-2-TV puanlarını ve duyusal özellikleri için Duyu Profili puanlarını içermiştir. Çalışma, bu değişkenler arasındaki korelasyonları araştırarak duyusal işlemenin dil-iletişim becerilerini etkileyip etkilemediğini ve otizm şiddetinin bu değişkenleri etkileyip etkilemediğini belirlemeyi amaçlamıştır. Bulgular, duyusal işleme zorlukları ile hem alıcı hem de ifade edici dil becerilerindeki sınırlamalar arasında önemli ilişkiler olduğunu göstermiştir. Duyusal profil, otizm şiddetiyle belirgin şekilde ilişkilendirilmiştir; bu, daha yüksek otizm şiddetinin artan duyusal işleme zorluklarıyla ilişkili olduğunu göstermektedir. Duyu profili puanları ile dil ve iletişim becerileri arasında önemli korelasyonlar gözlemlenmiştir ve bulgular, duyusal işlemleme güçlüklerinin OSB'li çocuklarda dil ve iletişim becerileri üzerinde etkili olabileceğini göstermektedir. Çalışma bulguları, OSB'li çocuklarda dil ve iletişim becerilerini geliştirmek için duyusal işlemeyi göz önünde bulunduran müdahalelere olan ihtiyacı vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the relationship between sensory profile, language skills, and communicative participation in children with Autism Spectrum Disorder (ASD) between the ages of 3 and 6. The scope of the study is to contribute to the existing literature by examining the relationship between sensory processing difficulties, behavioral and emotional responses, and sensory modulation levels and language and communicative participation and autism severity. In this study, a sample of 45 children with ASD who were receiving counseling services from a private speech and language therapy center in Aydın province was selected. In the study, data collection tools for different parameters; Turkish Early Language Development Test (TEDİL) assessed receptive and expressive language skills, while FOCUS-34 scale assessed communication skills in children under the age of six. Gilliam Autism Rating Scale-2 (GOBDÖ-2-TV) was used to measure ASD severity and Sensory Profile Scale was included in the process to assess sensory processing. Methodologically, this is a cross-sectional analytical study. Data collection included TEDIL and FOCUS-34 assessments for language and communication skills, GOBDÖ-2-TV scores to assess autism severity, and Sensory Profile scores for sensory characteristics. The study aimed to determine whether sensory processing affects language-communication skills by investigating correlations between these variables and whether autism severity affects these variables. Findings showed significant associations between sensory processing difficulties and limitations in both receptive and expressive language skills. Sensory profile was significantly associated with autism severity, indicating that higher autism severity is associated with increased sensory processing difficulties. Significant correlations were observed between sensory profile scores and language and communication skills, indicating that sensory processing difficulties may have an impact on language and communication skills in children with ASD. Study findings highlight the need for interventions that consider sensory processing to improve language and communication skills in children with ASD.outcomes.