Kaledibi merasının farklı rakımlardaki mera kesimlerinin verim ve botanik kompozisyonunun belirlenmesi
Determination of yield and botanical composition of range sites of Kaledibi pasture at different altitudes
  1. Tez No: 942064
  2. Yazar: AHMET HANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH OKCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mera, botanik kompozisyon, mera durum ve sağlığı, yem kalitesi, Rangeland, botanical composition, rangeland condition and health, forage quality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Çalışma Erzurum ili Tortum ilçesine bağlı Kaledibi mahallesinde bulunan üç farklı (I. II. ve III.) mera kesiminde yürütülmüş olup, araştırmada rakıma bağlı olarak mera kesimlerindeki botanik kompozisyon ve yem kalite değişimleri incelenmiştir. Yöntem: Çalışılacak mera alanlarını belirlemek için 2023 yılında arazi incelemesi yapılmış ve daha sonra temmuz ayında hâkim türlerin çiçeklenme döneminde botanik kompozisyonu belirlemek amacı ile etüt çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Alınan ot numuneleri laboratuvarlarda analiz edilerek, benzerlik indeksi, toprağı kaplama oranı (TKO), mera durum puanı (MDP) ve yem kalite parametleri belirlenmiştir. Benzer şekilde toprakların bazı fiziksel ve kimyasal karakterleri laboratuvarda tespit edilmiştir. Bulgular: Farklı rakımlardaki mera kesimlerinde Stipa lagascea ve Astragallus lagurus bitkileri baskın türler olarak ön plana çıkmıştır. Farklı rakımlardaki mera kesimlerinde benzerlik indeksi değerlerinin %40,62 ile %58,17 arasında değiştiği belirlenmiştir. Çalışmada düşük rakımlı olan mera kesiminde TKO ve MDP'nın azaldığı, rakımın yükselmesiyle bu oranların artış gösterdiği belirlenmiştir. Rakıma bağlı olarak mera durum ve sağlık sınıfı önemli değişimler göstermiştir. Mera kesimlerinden alınan ot örneklerinde yapılan yem kalite analizlerinde rakımdaki artışa göre kalitenin de önemli derecede arttığı tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırmadan elde edilen veriler ışığında farklı mera kesimlerinde uygulanan mera otlatma prensiplerinin yeniden gözden geçirilerek meraların sürdürülebilirliğinin yeniden sağlanması açısından uygun otlatma programlarının düzenlemesi yerinde olacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The study was carried out in three different rangeland sections (I, II and III) in the Kaledibi neighborhood of Tortum district of Erzurum province. The research examined changes in botanical composition and forage quality in the rangeland sections depending on altitude were investigated. Method: To determine the study areas, field surveys were conducted in 2023, followed by vegetation surveys in July during the flowering period of dominant species to assess botanical composition. Collected forage samples were analyzed in the laboratory to determine the similarity index, ground cover ratio (GCR), pasture condition score (PCS), and forage quality parameters. Similarly, some physical and chemical properties of the soil were analyzed in the laboratory. Findings: Stipa lagascea and Astragallus lagurus were the dominant species in pasture sections at different altitudes. It was determined that the similarity index values varied between 40.62% and 58.17% in pasture sections grazed at different intensities. In the study, it was determined that GCR and PCS decreased in the low altitude pasture section and these ratios increased with the increase in altitude. Pasture condition and health class showed significant changes depending on altitude. In the forage quality analysis of the herbage samples taken from the pasture sections, it was determined that the quality increased significantly according to the increase in the pasture sections. Results: In the light of the data obtained from the research, it would be appropriate to review the pasture grazing principles applied in different pasture sections and to organize appropriate grazing programs in order to restore the sustainability of pastures.