Emzirme Rehberim' mobil hemşirelik uygulamasının geliştirilmesi ve emzirme süreci, öz-yeterliliği ve bağlanmaya etkisi
Development of 'My Breastfeeding Guide' mobile nursing application and its effect on breastfeeding process, self-efficacy and attachment
- Tez No: 942075
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY ÜNSAL ATAN
- Tez Türü: Doktora
- Anahtar Kelimeler: emzirme, hemşire, mobil uygulama, öz-yeterlilik, breastfeeding, nurse, mobile application, self-efficacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
'Emzirme Rehberim' Mobil Hemşirelik Uygulamasının Geliştirilmesi ve Emzirme Süreci, Öz-yeterliliği ve Bağlanmaya Etkisi Amaç: Araştırma, Dennis'in Emzirme Öz-yeterliliği Kuramı ve Pender'in Sağlığı Geliştirme Modeli'ne dayalı 'Emzirme Rehberim' mobil hemşirelik uygulamasının geliştirilmesi ve postpartum emzirme süreci, emzirme öz-yeterliliği ve bağlanmaya etkisini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Yöntem: Araştırma, randomize kontrollü deneysel ve longitudinal tasarımdadır. Gazimağusa Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne ve bir özel hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne başvuran ve araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan gebeler araştırmanın evrenini oluşturmuştur. Araştırma, mobil hemşirelik uygulaması grubu (girişim) ve standart bakım alan grup (kontrol) olmak üzere iki grup üzerinden tasarlanmış ve girişim grubu 38 kişi, kontrol grubu 37 kişi olmak üzere dört izlemde tamamlanmıştır. Araştırma, verilerinin toplanmasında Gebe Tanıtım Formu, Anne Tanıtım Formu, Emzirme Öz-yeterlilik Ölçeği- Kısa Form (EÖÖ), Antenatal Emzirme Öz-yeterlilik Ölçeği- Kısa Form (AEÖÖ), Iowa Bebek Beslenmesi Tutum Ölçeği (IBBTÖ), Emzirme Değerlendirme Ölçeği (EDÖ), Maternal Bağlanma Ölçeği (MBÖ) ve Emzirme Öz-değerlendirme Formu (EÖDF) kullanılmıştır. Bulgular: Girişim ve kontrol grubundaki kadınların, AEÖÖ ve IBBTÖ puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır (p>0.05). Birinci izlemde, girişim grubunun“Bebeği postpartum ilk 30 dakikada kucağa alma”,“Bebeği ilk kez postpartum 60-120 dakikada emzirme sıklığı”kontrol grubundan fazla, kontrol grubunun“Doğum sonu sosyal destek alma”durumu girişim grubundan fazla olduğu belirlenmiştir (p0.05). Girişim ve kontrol grubundaki kadınların tüm izlemlerde EÖÖ puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamış (p>0.05), ancak girişim grubu dördüncü izlem EÖÖ puan ortalamasının diğer ölçümlerden büyük olduğu saptanmıştır. Girişim grubu ikinci ve üçüncü izlem EDÖ puan ortalamasının, kontrol grubundan büyük olduğu bulunmuş (p0.05). Sonuç: Doğum sonrası altıncı ayda girişim grubunun EÖÖ puanının diğer ölçümlerden büyük olması, mobil uygulamanın emzirme öz-yeterliliğini olumlu etkilediği; doğum sonrası birinci ve altıncı haftada girişim grubunun EDÖ puanının kontrol grubundan büyük olması, mobil uygulamanın emzirme tutumunu olumlu etkilediği sonucuna ulaştırmıştır. Mobil uygulamanın, maternal bağlanma üzerine etkisi olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The study was planned to develop the 'Breastfeeding Guide' mobile nursing application based on Dennis' Breastfeeding Self-efficacy Theory and Pender's Health Promotion Model and to determine its effects on postpartum breastfeeding process, breastfeeding self-efficacy and attachment. Method: The study has a randomized controlled experimental and longitudinal design. Pregnant women who applied to the Obstetrics and Gynecology Polyclinic of Famagusta State Hospital and the pregnancy polyclinic of a private hospital and met the inclusion criteria constituted the universe of the study. The study was designed with two groups as mobile nursing practice group (intervention) and standard care group (control) and was completed in four follow-ups with 38 people in the intervention group and 37 people in the control group. In collecting the research data, the Pregnancy Introduction Form, the Mother Introduction Form, the Breastfeeding Self-efficacy Scale- Short Form (BSES-SF), the Antenatal Breastfeeding Self-efficacy Scale- Short Form (ABSES-SF), the Iowa Infant Feeding Attitude Scale (IIFAS), Infant Breastfeeding Assessment Tool (IBFAT), the Maternal Attachment Inventory (MAI) and the Breastfeeding Self-Assessment Form (BSAF) were used. Results: It was found that there was no statistically significant difference was found between the mean ABSES- SF and IIFAS scores of the women in the intervention and control groups (p>0.05). In the first follow-up, it was found that the intervention group had higher rates of“holding the baby in the arms in the first 30 minutes postpartum”and“breastfeeding the baby for the first time in the 60-120 minutes postpartum”than the control group, and the control group had higher rates of“receiving social support after birth”than the intervention group (p0.05). It was found that there was no statistically significant difference was found between the mean BSES- SF scores of the women in the intervention and control groups in all follow-ups (p>0.05), however, it was found that the mean BSES- SF score of the intervention group in the fourth follow-up was higher than other measurements. The intervention group's second and third follow-up IBFAT score averages were found to be greater than the control group (p0.05). Conclusion: The fact that the BSES- SF score of the intervention group in the sixth month after birth was higher than other measurements indicated that the mobile application positively affected breastfeeding self-efficacy; the fact that the IBFAT score of the intervention group in the first and sixth weeks after birth was higher than the control group indicated that the mobile application positively affected breastfeeding attitudes. It was determined that the mobile application had no effect on maternal attachment.