Kolon kanserinde sirküler RNA'ların rolü
The role of circular RNA's in colon cancer
  1. Tez No: 942085
  2. Yazar: HİLMİ BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET EZBERCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser Dokusu Kolon Kanseri, Sirküler RNA, Cancer Tissue, Colon Cancer, Circular RNA
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Onkoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Amaç: Kolorektal kanser (KRK), dünyada en sık teşhis edilen üçüncü kanser türüdür ve dünya çapında kanser ölümlerinin başlıca nedenidir. KRK için düşük maliyetli ve invaziv olmayan tarama testlerinin eksikliği ciddi bir sağlık sorunudur. Son zamanlarda insan hücrelerindeki binlerce circRNA, yüksek verimli RNA dizileme teknolojisi ve biyoenformatik yöntemleri uygulanarak tanımlanmıştır. Bu çalışmada, kolon kanserli dokular ile aynı kişinin sağlam kolon dokusunda elde edilen sirküler RNA alt tiplerinden (circ Fbxw7, circMAT2B1, circMBOAT2, circ_0128846, B aktin) karşılaştırılacaktır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2020-Mart 2022 yılları arasında SBÜ. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde 18 yaş ve üzeri elektif kolon kanseri nedeni ile ameliyat edilen ardışık 55 hastanın, patoloji speysmeninden elde edilen kanserli doku ve sağlam doku parafin bloklarının labaratuvar ortamında sirküler RNA alt tiplerinden (circFbxw7, circMAT2B1, circMBOAT2, circ_0128846, B aktin) seviyeleri değerlendirilip, istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışma 55 kolon kanserli hastanın kanserli dokusundan 55 ve sağlam kolon dokusundan 55 olmak üzere 110 parafin blok incelenmesi ile tamamlandı. Ortalama yaş 64,78±10,03 idi ve bunların 37(%67,3)'si erkek idi. circFbxw7 kanserli dokuda 29,75±0,41 sağlam dokuda ise 29,27±2,9 bulundu. Her iki grup arasında istatistikse olarak fark saptanmadı. (p: 0,056) circMAT2B1 kanserli dokuda 29,49±4,02 sağlam dokuda ise 29,08±4,72 bulundu. Her iki grup arasında istatistikse olarak fark saptanmadı. (p: 0,347) circMBOAT2 kanserli dokuda 29,28±5,16 sağlam dokuda ise 29,19±2,53 bulundu. Her iki grup arasında istatistikse olarak fark saptanmadı. (p: 0,355) circ0128846 kanserli dokuda 31,51±2,4 sağlam dokuda ise 30,85±2,49 bulundu. Her iki grup arasında istatistikse olarak fark saptanmadı. Sonuç: Bu çalışma sirküler RNA alt tiplerinden circ Fbxw7, circMAT2B1, circMBOAT2 ve circ_0128846'leri kolon kanserli doku ve normal dokularda karşılaştırdı. Her iki grupta anlamlı sonuç bulunmadı.
Özet (Çeviri)
Aim: Colorectal cancer (CRC) is the third most frequently diagnosed cancer type in the world and the leading cause of cancer deaths worldwide. The lack of low-cost and noninvasive screening tests for CRC is a serious health problem. Recently, thousands of circRNAs in human cells have been identified by applying high-throughput RNA sequencing technology and bioinformatics methods. In this study, circular RNA subtypes (circ Fbxw7, circMAT2B1, circMBOAT2, circ_0128846, B actin) obtained from colon cancer tissues and intact colon tissue of the same person will be compared. Materials and Methods: The levels of circular RNA subtypes (circ Fbxw7, circMAT2B1, circMBOAT2, circ_0128846, B actin) were evaluated in the laboratory environment in paraffin blocks of cancerous and healthy tissue obtained from pathology specimens of 55 consecutive patients aged 18 and over who underwent elective colon cancer surgery at the General Surgery Clinic of the SBU Haseki Training and Research Hospital between January 2020 and March 2022 and compared statistically. Results: The study was completed by examining 110 paraffin blocks, 55 from cancerous tissue and 55 from healthy colon tissue of 55 colon cancer patients. The mean age was 64.78±10.03 and 37 (67.3%) of them were male. circFbxw7 was found to be 29.75±0.41 in cancerous tissue and 29.27±2.9 in healthy tissue. No statistically significant difference was found between the two groups. (p: 0.056) circMAT2B1 was found to be 29.49±4.02 in cancerous tissue and 29.08±4.72 in healthy tissue. No statistically significant difference was found between the two groups. (p: 0.347) circMBOAT2 was found to be 29.28±5.16 in cancerous tissue and 29.19±2.53 in healthy tissue. No statistically significant difference was found between the two groups. (p: 0.355) circ0128846 was found to be 31.51±2.4 in cancerous tissue and 30.85±2.49 in healthy tissue. No statistical difference was found between the two groups. Conclusion: This study compared the circular RNA subtypes circ Fbxw7, circMAT2B1, circMBOAT2 and circ_0128846 in colon cancer tissues and normal tissues. No significant results were found in both groups.