SIÇAN DENEYSEL EPİDURAL FİBROZİS MODELİNDE İNCİR ÇEKİRDEĞİ YAĞININ (FICUS CARICA) ETKİSİ
THE EFFECT OF FIG SEED OIL (FICUS CARICA) IN A RAT EXPERIMENTAL EPIDURAL FIBROSIS MODEL
  1. Tez No: 996686
  2. Yazar: MENEKŞE AYGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONER YAYCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: deneysel epidural fibrozis, incir çekirdeği yağı, laminektomi, Ficus carica, ɣ tokoferol, Experimental epidural fibrosis, fig seed oil, laminectomy, Ficus carica, γ-tocopherol
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
ÖZET SIÇAN DENEYSEL EPİDURAL FİBROZİS MODELİNDE İNCİR ÇEKİRDEĞİ YAĞININ (FICUS CARICA) ETKİSİ Amaç: Epidural fibrozis (EF), omurga cerrahisi sonrası gelişebilen, kronik ağrıya sebep olması nedeni ile hasta memnuniyetsizliğine yol açan bir patolojidir. Epidural fibrozisin önlenmesine yönelik literatürde ameliyat öncesi, ameliyat esnası ve sonrasında uygulanan pek çok yöntem, ilaç ve ajan denenmiş olmasına rağmen henüz kesin bir çözüm bulunamamıştır. İnsanların bir takım antiinflamatuar ve antioksidan içerikli diyetler ve besin değeri olan yağlar üzerinde çalışmaları kısmi fayda sağlaması nedeni ile içeriğinde zengin antioksidan, antiinflamatuar ve özellikle yüksek oranda ɣ tokoferol içeren incir çekirdeği yağının (İÇY), deneysel sıçan laminektomi modelinde oral yolla diyete eklenmesinin epidural fibrozis üzerindeki etkileri histopatolojik olarak incelenmeye değer bulunmuştur. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, 300–350 gram ağırlığında toplam 24 adet dişi Wistar albino sıçan üzerinde deneysel randomize kontrollü hayvan çalışması olarak yürütüldü. Hayvanlar üç gruba ayrıldı; yalnızca laminektomi uygulanan kontrol grubu (n=7), laminektomi sonrası her gün oral serum fizyolojik verilen grup (n=10) ve laminektomi sonrası oral her gün incir çekirdeği yağı verilen grup (n=7). Her bir gruptaki sıçan bir ay sonunda sakrifiye edilerek laminektomi sahası en-block olarak eksize edildi ve dokular histopatolojik inceleme için hazırlandıktan sonra Hematoksilen-Eozin ve Masson's Trichrome ile boyanarak değerlendirildi. Epidural fibrozis derecesi ve araknoid tutulum değerlendirme sonucu elde edilen veriler, Fisher-Freeman-Halton Exact testi kullanılarak istatistiksel analizi yapıldı ve p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Epidural fibrozis derecelerinin gruplara göre dağılımı incelendiğinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Bununla birlikte incir çekirdeği yağı uygulanan grupta yüksek dereceli fibrozis oranının daha düşük olduğu gözlendi. Araknoid tutulum incir çekirdeği grubunda izlenmezken diğer gruplarda sınırlı sayıda denekte saptandı. Sonuç: Bu deneysel çalışmada oral incir çekirdeği yağı uygulamasının epidural fibrozis gelişimi üzerine istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi görülmemiştir. Bununla birlikte histopatolojik bulgular, incir çekirdeği yağının fibrotik yanıtın şiddetini azaltabileceğine dair potansiyelinin olabileceğini düşündürmektedir. Daha geniş örneklemli, topikal uygulama yapılarak ve moleküler mekanizmaları değerlendiren çalışmalar ile bu etkinin doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF FIG SEED OIL (FICUS CARICA) IN A RAT EXPERIMENTAL EPIDURAL FIBROSIS MODEL Objective: Epidural fibrosis (EF) is a pathological condition that may develop after spinal surgery and can lead to patient dissatisfaction due to chronic pain. Although numerous methods, drugs, and agents have been investigated in the literature to prevent epidural fibrosis during the preoperative, intraoperative, and postoperative periods, no definitive solution has yet been established. Since anti-inflammatory and antioxidant-rich diets, as well as nutritionally valuable oils, have shown partial benefits, fig seed oil (FSO), which is rich in antioxidants and anti-inflammatory components and particularly high in γ-tocopherol, was considered worthy of investigation. This study aimed to histopathologically evaluate the effects of oral administration of fig seed oil as a dietary supplement on epidural fibrosis in an experimental rat laminectomy model. Materials and Methods: This study was conducted as an experimental randomized controlled animal study on a total of 24 female Wistar albino rats weighing 300–350 grams. The animals were divided into three groups: a control group undergoing laminectomy only (n=7), a group receiving daily oral saline after laminectomy (n=10), and a group receiving daily oral fig seed oil after laminectomy (n=7). At the end of one month, all rats were sacrificed, and the laminectomy sites were excised en bloc. The tissues were prepared for histopathological examination and stained with Hematoxylin–Eosin and Masson's Trichrome. The degree of epidural fibrosis and arachnoid involvement were evaluated. Statistical analysis was performed using the Fisher–Freeman–Halton Exact test, and a p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: No statistically significant difference was found among the groups in terms of the distribution of epidural fibrosis grades (p>0.05). However, a lower rate of high-grade fibrosis was observed in the group treated with fig seed oil. While no arachnoid involvement was observed in the fig seed oil group, limited involvement was detected in the other groups. Conclusion: In this experimental study, oral administration of fig seed oil did not demonstrate a statistically significant effect on the development of epidural fibrosis. However, histopathological findings suggest that fig seed oil may have the potential to reduce the severity of the fibrotic response. This effect needs to be confirmed with larger sample sizes, topical applications, and studies evaluating molecular mechanisms.