Türk katılım bankacılığı sektörünün etkinlik ve verimlilik performansının LOPCOW-MSD-MARCOS hibrit modeli ile değerlendirilmesi
Evaluation of efficiency and productivity performance of Turkish participation banking sector with LOPCOW-MSD-MARCOS hybrid model
  1. Tez No: 942101
  2. Yazar: MUHAMMED BUĞRAHAN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım Bankacılığı, Etkinlik, Verimlilik, LOPCOW, MSD, MARCOS, Participation Banking, Efficiency, Productivity, LOPCOW, MSD, MARCOS
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bankalar, finansal sistemin etkin bir şekilde işlemesinde ve sürdürülebilir bir ekonomik modelin oluşturulmasında hayati bir rol oynamakta, bu da performanslarının analitik yöntemler kullanılarak sistematik bir şekilde değerlendirilmesini gerektirmektedir. Bu araştırmada Türk katılım bankacılığı sektörünün performansının etkinlik ve verimlilik göstergelerine dayalı olarak analiz edilmesi amaçlanmıştır. Analiz için 10 değerlendirme kriteri belirlenmiştir. Bu kriterlerden beşi etkinlik performansını kalan beşi ise verimlilik performansını ölçmeye yöneliktir. Analiz aşamasında kriter ağırlıkları belirlemek ve alternatif yılları değerlendirmek için hibrit bir karar verme aracı önerilmiştir. Önerilen hibrit bir karar verme çerçevesi LOgarithmic Percentage Change-driven Objective Weighting (LOPCOW), Modified Standard Deviation (MSD) ve Measurement of alternatives and ranking according to COmpromise solution (MARCOS) algoritmalarını içermektedir. Önerilen karar çerçevesinin uygulamasının ilk aşamasında LOPCOW ve MSD metotları kullanılarak verimlilik ve etkinlik göstergelerinin objektif ağırlık değerleri hesaplanmıştır. İkinci aşamada ise MARCOS metodu kullanılarak Türk katılım bankacılığı endüstrisinin son 10 yıllık performansı sıralanmıştır. LOPCOW ve MSD tekniklerinin entegre edilmesi ile ulaşılan ağırlıklandırma sonuçları 2015-2024 dönemi için Türk katılım bankacılığı sektörünün etkinlik ve verimlilik performansı üzerinde etkisi en fazla olan üç kriterin sırasıyla brüt takipteki alacakların toplam nakdi kredilere oranı, dönem net kârı ya da zararının ortalama özkaynaklara oranı ve dönem net kârı ya da zararının ortalama toplam aktiflere oranı olduğunu ortaya koymaktadır. MARCOS sıralama sonuçları ise Türk katılım bankacılığı sektörünün etkinlik ve verimlilik düzeyi açısından en başarılı olduğu yılın 2023 olduğunu göstermektedir. Elde edilen sıralama sonuçlarına göre genel olarak katılım bankacılığını sektörünün etkinlik ve verimlilik performansının yıllar itibariyle artma eğiliminde olduğunu göstermektedir
Özet (Çeviri)
Banks play a vital role in the effective functioning of the financial system and the creation of a sustainable economic model, which requires a systematic evaluation of their performance using analytical methods. This study aims to analyse the performance of the Turkish participation banking sector based on efficiency and productivity indicators. Ten evaluation criteria were determined for the analysis. Five of these criteria are intended to measure efficiency performance and the remaining five are intended to measure productivity performance. In the analysis phase, a hybrid decision-making tool was proposed to determine the criteria weights and to evaluate alternative years. The proposed hybrid decision-making framework includes LOgarithmic Percentage Change-driven Objective Weighting (LOPCOW), Modified Standard Deviation (MSD), and Measurement of alternatives and ranking according to COmpromise solution (MARCOS) algorithms. In the first stage of the implementation of the proposed decision framework, the objective weight values of productivity and efficiency indicators were calculated using LOPCOW and MSD methods. In the second stage, the performance of the Turkish participation banking industry for the last 10 years was ranked using the MARCOS method. The weighting results obtained by integrating LOPCOW and MSD techniques reveal that the three criteria that have the highest impact on the efficiency and productivity performance of the Turkish participation banking sector for the 2015-2024 period are the ratio of gross non-performing loans to total cash loans, the ratio of net profit or loss for the period to average equity and the ratio of net profit or loss for the period to average total assets, respectively. The MARCOS ranking results demonstrate that the Turkish participation banking sector achieved the highest levels of efficiency and productivity in 2023. According to the ranking outputs, it is generally observed that the efficiency and productivity performance of the participation banking sector has been on an upward trend over the years.