Septoplastinin bilişsel işlevlere etkisinin, koku ve burun tıkanıklığının düzelmesi üzerinden değerlendirilmesi
Evaluation of the impact of septoplasty on cognitive functions through improvements in olfaction and nasal obstruction
- Tez No: 942196
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI ÇAKIR ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: septoplasti, koku, bilişsel işlev, septoplasty, olfaction, cognitive function
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışmada, septoplasti operasyonunun seçici dikkat, bilgi işleme hızı ve tepki inhibisyonu gibi bilişsel fonksiyonlar üzerine etkileri ve bu etkilerin hangi parametrelerle ilişkili olduğu araştırıldı. Gereç-Yöntem: Septum deviasyonu nedeniyle septoplasti yapılan 73 hasta çalışmaya dahil edildi. Operasyon öncesi ve 6. ayda hastalara Nazal İnspiratuar Tepe Akım Hızı Ölçümü (PNIF), Burun Tıkanıklığı Semptom Değerlendirme (NOSE) skoru, Sniffin' Sticks (SS), Retronasal koku eşiği (RKT) ve Stroop testi uygulandı. Deviasyon bölgeleri Cottle sınıflamasına göre değerlendirildi. Normal dağılım göstermeyen sayısal değişkenlerin cerrahi öncesi ve sonrası tekrarlı ölçümleri değerlendirilirken Wilcoxon İşaretleri Sıralar Testi ve kategorik verilerin tekrarlı ölçümleri kıyaslanırken Mc Namer Testi kullanıldı. Spearman korelasyon, lineer ve lojistik regresyon testleri ile analizleri gerçekleştirildi. Minimum anlamlılık sınırı p0.05). Hem preoperatif hem de postoperatif dönemde SS toplam skoru ile RKT arasında korelasyon saptandı (sırasıyla r=0.238 ve r=0.295). Ayrıca preoperatif dönemde SS ile Stroop A ve Stroop B arasında; postoperatif dönemde NOSE ile PNIF arasında, SS ile Stroop C ve RKT ile Stroop A arasında korelasyon bulundu (sırasıyla r=-0.316, r=-0.282, r=-0.445, r=-0.294 ve r=-0.292). Regresyon analizine göre postoperatif PNIF, SS ve RKT'deki düzelmenin bilişsel test sonuçlarına etkisi anlamlı değildi. Sonuc: Septoplasti seçici dikkat, bilgi işleme hızı ve tepki inhibisyonu gibi çeşitli gibi bilişsel fonksiyonları istatistiksel olarak anlamlı şekilde iyileştirir. Bu iyileşmenin koku fonksiyonundaki düzelme ve burun tıkanıklığının giderilmesi ile olan ilişkisi net değildir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study investigated the effects of septoplasty on cognitive functions such as selective attention, information processing speed, and response inhibition, as well as the parameters associated with these effects. Materials and Methods: A total of 73 patients who underwent septoplasty due to septal deviation were included in the study. At the preoperative and postoperative 6th month, Peak Nasal Inspiratory Flow (PNIF), Nasal Obstruction Symptom Evaluation (NOSE) score, Sniffin' Sticks (SS), retronasal olfactory threshold (RKT), and the Stroop test were applied. Deviation areas were evaluated according to the Cottle classification. the Wilcoxon Signed-Rank Test was used to evaluate non-normally distributed numerical repeated measurements before and after surgery, and the McNemar Test was used for repeated categorical variables. Spearman correlation, linear, and logistic regression analyses were performed. A p-value of 0.05). A significant correlation was observed between the SS total score and RKT both preoperatively and postoperatively (r = 0.238 and r = 0.295, respectively). In addition, significant correlations were found between SS and Stroop A and B in the preoperative period and between NOSE and PNIF, SS and Stroop C, and RKT and Stroop A in the postoperative period (r = –0.316, r = –0.282, r = –0.445, r = –0.294, and r = –0.292, respectively). According to regression analyses, postoperative recovery of PNIF, SS, and RKT did not show any statistically significant effect on cognitive test results. Conclusion: Septoplasty significantly improves various cognitive functions such as selective attention, information processing speed, and response inhibition. However, whether these improvements are related to the enhanced olfactory function or the recovery of nasal obstruction remains unclear.