Sivas Cumhuriyet Üniversitesi sosyal bilgiler ve fen bilgisi öğretmen adaylarının Atatürk algısının incelenmesi
Examination of Atatürk perception of Sivas Republic University social sciences and science teacher candidates
  1. Tez No: 942293
  2. Yazar: BUSE DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KUBİLAY GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Atatürk Algısı, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Demografik Faktörler, Eğitim, Atatürk Perception, Social Studies Teaching, Science Teaching, Demographic Factors, Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırma, sosyal bilgiler ve fen bilgisi öğretmen adaylarının Atatürk algısını çeşitli demografik faktörlere göre incelemeyi amaçlamıştır. Araştırma, nicel araştırma yöntemi benimsenerek yürütülmüş ve betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında bir devlet üniversitesinin eğitim fakültesinde öğrenim görmekte olan toplam 269 öğretmen adayı (sosyal bilgiler ve fen bilgisi bölümleri) oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde, öğretmen adaylarının Atatürk algı düzeylerini ölçmek amacıyla Dönmez ve Hamarat (2014) tarafından geliştirilen Atatürk Algısı Ölçeği ile katılımcıların demografik bilgilerini belirlemek amacıyla kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Veriler, katılımcılardan yüz yüze anket yöntemiyle toplanmış ve elde edilen bilgiler SPSS 23.0 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizlerde, tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra, değişkenler arasındaki anlamlı farklılıkları belirlemek üzere bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) gibi istatistiksel tekniklerden yararlanılmıştır. Araştırma bulguları değerlendirildiğinde cinsiyet, anabilim dalı, sınıf düzeyi, tercih durumu ve memnuniyet düzeyi gibi değişkenler dikkate alınarak yapılan analizlerde, cinsiyet, anabilim dalı ve tercih durumu faktörlerine bağlı olarak Atatürk algısında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bununla birlikte, sınıf düzeyine göre yapılan analizde, araştırmaya katılan tüm 4. sınıf öğrencilerinin Atatürk algısının diğer sınıflara göre anlamlı şekilde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın sonuçları, öğretmen adaylarının eğitim süreçlerinin, Atatürk'e yönelik algılarının şekillenmesinde etkili olduğunu göstermektedir. Ancak, tercih sırasının ve anabilim dalının Atatürk algısı üzerinde belirgin bir etkisi olmadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the perceptions of Atatürk among prospective social studies and science teachers in relation to various demographic factors. The research was conducted using a quantitative research method and employed a descriptive survey model. The study group consisted of a total of 269 teacher candidates (from the departments of social studies and science education) studying at the faculty of education of a public university during the 2024–2025 academic year. During the data collection process, the Atatürk Perception Scale developed by Dönmez and Hamarat (2014) was used to measure the participants' perception levels of Atatürk, along with a personal information form to determine their demographic characteristics. Data were collected through face-to-face questionnaires and analyzed using the SPSS 23.0 statistical software. In addition to descriptive statistics, independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were employed to identify significant differences between variables. When the findings of the study were evaluated, it was found that there were no significant differences in the perception of Atatürk based on gender, academic department, or program preference status. However, analyses according to year of study revealed that fourth-year students had significantly higher perceptions of Atatürk compared to students in other years. The results of the study indicate that teacher candidates' educational experiences play an influential role in shaping their perceptions of Atatürk. Nevertheless, program preference order and academic department did not appear to have a notable impact on their perceptions.