Erişkin Nöroloji Kliniğimize 2022-2024 yılları arasında akut iskemik inme kliniği ile başvurup mekanik trombektomi tedavisi uygulanan hastaların retrospektif olarak incelenmesi
A retrospective analysis of patients treated with mechanical thrombectomy for acute ischemic stroke admitted to the Adult Neurology Clinic between 2022 and 2024
- Tez No: 942328
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL AY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Akut iskemik inme, dekompresif kraniektomi, mekanik trombektomi, mortalite, rekanalizasyon, Acute ischemic stroke, decompressive craniectomy, mechanical thrombectomy, mortality, recanalization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışma, akut iskemik inme nedeniyle mekanik trombektomi uygulanan hastaların klinik sonuçlarını değerlendirmeyi ve doğrudan hastaneye başvuru ile diğer merkezlerden sevk edilmenin tedavi başarısı ve mortalite oranları üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem:1Ocak 2022 ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında inme merkezimizde mekanik trombektomi ile tedavi edilen akut iskemik inme tanılı hastalar üzerinde retrospektif bir analiz gerçekleştirilmiştir. Hastalar başvuru şekline göre üç gruba ayrılmıştır: doğrudan acil servise başvuranlar, 0-100 km uzaklıktaki merkezlerden sevk edilenler ve 100 km üzerindeki merkezlerden sevk edilenler. Başlıca değerlendirme kriterleri, hastane içi mortalite ve kısmi tedavi yanıtı olmuştur. Bulgular: Toplamda 183 hasta çalışmaya dahil edilmiştir; bunlardan 140'ı doğrudan hastanemize başvurmuş, 18'i 0-100 km yarıçapındaki merkezlerden, 25'i ise 100 km üzerindeki merkezlerden sevk edilmiştir. Doğrudan başvuran hastalarda başarılı rekanalizasyon oranları daha yüksek bulunmuştur. Uzak merkezlerden sevk edilen hastalarda ise işlem öncesi gecikmeler daha uzun sürmüş ve klinik sonuçlar daha kötü olmuştur. Özellikle 100 km üzerindeki merkezlerden sevk edilen hastalarda mortalite oranları anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p=0.004). Gecikmiş müdahale edilen hastalarda hemorajik transformasyon ve dekompresif kraniektomi ihtiyacının daha sık görüldüğü belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma, akut iskemik inmenin tedavisinde zamanında müdahalenin kritik önemini ortaya koymaktadır. Doğrudan hastanemize başvuran hastalarda, uzak merkezlerden sevk edilenlere kıyasla daha iyi klinik sonuçlar elde edilmiştir. Bulgular, hasta sonuçlarını iyileştirmek ve mortaliteyi azaltmak amacıyla daha hızlı transfer sistemleri ve telestroke programlarının uygulanması gibi inme yönetim protokollerinin geliştirilmesinin gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the clinical outcomes of patients who underwent mechanical thrombectomy due to acute ischemic stroke and to investigate the impact of direct hospital admission versus referral from other centers on treatment success and mortality rates. Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on patients diagnosed with acute ischemic stroke who were treated with mechanical thrombectomy at our stroke center between January 1, 2022, and December 31, 2024. The patients were categorized based on their admission type: those who presented directly to our emergency department, those referred from centers within 0-100 km, and those referred from centers more than 100 km away. The primary outcomes assessed were in-hospital mortality and partial treatment response. Results: A total of 183 patients were included in the study, with 140 patients directly admitted to our hospital, 18 referred from centers within a 0-100 km radius, and 25 referred from centers over 100 km away. Successful recanalization rates were higher in patients who presented directly to our emergency department, whereas those referred from distant centers experienced longer pre-procedural delays and worse clinical outcomes. Mortality rates were significantly higher in patients from centers located more than 100 km away (p=0.004). Hemorrhagic transformation and the need for decompressive craniectomy were more frequently observed in patients with delayed intervention. Conclusion: This study highlights the critical importance of timely intervention in the treatment of acute ischemic stroke. Patients who were directly admitted to our hospital had better outcomes compared to those referred from distant centers. The findings emphasize the need for improved stroke management protocols, including faster transfer systems and the implementation of telestroke programs, to enhance patient outcomes and reduce mortality.