XIX. yüzyılda Osmanlı'da yer alan İtalyan müzisyenler ve faaliyetleri
Italian musicians and their activities in the Ottoman empire in the XIXth century
- Tez No: 942394
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR SADIK KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Sanat Tarihi, Music, Art History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Müzik, İtalyan müzisyenler, Türk müziği, Batı müziği, Ottoman Empire, Music, Italian musicians, Turkish music, Western music
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Özellikle XIX. yüzyılda batılılaşma ve modernleşme çabalarının bir parçası olarak, II. Mahmud döneminden itibaren Osmanlı Devleti; Avrupa, özellikle de İtalyan müzik kültürüyle daha fazla etkileşim kurulmaya başlamıştır. Bu bağlamda çalışmamızın amacı; İtalyan müzisyenlerin Osmanlıdaki batılılaşma ve modernleşme sürecinde müzikal alanda etkilerini ortaya koymak ve sonuçlarını belirlemektir. Tez konusu, nitel veri analizleri kapsamında ve betimsel araştırma çerçevesinde ele alınıp Survey tarama modeli ile çalışılmıştır. Konuyla alakalı gerekli literatür taraması yapılarak araştırma için kitap, makale ve tez gibi kaynaklardan yararlanılarak, XIX. yüzyılda Osmanlı'da yer alan İtalyan müzisyenler ve faaliyetleri hakkında aydınlatıcı bilgilere ulaşılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nun batılılaşma hareketleri, özellikle XVIII. yüzyıldan itibaren hız kazanmış, XIX. yüzyılda ise doruk noktasına ulaşmıştır. Tanzimat Dönemi'ndeki reformlara (1839-1876) benzer reformlar, Batı müziği ve sanatına olan ilgiyi artırmıştır. Bu ilgi, İtalyan müzisyenlerin Osmanlı topraklarına gelerek müzik öğretmeni, besteci, şef ve icracı olarak görev almasına zemin hazırlamıştır. Bu müzisyenler, Osmanlı sarayı ve halkı için müzik alanında yenilikler sunarak, Osmanlı coğrafyası dahilinde hem Batı müziğinin hem de operanın gelişimine önemli katkılarda bulunmuşlardır. Ancak tarih yazımındaki eksiklikler nedeniyle genellikle“paşa”unvanını alarak uzun yıllar Osmanlı bünyesinde hizmet etmiş İtalyan sanatçılar hakkında daha fazla bilgi yer alırken, kısa dönemli olarak Osmanlı Devleti'ne gelmiş ve önemli gelişmelerin yaşanmasına sebep olmuş İtalyan sanatçılar hakkında yeterli düzeyde bilgi yoktur. Bu durumun literatürde önemli bir boşluk yarattığı tarafımızdan düşünülerek çalışma konusu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
As part of the Westernization and modernization efforts, particularly in the XIXth century, the Ottoman Empire, starting from the reign of Mahmud II, increasingly interacted with European, especially Italian, musical culture. In this context, the aim of this study is to analyze the influence of Italian musicians on the process of Westernization and modernization in the Ottoman musical sphere and to identify the outcomes of their contributions. The research was conducted through qualitative data analysis within the framework of descriptive research and the survey model was employed. A comprehensive literature review was carried out, using sources such as books, articles, and theses to gather enlightening information about Italian musicians and their activities in the Ottoman Empire during the XIXth century. The Westernization movements of the Ottoman Empire gained momentum, particularly from the XVIIIth century onward, reaching their peak in the XIXth century. Reforms such as those in the Tanzimat (1839-1876) boosted interest in Western music and art. The growing interest facilitated the arrival of Italian musicians in Ottoman lands, where they served as music teachers, composers, conductors, and performers. These musicians introduced innovations in the field of music for both the Ottoman court and the public, significantly contributing to the development of Western music and opera within the Ottoman territories. However, due to gaps in historical documentation, more information is available about Italian musicians who served in the Ottoman Empire for long periods, often holding the title of“pasha”whereas those who came for shorter periods and played a crucial role in significant musical developments remain less documented. This situation has been regarded as a major gap in the literature and identified as the research topic.