Uluslararası kuruluşların Filistin topraklarında kadınların güçlenmesine etkisi
The impact of the international organization on women's empowerment in Palestinian territories
  1. Tez No: 942507
  2. Yazar: RENAD H. Y. ALMAJDALAWI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, Kadının Güçlenmesi, Uluslararası Yardım, Dış Yardım, Kadın Kurumları, Feminism, Women`s Empowerment, International Aid, Foreign Aid, Women's Institutions
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu araştırma, kadınların güçlendirilmesinde uluslararası yardım ve kalkınma organizasyonunun rolünü detaylandırmayı amaçlamaktadır. Gaza Strip'de kadın güçlendirme programlarının veya projelerinin ne ölçüde başarılı olduğunu ölçmeye; ayrıca yetkilendirmeyi ölçmek ve hedef grubu değerlendirmek için temel faaliyetlerin, çıktıların, sonuçların ve kullanılan araçların neler olduğunu araştırmaya çalışır. 25 yaş üzerindeki kadın ve erkeklere bir dizi soruyu yanıtlamak için 22 çevrimiçi mülakat yapıldı. Araştırmanın ana bulguları şunlardı: *Finansman üstün öncelikli olmayan konulara devam ettiği için, bağışçıların tutumları kadınların rolünü zayıflatır. Finansman süreci ve dış yardımlar özellikle Arap bölgesinde yükselişin ardından sınırlı ve kısıtlıdır. Yabancı fonların, bağışçıların gündeminden ve de onların önceliklerinden kaynaklanan temel bir karışıklığı vardır. * Kadınların güçlendirilmesinin sosyal değerlendirmesi ve sonuçları kademeli olarak iyi bir değişime tanık olmuştur. Batı Şeria, ideolojik farklılık nedeniyle kadınlar için Gazze Şeridi'ndekilerden daha iyi bir anlayış ve temsile sahiptir. Kadınları güçlendirme faaliyetleri aracılığıyla her iki cinsiyetten bireylerden başlayan önemli toplum değişiklikleri vardır. *Kadınları da kapsayan tüm Filistin halkı için sınırlı bir ekonomik destek bulunmaktadır. Buradaki toplumsal görünüm, gelenekler ve erkeksilik nedeniyle kadınların katılımında bir dışlama vardır. * Finansal kalkınma, finansman kaynaklarına erişim eksikliği gibi kadınların ekonomik güçlendirme programlarında başarıya ulaşmak için temel konular vardır. * Çeşitli hedefleri, binaları, fabrikaları ve insanları da yok eden devamlı İsrail saldırıları nedeniyle neredeyse hiç sürdürülebilirlik yoktur. Aslında, kadın kurumları arasında ortak işbirliğini teşvik etmek bir zorunluluktur. Bağışçıların başarılı bir kadının güçlenmesi programlarını güvence altina almalari icin modern ve daha uygun programlar olmalıdır. Kadın Bakanlığı ,kadınların güçlendirme programlarına yönelik politikaların belirlenmesinde dsha organize, sistemli bir rol üstlenmelidir. Kadın kurumları, toplumsal cinsiyet konusunda hiçbir dışlama olmaksızın, kadınlara yönelik güçlendirme programlarına yeni modeller aramalıdır. Aslında, kadının güçlenmesinde ekonominin temel bir etkisi vardır. Bu durum kadınlar icin yüksek seviyede bağımsızlık yaratabilir bu da ailenin dağılmasına sebep olabilir.
Özet (Çeviri)
This research aims to elaborate the role of international aids and development organization in women`s empowerment. It seeks to measure to what extent women`s empowerment programs\ projects are successful in Gaza Strip and also what are the basic activities, outputs, results and the used tools to measure empowerment and evaluate the target group. Twenty- two interviews were held online to answer a set of questions (men and women) who are over 25 years old. The main findings of the research were: *Donor`s attitudes weaken the role of women, as funding goes on matters that are not a high priority. Funding process and foreign aids are limited and restricted especially after the escalation in the Arab region. There is a main complication of foreign funds as it stems from the donor`s agenda and their priorities as well. *The social evaluation of women`s empowerment and its outputs has witnessed a gradual good change. The West Bank have a better understandings and representation for women than those in Gaza Strip because of the ideological difference. There are significant society changes that start from individuals through women`s empowerment activities. *There is a limited economic support for all Palestinian people, including women. There is an exclusion of women`s participation due to the societal outlook, traditions and masculinity there. *There are primary matters to achieve the success of women`s economic empowerment programs such as financial development, lack of access to funding resources. *There is almost no sustainability because of the continual Israeli attacks, which destroy various targets, buildings, factories and human beings as well. Actually, promoting the joint cooperation is a must among the women`s institutions. There should be modern and more proper agendas for donors to insure a successful women`s empowerment programs. The Ministry of Women has to set a more organized systemic role in drawing the policies towards women`s empowerment programs. Women`s institutions should look for new models of women`s empowerment programs with no exclusion regarding to gender. Indeed, there is a basic side of effect of the economic women`s empowerment as it may create a high level of independency for women which may result in family disintegration.