Minimal ekstrakorporeal dolaşımın(MiECC) konvansiyonel kardiyopulmoner bypass'a göre koroner bypass greftleme ameliyatı sonrası sistemik enflamatuar yanıt, kan travması ve transfüzyon ihtiyacını azaltır mı ?
Does minimal extracorporeal circulation (MiECC) reduce the systemsic inflammatory response, blood trauma and transfusion need after coronary bypass graft surgery compared to conventional cardiopulmonary bypass?
  1. Tez No: 942515
  2. Yazar: FATİH DAĞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN PARLAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ YEŞİM GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: MiECC, KPB, Koroner Arter Bypass, Enflamasyon, Transfüzyon, Kan Travması, MiECC, CPB, Coronary Artery Bypass, Inflammation, Transfusion, Hematologic Trauma
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışmada, minimal ekstrakorporeal dolaşım (MiECC) sistemlerinin, konvansiyonel kardiyopulmoner bypass (KPB) sistemlerine kıyasla, izole koroner arter bypass greftleme (KABG) cerrahisi sonrası sistemik enflamatuar yanıt, kan travması ve kan transfüzyon ihtiyacına olan etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde 2022–2023 yılları arasında izole KABG cerrahisi uygulanan 46 hastanın retrospektif olarak değerlendirildiği bu çalışmada, hastalar MiECC (Grup M, n=23) ve KPB (Grup K, n=23) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Her iki grup preoperatif, intraoperatif ve postoperatif dönemlerde tam kan sayımı parametreleri, enflamatuar belirteçler (CRP, NLR, SII, SIRI vb.), kan ürünleri kullanımı, entübasyon süresi ve yoğun bakımda kalış süreleri açısından karşılaştırılmıştır. Bulgular: MiECC uygulanan grupta CRP, NEU%, IMG, NLR, SIRI düzeyleri anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. Ayrıca bu grupta kan transfüzyon ihtiyacının daha az olduğu tespit edilmiştir. Ancak entübasyon süresi, yoğun bakımda kalış süresi ve bazı enflamatuar parametreler (WBC, MON, MPV, PLR, AISI) açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: MiECC sistemleri, biyouyumlu, kapalı devre ve düşük prime hacimli yapıları sayesinde sistemik inflamatuar yanıtı azaltmakta ve transfüzyon ihtiyacını düşürmektedir. Bu avantajları ile özellikle yüksek riskli hastalarda tercih edilebilir bir alternatif sunmaktadır. Bulguların daha geniş örneklemli ve prospektif çalışmalarla desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare the effects of minimal extracorporeal circulation (MiECC) systems and conventional cardiopulmonary bypass (CPB) systems on systemic inflammatory response, hematologic trauma, and blood transfusion requirements in patients undergoing isolated coronary artery bypass grafting (CABG) surgery. Methods: A total of 46 patients who underwent isolated CABG surgery at Kütahya Health Sciences University between 2022 and 2023 were retrospectively evaluated. Patients were divided into two groups: MiECC (Group M, n=23) and CPB (Group C, n=23). Both groups were compared in terms of preoperative, intraoperative, and postoperative hematological parameters, inflammatory markers (CRP, NLR, SII, SIRI, etc.), blood product usage, intubation duration, and intensive care unit stay. Results: The MiECC group showed significantly lower levels of CRP, NEU%, IMG, NLR, and SIRI. Additionally, the need for blood transfusion was significantly reduced in this group. However, no statistically significant differences were observed between the groups in terms of intubation duration, length of ICU stay, and some inflammatory parameters (WBC, MON, MPV, PLR, AISI). Conclusion: MiECC systems reduce systemic inflammatory response and transfusion requirements due to their biocompatible, closed-circuit, and low prime volume structure. They may serve as a preferable alternative, especially in high-risk cardiac surgery patients. Further prospective studies with larger patient cohorts are warranted to validate these findings.