İntihar girişimi ile gelen adölesanlarda, beck depresyon ölçeğinin sosyal eğilimler ölçeği ile ilişkisinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 942541
  2. Yazar: ÇAĞDAŞ YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYMA KAYALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan, İntihar, İntihar Girişimi, Depresyon, Sosyal Eğilim, Adolescent, Suicide, Suicide Attempt, Depression, Social adjustment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Adölesan döneminde intihar eğilimi; genetik ve biyolojik yatkınlık, çeşitli psikiyatrik rahatsızlıklar ve sosyokültürel etmenlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan, bireysel ve toplumsal düzeyde ciddi sorunlara yol açan önemli bir davranışsal meseledir. Çalışmamızda, ilaç kullanarak intihar girişiminde bulunan adölesanvakaların sosyodemografik verileri, psikososyal özellikleri ve sosyal uyum problemlerini inceleyerek, intihar riskine yol açan psikolojik nedenlerin yanısıra olası sosyal etmenleri belirlemek, böylece intihar girişimine etkili risk faktörlerini tespit ederekönlemeye yönelik koruyucu stratejilere katkı sağlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Bölümü'ne 2024 yılı içeriside intihar girişimi ile başvurmuş ve Çocuk Servisi'nde takip edilmiş 11-18 yaş arasındaki adölesanvakalar çalışmaya alınmıştır. Vakalar olası psikolojik ve sosyal sorunlar yönünden, sırasıyla Beck Depresyon Ölçeği ve Sosyal Eğilim Ölçeği ile değerlendirilmiş, bilinen problemi olmayan sağlıklı adölesan grubu ile ölçek sonuçları açısından karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya intihar girişimi olan 40 vaka (32 kız, 8 erkek) ile 40 katılımcıdan oluşan kontrol grubu (19 kız, 21 erkek) dâhil edilmiştir.Yaş ortalaması 15.7 olup, en küçük hasta 14, en büyük hasta ise 17 yaşındaydı. Gruplar arasında yaş farkı yoktu.Beck Depresyon Ölçeği(BDÖ) vaka grubunda daha yüksek, Sosyal Eğilim Ölçeği (SEÖ) tüm alt skorları vaka grubunda daha düşük saptandı. Sigara kullanan adölesanların intihar girişimi riskinin kullanmayanlara göre 7.4 kat daha yüksek olduğu belirlenmiştir. BDÖ skoru yüksek bireylerde riskin 7 kat arttığı; düşük aile statüsü skorlarının da intihar girişimi açısından önemli bir risk faktörü oluşturduğu saptanmıştır. Aile içi problemlerle birlikte değerlendirildiğinde, düşük maddeden kaçınma skorlarının intihar eğilimini 2.29 kat; düşük hedef ve ideal düzeylerinin ise bu riski 4.88 kat artırdığı görülmüştür. Ayrıca, BDÖ skoru yüksek olan kızlarda intihar eğilimi, erkeklere kıyasla %73 oranında daha fazla bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamız, intihar girişiminde bulunan adölesanların sosyal, ailesel ve psikolojik etkenlerden etkilendiğini ortaya koymaktadır. Bu vakalarda depresyon punlarındaki yükseklik, aile içi dinamikler, madde kullanım eğilimleri ve sosyal problemleri intihar girişimine eğilim yaratmaktadır. Bu faktörlerin etkisi dikkate alındığında, risk altındaki bireylerin erken tespiti ve uygun ruh sağlığı hizmetlerinin sağlanması büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda, bireysel ve toplumsal düzeyde farkındalığı artıracak, önleyici ve destekleyici psikososyal müdahalelerin yaygınlaştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Suicidal tendencies during adolescence represent a significant behavioral issue that can lead to serious individual and societal problems, emerging through a combination of genetic and biological predispositions, various psychiatric disorders, and sociocultural factors. This study aims to examine the sociodemographic characteristics, psychosocial features, and social adjustment problems of adolescent cases who attempted suicide through drug ingestion. By identifying both psychological and potential social factors contributing to suicide risk, we aim to determine effective risk factors and contribute to the development of preventive strategies. Materials and Methods: The study included adolescents aged 11 to 18 who presented with suicide attempts to the Pediatric Emergency Department of the University of Health Sciences Ankara Atatürk Sanatorium Training and Research Hospital in 2024 and were subsequently monitored in the pediatric ward. Cases were evaluated for possible psychological and social problems using the Beck Depression Inventory (BDI) and the Social Orientation Scale (SOS), and the results were compared with a control group consisting of healthy adolescents with no known psychological or social issues. Results: The study included 40 adolescents who attempted suicide (32 females, 8 males) and a control group of 40 participants (19 females, 21 males). The mean age was 15.7 years, with the youngest participant aged 14 and the oldest aged 17. There was no significant age difference between the groups. The BDI scores were significantly higher in the case group, while all subscale scores of the SOS were significantly lower. The risk of suicide attempt was found to be 7.4 times higher among adolescents who smoked compared to non-smokers. Individuals with high BDI scores had a 7-fold increased risk, and low family status scores were identified as a significant risk factor for suicide attempts. When assessed together with family problems, low substance avoidance scores were associated with a 2.29-fold increase in suicidal tendency, and low goal and ideal levels were associated with a 4.88-fold increase. Additionally, suicidal tendencies were found to be 73% higher in girls with elevated BDI scores compared to boys. Conclusion: Our study reveals that adolescents who attempt suicide are significantly influenced by social, familial, and psychological factors. High levels of depression, dysfunctional family dynamics, tendencies toward substance use, and social problems appear to contribute to suicidal behavior. Considering the impact of these factors, early identification of at-risk individuals and the provision of appropriate mental health services are of great importance. Accordingly, it is necessary to expand preventive and supportive psychosocial interventions that enhance awareness at both individual and societal levels.