Hipertansiyon hastalarında ilaç uyumunun değerlendirilmesi
Evaluation of medication adherence in hypertension patients
  1. Tez No: 942613
  2. Yazar: BUKET ERDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ATEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, İlaç Uyumu, Hill-Bone, Hypertension, Medication Adherence, Hill-Bone
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Hipertansiyon Hastalarında İlaç Uyumunun Değerlendirilmesi Amaç: Hipertansiyon prevalansı, mortalite ve morbidite sebebiyle bulaşıcı olmayan hastalıklar arasında çok önemli bir yere sahiptir. Bu çalışma hipertansiyonu olan hastalarda ilaç uyum oranını ve ilaç uyumsuzluğuyla ilişkili faktörleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, kesitsel analitik düzende bir çalışmadır. Çalışma Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı'nda Ocak 2025 ile Nisan 2025 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği polikliniğine ve Eğitim Aile Hekimliği Birimi polikliniğine başvuran antihipertansif ilaç kullanan gönüllü hastalar üzerine gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara sosyodemografik özellikleri ile birlikte sağlık durumunu sorgulayan bir anket formu ve Hill-Bone hipertansiyon tedavisine uyum ölçeği yüz yüze uygulanmıştır. Bulgular: Toplam 372 katılımcının yaş ortancası 56 yıl (IQR25-75: 48-65,75) olup %50,3 (n=187)'ünü erkekler oluşturmaktaydı. Katılımcıların %59,1'inin (n=220) hipertansiyon dışında ek hastalığı bulunmaktayken en sık eşlik eden hastalık %26,8 ile (n=59) DM idi. Katılımcıların %39,8'ine (n=148) Dahiliye, %36,3'üne (n=135) kardiyoloji tarafından hipertansiyon tanısı konulmuştu. Bireylerin kayıtlı olduğu aile hekimliğine başvuranların %60,2'si (n=224) hipertansiyon için tedavi ve takip edilmekteydi. Katılımcıların %42,5'i (n=158) evde kan basıncını ölçmemekteyken %54'ü (n=200) hipertansiyon sebebiyle monoterapi almaktaydı. Katılımcıların %24,5'i (n=91) ilaçlarını düzenli kullanmıyordu. Katılımcıların Hill-Bone hipertansiyon tedavisine uyum ölçeği (HHUÖ) toplam puan ortancası 4 (IQR25-75: 2-6) idi. Kadın katılımcıların erkeklere göre (p=0,002), evde tansiyon aleti bulunduranların bulundurmayanlara göre (p=0,007), geliri gidere eşit olanların geliri giderden fazla olanlara ve geliri giderden az olanlara göre (p=0,001) ilaç uyumu daha iyiydi. Sonuç: İlaç uyumunun iyi olmasına rağmen ilacını düzenli kullanmayan, evde kan basıncını ölçmeyen birey sayısı dikkate değer düzeydedir. Tedaviye uyum, sadece ilaç kullanımı değil, bireysel farkındalık ve sağlık okuryazarlığı gibi çeşitli unsurları da içerdiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Medication Adherence in Hypertension Patients Aim: This study aims to determine the rate of medication adherence and factors associated with medication non-adherence in patients with hypertension. Method: This is a cross-sectional analytical study. The study was conducted in the Department of Family Medicine, Faculty of Medicine, Karadeniz Technical University, between January-April 2025 on voluntary patients on antihypertensive medication who applied to the outpatient clinic of Family Medicine, Faculty of Medicine, Karadeniz Technical University and the outpatient clinic of the Education Family Medicine Unit. A questionnaire form inquiring about sociodemographic characteristics and health status and the Hill-Bone hypertension treatment adherence scale were administered to the participants face-to-face. Results: The median age of the 372 participants was 56 years (IQR25-75: 48-65.75) and 50.3% (n=187) were men. 59.1% (n=220) of the participants had comorbidities other than hypertension. Hypertension was diagnosed by internal medicine in 39.8% (n=148) and cardiology in 36.3% (n=135) of the participants. Of those who applied to the family medicine center where the individuals were registered, 60.2% (n=224) were being treated and followed up for hypertension. 42.5% (n=158) of the participants did not measure blood pressure at home, while 54% (n=200) were receiving monotherapy for hypertension. 24.5% (n=91) of the participants were not taking their medications regularly. The median HHUÖ total score was 4 (IQR25-75: 2-6). Female participants had better medication adherence than male participants, those who had a blood pressure monitor at home had better medication adherence than those who did not, those whose income was equal to expenses had better medication adherence than those whose income was more than expenses and those whose income was less than expenses. Conclusion: Good medication adherence should not mislead us. Treatment adherence includes not only medication use, but also various factors such as self-awareness and health literacy.