Akut pankreatit geçiren hastalarda 1. ve 5. yılda diabetes mellitus gelişme oranları ve ilişkili faktörler
Rates of development of diabetes mellitus in patients with acute pancreatitis at 1 ve 5 years and related factors
  1. Tez No: 942720
  2. Yazar: YELDA KOÇYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERAY AKBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Pankreatit, Diabetes Mellitus, Uzun Vadeli Komplikasyonlar, Acute Pancreatitis, Diabetes Mellitus, Long Term Complications
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş ve Amaç: Akut pankreatit; ekzokrin pankreasın asiner hücelerindeki enzimlerin yol açtığı hasar ve buna sekonder olarak ortaya çıkan inflamasyon ile karakterize bir klinik tablodur. Etyolojisinde en sık biliyer nedenler olmak üzere, alkol, hipertrigliseridemi, hiperkalsemi, ilaç ilişkili, otoimmün (Oİ), herediter/genetik ve anatomik anomalilerdir. Kendi kendini sınırlayan hafif pankreatik ödemden pankreatik nekroz, organ yetmezliği ve ölüme neden olan sistemik inflamasyona kadar ciddiyeti değişebilir. Geçirilmiş pankreatitin uzun dönem sonuçlarından biri de diabetes mellitus gelişimidir (tip3cDM dahil). Yapılan çalışmalar %15 hastada 1 yıl içinde DM geliştiğini ve 5. yılda bu oranın arttığını göstermektedir. Bazı hastalarda geçici hiperglisemi olup bozulmuş glukoz metabolizması gelişmektedir. Hastaların 1. Yılda bile kontrolü, DM gelişimi açısından büyük bir hasta oranını yakalayacaktır. Bu çalışmada akut pankreatit geçiren hastalarda 1. ve 5. yılda diabetes mellitus gelişme oranları ve ilişkili faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Kliniği'nde 2016-2017-2018 yıllarında hastane yatışı olan ve dahil etme ve hariç tutma kriterlerine uyan 196 hasta alındı. Çalışmaya alınan hastaların dosyaları hastane intranet sistemi üzerinden tarandı ve araştırma parametreleri (yaş, cinsiyet, eşlik eden hastalıkları, yatış tarihi, akut pankreatit etyolojisi-alkol, biliyer, hipertrigliseridemi, hiperkalsemi, otoimmun, idiyopatik-, ciddi seyirli/nekrotizan olup olmadığı, AKŞ, HbA1c, üre, kreatinin, total kolesterol, LDL, TG, HDL, kalsiyum, ALT, AST, LDH, WBC düzeyleri, pankreas görüntülemesi (USG/BT/MR-MRCP) kaydedildi. Tanı anındaki Ranson kriterlerine göre ağırlık derecesi hesaplandı. E-nabızdan a.pankreatit nedenli yatış sonrası 1. ve 5. yıl sonunda KŞ (en az 3 değer ortalaması) ve HbA1c değerleri, anti-DM ilaç kullanıp kullanımı olup olmadığı taranarak kaydedildi. Bu verilerle yeni DM gelişim oranları belirlendi. Sonuçlar SPSS istatistiksel analiz yöntemiyle değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 92 (%47.4) kadın, 102 (%52.6) erkek, toplam 194 hasta dahil edildi. Yaş ortalaması 39.9 ± 13.4 yıldı. %2.1 hastada 1. yılda, %10.8 hastada 5. yılda DM geliştiği tespit edilmiştir. 5. yıl sonunda DM gelişen ve gelişmeyen gruplar arasında hastaların yaşı, cinsiyet dağılımı, komorbid hastalık, etyoloji oranı, nekrotizan seyri, açlık kan şekeri, kalsiyum, AST, ALT, LDH, T. Kolesterol HDL, LDL, WBC anlamlı farklılık göstermemiştir. 5. yıl sonunda DM gelişen grupta Ranson Skoru, üre, kreatinin değeri, trigliserid, HbA1c, 1. ve 5. yıl HbA1c değeri 5. yıl sonunda DM gelişmeyen gruptan anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. 5. yıl sonunda DM gelişen ve gelişmeyen her iki grupta da 1. yıldan 5. yıla HbA1c anlamlı artmıştır. 1. yıldan 5. Yıla HbA1c değişimi (1. yıl/5. yıl HbA1c değişimi), 5. yıl sonunda DM gelişen grupta ortalama 0.70 mmol/mol iken diğer grupta 0.06 mmol/mol olup anlamlı olarak daha yüksektir. Sonuç: A. Pankreatit geçiren non-diyabetik hastalarda ilk 5 yıl içinde artan oranda yeni tanı DM geliştiği tespit edilmiştir. 5. yıl sonunda DM gelişimi için Ranson Skoru yüksekliği, üre, kreatinin, trigliserid, 1. Yıl HbA1c, 5. Yıl HbA1c değeri, 1. Yıl/5. Yıl HbA1c değişiminin risk oluşturduğu saptanmıştır. A.pankreatit geçiren hastalarda KŞ, HbA1c ve tüm metabolik sendrom parametrelerinin takibi erken tanı, tedavi ve ilişkili komplikasyonların önlenmesi/ötelenmesi açısından önem taşır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Acute pancreatitis is a clinical condition characterized by damage caused by enzymes in the acinar cells of the exocrine pancreas, leading to secondary inflammation. The most common etiological factors include biliary causes, as well as alcohol, hypertriglyceridemia, hypercalcemia, drug-related issues, autoimmune (AI) conditions, hereditary/genetic factors, and anatomical anomalies. The severity can range from self-limiting mild pancreatic edema to pancreatic necrosis, organ failure, and systemic inflammation leading to death. One of the long-term consequences of previous pancreatitis is the development of diabetes mellitus (including type 3c DM). Studies have shown that 15% of patients develop DM within one year, and this rate increases by the fifth year. Some patients may experience temporary hyperglycemia and impaired glucose metabolism. Even in the first year, monitoring these patients will capture a significant proportion of those at risk for developing DM. This study aims to evaluate the rates of diabetes mellitus development in patients who have experienced acute pancreatitis at one and five years, along with associated factors.Materials and Methods: The study included 196 patients who were hospitalized at the Internal Medicine Clinic of Istanbul Training and Research Hospital in the years 2016, 2017, and 2018, and who met the inclusion and exclusion criteria.The files of the patients included in the study were scanned through the hospital's intranet system, and research parameters (age, gender, comorbidities, admission date, etiology of acute pancreatitis - alcohol, biliary, hypertriglyceridemia, hypercalcemia, autoimmune, idiopathic - whether it was severe/necrotizing, AKŞ, HbA1c, urea, creatinine, total cholesterol, LDL, TG, HDL, calcium, ALT, AST, LDH, WBC levels, pancreatic imaging (USG/T/MR-MRCP) were recorded. The severity score was calculated according to the Ranson criteria at the time of diagnosis. From the e-Nabız system, the KŞ (average of at least 3 values), HbA1c, and whether the patients were using anti-DM medications were scanned and recorded at the end of the 1st and 5th years. New onset DM was determined using this data. The results were evaluated using SPSS statistical analysis method. Results: A total of 194 patients were included in the study, consisting of 92 (47.4%) women and 102 (52.6%) men. The average age was 39.9 ± 13.4 years. It was found that 2.1% of patients developed DM in the first year, and 10.8% of patients developed DM in the fifth year. At the end of the fifth year, there were no significant differences between the groups in terms of patients' age, gender distribution, comorbid conditions, etiology rates, necrotizing course, fasting blood sugar, calcium, AST, ALT, LDH, total cholesterol, HDL, LDL, and WBC regarding the development of DM.At the end of the 5th year, in the group that developed diabetes mellitus (DM), the Ranson Score, urea, creatinine levels, triglycerides, HbA1c, and the HbA1c values at the 1st and 5th years were found to be significantly higher than in the group that did not develop DM by the end of the 5th year.At the end of the 5th year, in the group with developed DM, both the HbA1c values in the 1st and 5th years are significantly higher compared to the other group. At the end of the 5th year, HbA1c significantly increased from the 1st year to the 5th year in both the developing and developed groups. The change in HbA1c from the 1st year to the 5th year (1st year/5th year HbA1c) is an average of 0.70 mmol/mol in the group that developed diabetes by the end of the 5th year, while it is 0.06 mmol/mol in the other group, which is significantly higher. A. Pankreatit geçiren non-diyabetik hastalarda ilk 5 yıl içinde artan oranda yeni tanı DM geliştiği tespit edilmiştir. 5. yıl sonunda DM gelişimi için Ranson Skoru yüksekliği, üre, kreatinin, trigliserid, 1. Yıl HbA1c, 5. Yıl HbA1c değeri, 1. Yıl/5. Yıl HbA1c değişiminin risk oluşturduğu saptanmıştır. A.pankreatit geçiren hastalarda KŞ, HbA1c ve tüm metabolik sendrom parametrelerinin takibi erken tanı, tedavi ve ilişkili komplikasyonların önlenmesi/ötelenmesi açısından önem taşır. Conclusions: In this study, it was found that, new onset DM was observed with increasing percentages in patients who were admitted with a.pancreatitis in the first 5 years after the diagnosis. Also, high Ranson Score, urea, creatinine, triglycerides, 1st year HbA1c, 5th year HbA1c value, and the change in HbA1c from the 1st year to the 5th year were found to be risk factors for DM development. In patients who were diagnosed with a. pancreatitis, following BG, HbA1c and all metabolic syndrome parameters is important for early diagnosis and treatment of DM and prevention/delay of DM-related complications.