Non-geriatrik obezite hastalarında metabolik sendrom ve sarkopeni ilişkisi
The relationship betweeen metabolic syndrome and sarcopenia in non-geriatric patients with obesity
  1. Tez No: 942719
  2. Yazar: SERHAT SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERAY AKBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, metabolik sendrom, sarkopeni riski, Obesity, metabolic syndrome, sarcopenia risk
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
AMAÇ: Obezite sadece VKİ ile değil, eşlik eden hastalıklar ve komplikasyonlarla beraber değerlendirilmelidir. Sarkopeni daha önce geriatrik yaş grubunun bir hastalığı olarak ele alınan, ancak artık non-geriatrik grupta da farklı hastalıklarda görüldüğü bilinen bir patolojidir. Obezite de bu hastalıklardan biridir. Metabolik sendrom (MetS) da obeziteyle sıklıkla birliktelik gösteren bir durumdur. Bu çalışmada MetS varlığının non-geriatrik obeziteli bireylerde sarkopeni riski üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi obezite merkezine başvuran ve dahil etme ve hariç tutma kriterlerine uyan 80 hasta araştırmaya dahil edilerek dosyaları taranmıştır. Hastaların yaşı, cinsiyeti, boyu, kilosu, bel çevresi, vücut kitle indeksi, biyoimpedans analiz (BIA) sonuçları, Açlık Kan Şekeri, HbA1c, Üre, Kreatinin, T.kolesterol, TG, LDL, HDL, total protein, albümin düzeyleri kaydedilmiştir. Sarkopeni varlığı BIA sonucu ile belirlenmiştir. Metabolik Sendrom varlığı IDF kriterlerine göre belirlenmiştir. MetS olan ve olmayan gruplardaki sarkopeni sıklığı SPSS istatistiksel analiz yöntemiyle karşılaştırılmıştır. BULGULAR: Çalışmaya 70 (%87.5) kadın, 10 (%12.5) erkek, toplam 80 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 48 ±10.5 yıl idi. Ortalama VKİ 38.9±6.8 kg/m2 ve bel çevresi 117.5±13.3cm idi. idi. 17 kişide (%21.3) tip 2 DM, 32 kişide (%40) HT, 8 kişide (%10) kardiyak hastalık, 19 kişide HL (%23,8), 11 kişide astım (%13,8) ve 12 kişide (%15) ise hipotiroidi mevcuttu. Metabolik sendromu olan ve olmayan obeziteli gruplar arasında yaş, cinsiyet dağılımı, kilo, boy, VKİ, bel çevresi, kardiyak hastalık, hipotiroidi ve astım oranları açısından anlamlı bir farklılık bulunmadı. Metabolik sendrom olan grupta DM, HT ve HL oranı ile TG, AKŞ, HbA1c, LDL değerleri metabolik sendrom olmayan gruptan anlamlı olarak daha yüksek ve diğer ek hastalık oranı daha düşüktü. BIA verileri açısından karşılaştırıldığında, metabolik sendromu olan obezite hastalarında metabolik sendromu olmayan hastalara göre yağsız vücut kütlesi, iskelet kas kütlesi (SMM) ve iskelet kas kütle indeksi (SMMI) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşüktü. SONUÇ: Çalışmamız metabolik sendrom varlığının obezite hastalarında sarkopeni gelişimi açısından önemli bir risk faktörü olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, metabolik sendromun yalnızca kardiyo metabolik riskler açısından değil, aynı zamanda kas-iskelet sağlığı bakımından da dikkate alınması gerekmektedir. Multidisipliner bir ekip tarafından zamanında alınacak önlemler obezite ve metabolik sendrom ilişkili morbidite ve mortalitenin azaltılmasına katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Obesity should not be evaluated solely based on BMI, but also in conjunction with accompanying diseases and complications. Sarcopenia, once considered a disease of the geriatric population, is now known to be seen in various diseases in the non-geriatric population as well. Obesity is one such condition. Metabolic syndrome (MetS) is also frequently associated with obesity. This study aimed to investigate the impact of metabolic syndrome (MetS) on the risk of sarcopenia in non-geriatric individuals with obesity. METHODS: Eighty patients who applied to the Istanbul Training and Research Hospital Obesity Center and met the inclusion and exclusion criteria were included in the study, and their medical records were reviewed. Data collected included patients' age, gender, height, weight, waist circumference, body mass index (BMI), bioimpedance analysis (BIA) results, fasting blood glucose, HbA1c, urea, creatinine, total cholesterol, triglycerides (TG), LDL, HDL, total protein, and albumin levels. The presence of sarcopenia was determined using BIA results. The presence of MetS was determined according to IDF criteria. The frequency of sarcopenia in groups with and without MetS was compared using SPSS statistical analysis. RESULTS: The study included 80 patients, of whom 70 (87.5%) were women and 10 (12.5%) were men. The mean age was 48 ±10.5 years. The average BMI was 38.9 ±6.8 kg/m² and the mean waist circumference was 117.5 ±13.3 cm. Among the patients, 17 (21.3%) had type 2 diabetes mellitus (DM), 32 (40%) had hypertension (HT), 8 (10%) had cardiac disease, 19 (23.8%) had hyperlipidemia (HL), 11 (13.8%) had asthma, and 12 (15%) had hypothyroidism. There was no statistically significant difference between the groups with and without metabolic syndrome in terms of age, gender distribution, weight, height, BMI, waist circumference, rates of cardiac disease, hypothyroidism, and asthma. However, in the group with metabolic syndrome, the rates of DM, HT, and HL, as well as levels of TG, fasting blood glucose, HbA1c, and LDL, were significantly higher than in the group without metabolic syndrome, while the rate of other comorbidities was lower. In terms of BIA data, patients with metabolic syndrome had statistically significantly lower lean body mass, skeletal muscle mass (SMM), and skeletal muscle mass index (SMMI) compared to those without metabolic syndrome. CONCLUSION: Our study suggests that the presence of metabolic syndrome may be an important risk factor for the development of sarcopenia in patients with obesity. Therefore, metabolic syndrome should be considered not only in terms of cardiometabolic risks but also for musculoskeletal health. Timely interventions by a multidisciplinary team can help reduce morbidity and mortality associated with obesity and metabolic syndrome.