Elektrikli taşıtların tasarımı ile tahrik motoru üretiminin verimlilik ve performans açısından değerlendirilmesi
Evaluation of electric vehicle design with traction motor production in terms of efficiency and performance
- Tez No: 942782
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrikli araçlar, elektrikli motorlar, batarya teknolojileri, şarj yöntemleri, içten yanmalı motorlar, Electric vehicles, electric motors, battery technologies, charging methods, internal combustion engine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
İnsanlar geçmişten günümüze ihtiyaçları doğrultusunda ulaşımlarını sağlamak için çeşitli yollara başvurmuştur. Günden güne hem insan hem de eşya taşımacılığı için farklı yöntemler denenmiştir. Bugün gelinen teknolojiye baktığımızda aslında her şeyin tekerleğin icadıyla başladığını söylemek kaçınılmaz olur. İnsanlar işlerini kolaylaştırmak için taş yontarak, ağaç yontarak tekerlek yapımına başlamış ve onları birleştirerek istedikleri yere kolay yoldan ulaşmayı hedeflemişlerdir. Bugün gelinen noktaya baktığımızda tekerleğin icadından son teknolojiyle donatılmış araçlara hatta yeni tabirle akıllı cihazlara ulaşmış durumdayız. Elektrikli araçların hayatımıza girmesiyle beraber birçok araba üreticisi bu alana yönelmiş hatta yeni araç markaları doğmuştur. Teknolojinin gelişmesiyle beraber bu yenilikler otomotiv sektörüne yeni bir ivme kazandırmıştır. Tüm dünyanın sera gazı ile mücadele ettiği bir dönemde elektrikli araçların hayatımıza girmesi onları hem çevreci hem de doğa dostu olarak tanınmasını sağlamıştır. Egzoz gazının bulunmaması, hidrokarbonlar, karbonmonoksit, ozon, kurşun ve çeşitli nitrojen oksitlerinin olmaması büyük bir avantaj sunmaktadır. İçten yanmalı motora sahip araçlara göre avantaj ve dezavantajının olduğu söylenebilir fakat yeni bir teknoloji olması nedeniyle günden güne dezavantajlarının ortadan kalkacağı öngörülmektedir. Bu çalışmada İstanbul Aydın Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde Tübitak yarışları için tasarlanan elektrikli yarış aracının tasarımı ve performans değerlendirmesi yapılmıştır. Aracımızın şase ve gövdesi karbonfiberden yapılmış olup 2 kW güce sahip dıştan rotorlu (BLDC) elektrik motoru tercih edilmiştir. Batarya grubu lityum iyon tercih edilmiş olup hücre paketlemesi nominal gerilim değeri 111 volta sahiptir. Aracın mekanik ve elektrik hesaplamaları yapılarak parça üretimleri yapılmış ve uygulanmaya başlanmıştır.
Özet (Çeviri)
People have resorted to various methods to provide transportation in line with their needs from past to present. Different methods have been tried day by day for both human and goods transportation. When we look at today's technology, it is inevitable to say that everything started with the invention of the wheel. People started making wheels by carving stones and trees to make their jobs easier and aimed to reach their desired places easily by combining them. When we look at where we are today, we have reached from the invention of the wheel to vehicles equipped with the latest technology and even smart devices in the new term. With the introduction of electric vehicles into our lives, many car manufacturers have turned to this field and even new vehicle brands have been born. With the development of technology, these innovations have given new momentum to the automotive sector. At a time when the whole world is struggling with greenhouse gases, the introduction of electric vehicles into our lives has made them known as both environmentally friendly and nature-friendly. The absence of exhaust gas, hydrocarbons, carbon monoxide, ozone, lead and various nitrogen oxides offers a great advantage. It can be said that it has advantages and disadvantages compared to vehicles with internal combustion engines, but since it is a new technology, it is predicted that its disadvantages will be eliminated day by day. In this study, the design and performance evaluation of the electric racing vehicle designed for TUBITAK races in the Mechanical Engineering Department of Istanbul Aydin University was made. The chassis and body of our vehicle were made of carbon fiber and an external rotor (BLDC) electric motor with a power of 2 kW was preferred. The battery group was preferred as lithium ion and the cell packaging has a nominal voltage value of 111 volts. The mechanical and electrical calculations of the vehicle were made and the parts were produced and started to be implemented.