Zımanê Bêhışıyê dı romanên Şêrzad Hesen debo nımune: Jınek beser mınarewe û domahîk şev dabezandına îsa
Şêrzad Hesen'in romanlarinda bilinçdişi dilin i̇ncelenmesi:'Jinek beser minarewe' ve 'Domahîk şev dabezandina îsa' adli eserlerinden örnekler
- Tez No: 942909
- Danışmanlar: PROF. DR. NESİM SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Bilinçdışı, Dil, Roman, Psikoloji, Sembol, Psychology, Language, Nest, Fantasy, Symbolism, Novel. Number of
- Yıl: 2025
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırma dil analizi üzerine yapılmıştır. Jacques Lacan'ın teorisine göre edebi metinler ve bilimsel yöntemler dil aracılığıyla yorumlanır. Kuşkusuz psikoloji bireyin dil, davranış, düşünce ve duyguları üzerinde doğrudan etkili bir unsurdur. Eğer bu durum normal bir birey için doğru ise, bir şair ve roman yazarı gibi edebi yaratıcılıkla ilgilenen kişi için iki defa doğrudur. Çünkü bilinçdışı, edebi eserlerin yaratımını önemli ölçüde etkiler. Freud, Lacan ve Jung gibi düşünürler bilinçdışının dil ve hayal gücü üzerindeki etkisini vurgulamışlardır. Akademik araştırmalar genellikle belirli sınırlar içinde gerçekleştirilmektedir. Şêrzad Hesen'in romanlarındaki (Beser Minarewe û Domahîk Şev Dabezandina Îsa adlı iki eseri) bilinçdışı dilin temeli araştırmamızın sınırlarını oluşturacaktır. Bu çalışma, bazı psikanalitik yöntemler aracılığıyla bu romanları analiz ederek, yazarın bilinçdışı dil kullanımını ortaya koymayı hedeflemektedir. Böylece Şêrzad Hesen'in kullandığı bilinçdışı dili, Lacan'ın teorileri çerçevesinde değerlendirildiği görülecektir. Bu tez üç ana bölümden oluşmaktadır: Birinci bölüm, araştırmanın amacını, sınırlarını, sorularını ve yöntemini ortaya koyan bir giriş niteliğindedir. İkinci bölüm, teorik bir temele dayanmaktadır. Bu bölümde edebiyat ile psikanaliz arasındaki ilişki ele alınıp bu kavramları detaylı bir şekilde değerlendireceğiz. Ayrıca psikanalitik eleştiriyi de ele alacağız. Özellikle Freud, Adler ve Lacan'ın psikanalitik yaklaşımlarını ele alıp karşılaştırması yapılacaktır. Ancak, özellikle Lacan'ın teorisi üzerinde ayrı bir vurgu yapılacaktır. Çünkü tez bu teorik yaklaşım üzerine inşa edilmiştir. Üçüncü bölüm, uygulamalı bir analiz niteliği taşımaktadır. Bu bölümde, Şerzad Hesen'in romanlarındaki bilinçdışı dil özellikleri ele alınacak ve bu konunun ayrıntılı bir incelemesi yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Unconscious Processes in Literature: Analyzing the Works of Şerzad Hesen. Unconscious processes play a direct role in shaping an individual's language, behavior, thoughts, and emotions. While these influences are observable in all individuals, they manifest more prominently and intensely in those engaged in literary creativity, such as poets and novelists. The unconscious significantly impacts the creation of literary works, contributing to their depth and meaning. Thinkers such as Freud, Lacan, and Jung have emphasized the role of the unconscious in language and imagination, highlighting its crucial influence on the creative process. Academic research is typically conducted within defined boundaries. This study aims to examine the characteristics of unconscious language in Şerzad Hesen's novels. Using psychoanalytic methods, the analysis seeks to reveal the author's unconscious expressions and their manifestations in his works. In this context, the thesis is structured into three main sections. The first section serves as an introduction, outlining the purpose, scope, research questions, and methodology of the study. This part establishes a comprehensive framework, detailing the effects of the unconscious on the text and providing a systematic presentation of relevant perspectives and critiques. The second section provides a theoretical foundation. It explores the relationship between literature and psychoanalysis, delving into its nuances. Particular attention is paid to the psychoanalytic approaches of Freud, Adler, and Lacan. The core structures and features of these theories are analyzed, followed by a comparative discussion. Special emphasis is placed on Lacan's theory, as it forms the theoretical basis of this thesis. The third section involves a practical analysis. Here, the study examines the features of unconscious language in Şerzad Hesen's novels, offering an in-depth exploration of this subject.