Une evaluation du programme d'enseignement de la langue et de la culture Turques aux enfants Turcophones en belgique
Belçı̇ka'da Türkçe konuşan çocuklara Türk Dı̇lı̇ ve Kültürü öğretı̇mı̇ programı üzerı̇ne bı̇r değerlendı̇rme
- Tez No: 942935
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEJDET KARADAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Turkish and Turkish Culture, Curriculum, Bilingualism, Programme Evaluation, CIPP Evaluation Model
- Yıl: 2025
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fransızca Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 361
Özet
Bu çalışma, Belçika'da yaşayan Türk kökenli göçmen çocuklar için uygulanan Türkçe ve Türk Kültürü (TTK) dersi öğretim programını değerlendirerek geliştirmeyi amaçlamaktadır. Kültürel kimliklerini koruyabilmeleri ve ana dillerini etkili bir şekilde öğrenebilmeleri için hazırlanan bu programın etkililiği, CIPP (Bağlam, Girdi, Süreç, Ürün) modeli çerçevesinde kapsamlı bir şekilde değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında, Belçika'da TTK dersi veren 10 öğretmenin, 18 öğrencinin ve 21 velinin görüşleri alınmıştır. Karma araştırma yönteminin benimsendiği bu çalışmada; veri toplama sürecinde anketler uygulanmış, yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve ders gözlemleri gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların görüşleri, programın mevcut haliyle öğrencilerin dil becerilerini tam olarak geliştirmede yetersiz kaldığını ve öğretim sürecinde bazı eksikliklerin bulunduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca ders materyallerinin güncellenmesi, öğretim yöntemlerinin çağdaş yaklaşımlar doğrultusunda iyileştirilmesi ve ölçme-değerlendirme süreçlerinin daha sistematik hale getirilmesi gerekliliği öne çıkmaktadır. Öğrenciler, derslerin daha etkileşimli ve ilgi çekici olmasını talep ederken, veliler çocuklarının Türkçeyi akademik düzeyde öğrenebilmeleri için daha etkili pedagojik modellerin benimsenmesi gerektiğini vurgulamıştır. Sonuç olarak, programın daha işlevsel hale getirilmesi, öğretmen eğitimlerinin artırılması, dijital ve etkileşimli materyallerin kullanılması ve değerlendirme süreçlerinin güçlendirilmesi önerilmektedir. Anahtar Sözcükler: Türkçe ve Türk Kültürü, Öğretim Programı, İki Dillilik, Program Değerlendirme, CIPP Değerlendirme Modeli.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate and improve the Turkish and Turkish Culture (TCT) curriculum for Turkish immigrant children living in Belgium. The effectiveness of this curriculum, which was prepared for them to preserve their cultural identity and learn their mother tongue effectively, was evaluated comprehensively within the framework of the CIPP (Context, Input, Process, Product) model. Within the scope of the research, the opinions of 10 teachers, 18 students and 21 parents who teach TCT in Belgium were taken. In this study, in which mixed research method was adopted, questionnaires, semi- structured interviews and lesson observations were applied in the data collection process. The evaluations of the participants revealed that the programme in its current form is insufficient to fully develop students' language skills and that there are some deficiencies in the teaching process. In addition, there is a need to update the course materials, improve the teaching methods in line with contemporary approaches and make the assessment and evaluation processes more systematic. While students demanded that the lessons should be more interactive and interesting, parents emphasised that more effective pedagogical models should be adopted for their children to learn Turkish at an academic level. As a result, it is suggested that the programme should be made more functional, teacher trainings should be increased, digital and interactive materials should be used and evaluation processes should be strengthened.