Pilates mat egzersizlerinin 35-65 yaş sedanter kadınlar üzerindeki bazı parametrelerin incelenmesi
Examination of some parameters of pilates mat exercises on sedentary women aged 35-65
  1. Tez No: 942941
  2. Yazar: MERVE UÇAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİNÇ SERİN YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın ve Spor, Pilates, Fiziksel Aktivite Düzeyi, Kuvvet, Denge, Esneklik, Women and Sports, Pilates, Physical Activity Level, Strength, Balance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın amacı pilates mat egzersizlerinin sedanter kadınların bazı parametreleri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmaya gönüllü katılım sağlayan toplam 60 sedanter kadın katılım göstermiş olup, araştırma kriterlerine uymadıklarından dolayı araştırmadan 10 kişi çıkarılmıştır. Kontrol grubu 20 sedanter kadın, 45-65 yaş arası çalışma grubuna 15 sedanter kadın ve 35-44 yaş arası çalışma grubuna 15 sedanter kadın toplamda 50 sedanter birey katılım göstermiştir. Çalışmada elde edilen veriler IBM SPSS 24.0 programı ile istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılımlarının belirlenmesi amacıyla Shapilo-Wilk analizi yapılmış ve ölçümlerin çarpıklık basıklık değerlerine bakılmıştır. Grupların karşılaştırılması için Manova analizi kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular şu şekildedir; 1.Pilates egzersiz grubuna dahil olan 35-44 yaş arası sedanter bireylerin kilo, bel, kalça, beden kitle indeksi, spinal flexion,değişkenleri ön test ve son test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunurken, Bel-kalça oranı, statik squat ve mekik değişkenleri ön test ve son test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. 1.Pilates egzersiz grubuna dahil olan 45-65 yaş arası sedanter bireylerin kilo, bel, kalça, beden kitle indeksi (BKI), spinal flexion, değişkenleri ön test ve son test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunurken, Bel-kalça oranı, statik squat ve mekik değişkenleri ön test ve son test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Kontrol grubunda yer alan katılımcıların statik squat ve mekik değişkenleri ön test ve son test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunurken, kilo, bel, kalça, bel-kalça oranı, beden kütle indeksi (BKI), spinal flexion değişkenleri ön test ve son test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. 1.Pilates egzersiz grubuna dahil olan 35-44 yaş aralığı katılımcıların sağ baskın sağ denge ve sağ baskın sol denge değişkenleri ön test ve son test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunurken, sağ baskın arka denge, sol baskın arka denge, sol baskın sağ denge ve sol baskın sol denge değişkenleri ön test ve son test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. 1.Pilates egzersiz grubuna dahil olan 45-65 yaş arası çalışma grubuna sağ baskın arka denge, sağ baskın sağ denge, sağ baskın sol denge, sol baskın arka denge, sol baskın sağ denge ve sol baskın sol denge değişkenleri ön test ve son test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Kontrol Grubuna dahil olan katılımcıların sağ baskın sol denge ve sol baskın sol denge değişkenleri ön test ve son test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunurken, sağ baskın arka denge, sağ baskın sağ denge, sol baskın arka denge, sol baskın sağ denge ve değişkenleri ön test ve son test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. 35-44 yaş arası sedanter kadın, 45-65 yaş arası sedanter kadın araştırma grubu ve kontrol gruplarının; BKI değerleri, bel çevresi değerleri, kalça çevresi değerleri, bel kalça oran değerleri, statik squat değerleri, mekik değerleri ve sağ baskın arka değerleri arasında anlamlı fark olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of Pilates mat exercises on some parameters of sedentary women. A total of 60 sedentary women voluntarily participated in the study; however, 10 individuals were excluded from the study as they did not meet the research criteria. A total of 50 sedentary individuals participated, consisting of 20 sedentary women in the control group, 15 sedentary women aged 45-65 in the experimental group, and 15 sedentary women aged 35-44 in the experimental group. The data obtained in the study were statistically analyzed using IBM SPSS 24.0 software. To determine the normal distribution of the data, the Shapiro-Wilk test was conducted, and the skewness and kurtosis values of the measurements were examined. MANOVA analysis was used for group comparisons. The findings of the study are as follows: Pilates exercise group of sedentary individuals aged 35-44 showed a statistically significant difference between pre-test and post-test values for weight, waist, hip, body mass index (BMI), and spinal flexion variables. However, there was no statistically significant difference between pre-test and post-test values for waist-hip ratio, static squat, and sit-up variables. Pilates exercise group of sedentary individuals aged 45-65 showed a statistically significant difference between pre-test and post-test values for weight, waist, hip, body mass index (BMI), and spinal flexion variables. However, there was no statistically significant difference between pre-test and post-test values for waist-hip ratio, static squat, and sit-up variables. The control group participants showed a statistically significant difference between pre-test and post-test values for static squat and sit-up variables. However, no statistically significant difference was found between pre-test and post-test values for weight, waist, hip, waist-hip ratio, body mass index (BMI), and spinal flexion variables. Among sedentary participants aged 35-44 in the Pilates exercise group, there was a statistically significant difference between pre-test and post-test values for right-dominant right balance and right-dominant left balance variables. However, there was no statistically significant difference between pre-test and post-test values for right-dominant back balance, left-dominant back balance, left-dominant right balance, and left-dominant left balance variables. For the Pilates exercise group of individuals aged 45-65, no statistically significant difference was found between pre-test and post-test values for right-dominant back balance, right-dominant right balance, right-dominant left balance, left-dominant back balance, left-dominant right balance, and left-dominant left balance variables. The control group participants showed a statistically significant difference between pre-test and post-test values for right-dominant left balance and left-dominant left balance variables. However, there was no statistically significant difference between pre-test and post-test values for right-dominant back balance, right-dominant right balance, left-dominant back balance, and left-dominant right balance variables. Significant differences were observed among the sedentary women aged 35-44, sedentary women aged 45-65, and the control group in terms of BMI values, waist circumference values, hip circumference values, waist-hip ratio values, static squat values, sit-up values, and right-dominant back balance values.