Otizm tanılı çocuklara uygulanan 8 haftalık hareket eğitimi ve yüzme egzersizlerinin davranış değişikliklerine olan etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of 8-week movement training and swimming exercises applied to children diagnosed with autism on behavioral changes
- Tez No: 942943
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER ATASOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Otizm, Çocuk, Hareket Eğitimi, Yüzme, Egzersiz, Davranış Değişikliği, Autism, Child, Movement Training, Swimming, Exercise, Behaviour Change
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Çalışmada otizm spektrum bozukluğuna sahip çocuklara uygulanan 8 haftalık hareket eğitimi ve yüzme egzersizlerinin otizmli bireylerde duyusal gelişim, ilişki kurma, beden ve nesne kullanımı, sosyal ve öz bakım ve dil becerisi gelişimlerine meydana gelen değişiklikleri ebeveyn ve antrenör görüşlerine göre incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın amacı doğrultusunda araştırma grubu, iki deney grubundan oluşmaktadır. Araştırma grubu, mental bozuklukların tanısal ve sayımsal el kitabı (DSM-5, 2013) kriterlerine göre, OSB tanısı almış, kısmen sözlü iletişimi olan, daha önce hareket eğitimi ve yüzme eğitimi almamış, temel yaşam (yemek yeme ve giyinme) becerileri gelişmemiş, düzenli bir şekilde ilaç kullanmayan ve otizm dışında farklı kronik hastalığı bulunmayan (n=37) otizmli çocuktan oluşturulmuştur. Fakat araştırma dışı bırakılma kriterleri doğrultusunda hastalık sonucu ve sekiz haftalık eğitime düzenli katılma hususları değerlendirilerek (n=11) otizmli çocuk araştırmaya dâhil edilmemiştir. Araştırma grubu araştırmaya dâhil edilme kriterlerini yerine getiren 11 kız ve 15 erkek olmak üzere toplamda (n=26) otizmli bireyin gönüllü katılımıyla oluşturulmuştur. Araştırmaya dâhil edilen katılımcılar 8 hafta süre ile ve haftada iki defa hareket eğitimi ve yüzme eğitimi uygulamalarına tam katılım sağlamışlardır. Araştırma; nicel çalışmalar, deneysel araştırma yöntemlerinden, iki grup ön test- son test kontrol grupsuz deneysel desen modelinde tasarlanmıştır. Veri toplama yöntemi olarak anket tekniği uygulanmıştır. Veriler, Autism Behavior Checklist (ABC), ölçeğinin katılımcı çocukların ebeveynlere ve antrenörlere araştırmacı nezaretinde yüz yüze uygulama yöntemi kullanılarak iki farklı aşamada toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25 paket programına kayıt edilmiştir. İstatistiki işlem olarak Repeated Measures Anova, analizi kullanılmıştır. Ebeveyn ve antrenör görüşlerine göre çocukların otizm davranış kontrol listesi alt boyutlarından beden nesne kullanımı, sosyal öz bakım, ilişki kurma, dil becerisi, duyusal boyut düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca ölçeğin toplam skorunda grup içi; ön test, son test değerleri arasında da istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir. Otizm spektrum bozukluğuna sahip çocuklara uygulanan, hareket eğitimi egzersizleri ebeveyn ve antrenör görüşlerine göre ön-test ve son-test puanları incelenmiş ve otizmli çocukların duyusal, ilişki kurma becerisi, beden ve nesne kullanımı, sosyal ve öz bakım gelişimi ve dil becerisi gelişiminde hareket eğitimi egzersizlerin yüksek seviyede etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Otizm spektrum bozukluğuna sahip çocuklara uygulanan, yüzme eğitimi egzersizleri ebeveyn ve antrenör görüşlerine göre ön-test ve son-test puanları incelenmiş ve otizmli bireylerin beden nesne kullanımı, sosyal öz bakım, ilişki kurma, dil becerileri, duygusal gelişimlerinin anlamlı yönde farklılık gösterdiği de belirlenmiştir. Otizmli bireylerde her iki uygulananında önemli ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu anlaşılmaktadır. Hareket eğitimi ve yüzme egzersizleri sonucunda otizm tanılı çocukların becerilerini artırdığı görülmektedir. Otizm tanılı çocuklara uygulanan hareket eğitimi ve yüzme eğitimlerinin çocuğun, hareket becerisi kazanması, kendi vücutlarının farkına varılması, etrafındaki dünyayı tanımaları ve keşfetmeleri, kendilerini tanıyarak özgüvenlerinin artması, dil becerisinin gelişimine ve dikkatlerinin belli bir noktada uzun süreli olarak artmasını sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, it was aimed to investigate the changes in sensory development, relationship building, body and object use, social and self-care and language skill development of 8-week movement training and swimming exercises applied to children with autism spectrum disorder according to the opinions of parents and coaches. For the purpose of the study, the research group consisted of two experimental groups. The research group consisted of children with autism (n=37) who were diagnosed with ASD according to the criteria of the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5, 2013), had partial verbal communication, had not received movement and swimming training before, had not developed basic life (eating and dressing) skills, did not use medication regularly and did not have any other chronic disease other than autism. However, in line with the exclusion criteria, (n=11) children with autism were not included in the study due to the results of the disease and regular participation in the eight-week training. The research group was formed with the voluntary participation of a total of (n=26) individuals with autism (11 girls and 15 boys) who fulfilled the inclusion criteria. The participants included in the study fully participated in movement training and swimming training practices twice a week for 8 weeks. The research was designed in the experimental design model of quantitative studies, experimental research methods, two group pre-test-post-test control group. Questionnaire technique was applied as a data collection method. The data were collected in two different stages by using the Autism Behaviour Checklist (ABC) scale to the parents and coaches of the participant children face-to-face under the supervision of the researcher. The data obtained were recorded in SPSS 25 package programme. Repeated Measures Anova analysis was used as statistical procedure. According to the opinions of parents and coaches, it was determined that there was a statistically significant difference in the levels of body object use, social self-care, relationship building, language skills, sensory dimension of the autism behaviour checklist sub-dimensions. In addition, it was determined that there was a statistically significant difference between the pre-test and post-test values in the total score of the scale. The pre-test and post-test scores of movement training exercises applied to children with autism spectrum disorder according to the opinions of parents and coaches were examined and it was determined that movement training exercises had a high level of effect on the development of sensory, relationship building skills, body and object use, social and self-care development and language skills of children with autism. The pre-test and post-test scores of swimming training exercises applied to children with autism spectrum disorder were examined according to the opinions of parents and coaches, and it was also determined that the body object use, social self-care, relationship building, language skills, emotional development of individuals with autism differed significantly. It is understood that both applications have a significant and significant effect in individuals with autism. As a result of movement training and swimming exercises, it is seen that children diagnosed with autism increase their skills. It was determined that movement training and swimming training applied to children diagnosed with autism enabled the child to gain movement skills, to become aware of their own bodies, to recognise and explore the world around them, to increase their self-confidence by recognising themselves, to develop language skills and to increase their attention at a certain point for a long time.