Balya (Balıkesir) ilçesi mısır ekiliş alanlarında zararlı lepidopterlerin ve bunların doğal düşmanlarının tespit edilmesi
Detection of lepidopteran pests and their natural enemies in corn cultivation areas of Balya (Balikesir) district
  1. Tez No: 942996
  2. Yazar: SEZAİ KOYUNCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NABİ ALPER KUMRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Güveler, doğal düşmanlar, fauna, faydalı böcekler, mısır, zararlı böcekler, Beneficial insects, faunistic, insect pests, maize, moths, natural enemies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Balıkesir ili, Balya ilçesinde yapılan bu çalışma 2023-2024 yıllarında mısırda zararlı güve türlerinin (Insecta: Lepidoptera) ve bunların doğal düşmanlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Örnekleme yapılan mısır alanlarında tuzaklar, gözle izleme, atrap sallama ve emgi şişesi kullanılarak zararlıların ve faydalıların yumurta, larva, pupa ve ergin dönemleri toplanmıştır. Tuzakla yapılan gözlemlerde Sesamia nonagrioides Lefebvre (Lepidoptera: Noctuidae) Mısır koçan kurdu ve Ostrinia nubilalis Hübner (Lepidoptera: Crambidae) Mısır kurdunun feromon kapsülleri ve Robinson tipi ışık tuzakları kullanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre tüm gözlem alanlarında Lepidoptera takımına bağlı, 2 familyadan 5 tür mısır zararlısı tespit edilmiştir. Diğer taraftan, faydalı böceklerden Hymenoptera takımına bağlı 4 familyadan 7 tür, Coleoptera takımına bağlı 1 familyadan 2 tür, Neuroptera takımına bağlı 1 familyadan 1 tür ve Hemiptera takımına bağlı 3 familyadan ise 3 tür tespit edilmiştir. Tespit edilen lepidopterlerden Helicoverpa armigera Hübner (Lepidoptera: Noctuidae) daha fazla yoğunlukta bulunurken, doğal düşmanlardan ise %26,79 Coccinellidae (Coleoptera), %23,21 Chrysopidae (Neuroptera) ve %19,64 Braconidae (Hymenoptera) familyası en yüksek oranda tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in the district of Balya, Balıkesir Province, in 2023-2024 to identify pest moth species (Insecta: Lepidoptera) affecting maize and their natural enemies. In sampled corn fields, traps, visual monitoring, sweeping, and aspirator bottles were used to collect egg, larval, pupal, and adult stages of pests and beneficial insects. For trap-based observations, pheromone capsules were used for the European corn borer, Sesamia nonagrioides Lefebvre (Lepidoptera: Noctuidae) and the European corn borer, Ostrinia nubilalis Hübner (Lepidoptera: Crambidae). According to the study results, five maize pest species from two Lepidoptera families were identified across all observation areas. Additionally, among beneficial insects, seven species from four Hymenoptera families, two species from one Coleoptera family, one species from one Neuroptera family and three species from three Hemiptera families were identified. Among the detected lepidopterans, Helicoverpa armigera Hübner (Lepidoptera: Noctuidae) was found in higher density, while among the natural enemies, the Coccinellidae (Coleoptera) family was detected at the highest rate of 26.79%, Chrysopidae (Neuroptera) at 23.21% and Braconidae (Hymenoptera) at 19.64%.