Yüksek Seçim Kurulu kararlarında seçim günü yasaklarının denetimi ve anayasal ilkeler bağlamında değerlendirme
The supervision of election day prohibitions in the decisions of the supreme election council and evaluation in the context of constitutional principles
- Tez No: 943067
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SEZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Seçim, Yüksek Seçim Kurulu, seçim yasakları, seçim günü yasakları, temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılmasına ilişkin anayasal ilkeler, denetim, Election, Supreme Election Council, election restrictions, election day restrictions, constitutional principles related to the limitation of fundamental rights and freedoms, supervision
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 291
Özet
Bu çalışmanın amacı, seçim sürecinde özellikle seçim günü yasaklarını ele alarak, bu yasakların anayasal hak ve özgürlüklere ilişkin ilkeler kapsamında uygunluğunu değerlendirmektir. Çalışmada, seçim günü getirilen yasakların yasal dayanakları, uygulanış biçimleri, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararları ve bu yasakların hak ve özgürlüklere ilişkin sınırlama ilkelerine uygunluğu incelenmiştir. İki bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde, seçim kavramının temel ilkeleri, seçimlerin yasal düzenlemeleri ve seçim yasakları genel olarak ele alınmıştır. Seçim yasaklarının tanımı, amacı ve Türk hukukunda uygulanan üç aşamalı seçim yasakları kapsamlı şekilde değerlendirilmiştir. Ayrıca seçimlerin denetimi ile ilgili yasal düzenlemelere ve YSK'nin seçim sürecindeki rolüne yer verilmiştir. Çalışmanın odak noktasını oluşturan ikinci bölümde ise seçim günü uygulanan yasaklar detaylandırılarak, bu yasakların hak ve özgürlükler üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Her bir yasağın anayasal ilkeler ışığında değerlendirilmesi yapılmış ve ilgili YSK kararları ışığında yaşanan sorunlara dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the appropriateness of election day restrictions within the framework of constitutional principles related to rights and freedoms. The study examines the legal basis, implementation methods, Supreme Election Council (YSK) decisions, and the compliance of these restrictions with the principles of limiting rights and freedoms. In the first part of this two-part study, the basic principles of the election concept, legal regulations of elections, and general election restrictions are discussed. The definition, purpose, and three-stage election restrictions applied in Turkish law are comprehensively evaluated. Additionally, legal regulations related to the supervision of elections and the role of the YSK in the election process are included. The second part, which forms the focus of the study, details the restrictions applied on election day and analyzes their impact on rights and freedoms. Each restriction is evaluated in light of constitutional principles, and issues experienced in light of relevant YSK decisions are highlighted.