Üniversite öğrencilerinin gelecek kaygısını yordamada algılanan sosyal destek, genel öz yeterlik ve duygu düzenleme güçlüğünün rolü
The role of perceived social support, general self-efficacy and emotion regulation difficulties in prediction of university students' future anxiety
- Tez No: 943066
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP AYDIN SÜNBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: üniversite öğrencileri, gelecek kaygısı, algılanan sosyal destek, genel öz yeterlik, duygu düzenleme güçlüğü, university students, future anxiety, perceived social support, self-sensitivity, emotion regulation difficulties
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin gelecek kaygısını yordamada algılanan sosyal destek, genel öz yeterlik ve duygu düzenleme güçlüğünün rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. 243 kadın 71 erkek olmak üzere 314 üniversite öğrencisiyle yapılan araştırmanın örnekleminin belirlenmesinde uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verileri araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu, Geylani ve Çiriş Yıldız (2022) tarafından geliştirilen Üniversite Öğrencilerinde Gelecek Kaygısı Ölçeği, Zimet ve arkadaşları (1988) tarafından geliştirilen Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması ise Eker ve arkadaşları (2001) tarafından yapılan ÇBASDÖ, Sherer ve arkadaşları tarafından geliştirilen Türkçe formunun İlhan ve Yıldırım (2010) tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan Genel Özyeterlilik Ölçeği ve Gratz ve Roemer (2004) tarafından geliştirilen, Penner ve arkadaşları (2022) tarafından kısaltılan ve dilimize uyarlama çalışması Erik ve Ekşi (2023) tarafından yapılan DDGÖ-8 ile toplanmıştır. Verilerin analizlerinde bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), post hoc (Tukey, LSD), Pearson momentler çarpımı korelasyon testi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına bakıldığında algılanan sosyal destek cinsiyet, romantik ilişki durumu ve sosyokoenomik düzey değişkenlerine göre genel öz yeterlik romantik ilişki durumu değişkenine göre duygu düzenleme güçlüğü bölüm değişkenine göre istatiksel anlamda farklılaşmaktadır. Araştırmanın bağımlı değişkeni olan gelecek kaygısı ise cinsiyet, bölüm, sosyoekonomik düzey ve romantik ilişki durumu değişkenlerine göre istatiksel anlamda farklılaşmaktadır. Araştırma sonucunda üniversite öğrencilerinin gelecek kaygısı, algılanan sosyal destek, genel öz yeterlik ve duygu düzenleme güçlüğü ile aralarında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Son olarak regresyon analiziyle ortaya koyulan modelin anlamlı bulunduğu ve varyansın %39.8' ini açıkladığı tespit edilmiştir. Üniversite öğrencilerinde duygu düzenleme güçlüğü ve genel öz yeterlik gelecek kaygısının yordayıcısıyken algılanan sosyal desteğin anlamlı yordayıcı olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the role of perceived social support, general self-efficacy, and emotion regulation difficulties in predicting future anxiety among university students. The sample consisted of 314 university students, including 243 women and 71 men, selected through a convenience sampling method. Data were collected using a Personal Information Form created by the researcher, the Future Anxiety Scale for University Students developed by Geylani and Ciris Yildiz (2022), the MSPSS, which was originally developed by Zimet et al. (1988) and adapted into Turkish by Eker et al. (2001), the General Self-Efficacy Scale developed by Sherer et al. (1982) and adapted into Turkish with validity and reliability studies conducted by Ilhan and Yildirim (2010), and the DERS-8, initially developed by Gratz and Roemer (2004), abbreviated by Penner et al. (2022), and adapted into Turkish by Erik and Eksi (2023). The data were analyzed using independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), post hoc tests (Tukey, LSD), Pearson's product-moment correlation coefficient, and multiple linear regression analysis. The findings revealed that perceived social support differed significantly according to gender, relationship status, and socioeconomic level, general self-efficacy was found to vary statistically according to relationship status, emotion regulation difficulties were significantly different across departments. Future anxiety, the dependent variable of the study, was found to vary significantly according to gender, department, socioeconomic level, and relationship status. The study concluded that university students' future anxiety was significantly associated with perceived social support, general self-efficacy, and emotion regulation difficulties. Furthermore, regression analysis indicated that the proposed model was statistically significant and explained 39.8% of the variance. The analysis demonstrated that emotion regulation difficulties and general self-efficacy were significant predictors of future anxiety, while perceived social support did not emerge as a significant predictor.