Panik bozukluk ve özgül fobi belirtileri olan yetişkin bireylerde Flashforward EMDR etkililiğinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative analysis of the effectiveness of Flashforward EMDR in adults with symptoms of panic disorder and specific phobiasa comparati̇ve analysi̇s of the effecti̇veness of flashforward emdr i̇n adults wi̇th symptoms of pani̇c di̇sorder and speci̇fi̇c phobi̇as
  1. Tez No: 943105
  2. Yazar: ELİF BERFİN BEYHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADER BAHAYİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Panik Bozukluk, Özgül Fobi, EMDR, Flashforward EMDR, Anksiyete Bozuklukları, Panic Disorder, Specific Phobia, EMDR, Flashforward EMDR, Anxiety Disorders
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmanın amacı, panik bozukluk ve özgül fobi belirtileri gösteren yetişkin bireylerde Flashforward EMDR (Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) tedavisinin etkililiğini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Panik bozukluk ve özgül fobiler, bireylerin günlük yaşamlarını olumsuz etkileyen ve işlevselliklerini önemli ölçüde sınırlayan yaygın anksiyete bozukluklarıdır. Bu bozuklukların tedavisinde yaygın olarak kullanılan EMDR terapisi, bireylerin travmatik anılarını işleyerek yeniden yapılandırmalarına ve anksiyete düzeylerini azaltmalarına odaklanmaktadır. Flashforward tekniği ise bireylerin kaygıya bağlı semptomlarını hafifletmede etkili bir yöntem olduğu düşünülmesi sebebi ile bireylerin gelecekteki felaket senaryoları üzerine çalışarak, geleceğe yönelik endişe ve korkularını azaltmasını hedeflemektedir. Araştırma, 18-30 yaş aralığında, DSM-V tanı kriterlerine göre panik bozukluk belirtileri gösteren 15 katılımcı ve özgül fobi belirtileri gösteren 15 katılımcı olmak üzere toplamda 30 birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada kullanılan veri toplama araçları arasında Sosyodemografik Form, DSM-V Panik Bozukluk Ölçeği ve DSM-V Özgül Fobi Şiddet Ölçeği yer almıştır. Çalışma, ön test ve son test kontrol gruplu desen ile yarı deneysel bir yöntem kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara sekiz oturum boyunca Flashforward EMDR uygulanmış ve terapi öncesi ile sonrası arasındaki değişiklikler değerlendirilmiştir. Araştırmanın bulguları, Flashforward EMDR'nin hem panik bozukluk hem de özgül fobi belirtileri üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Panik bozukluk belirtileri gösteren katılımcılar, terapi sonrası anksiyete düzeylerinde ve panik atak sıklıklarında belirgin bir azalma bildirmiştir. Özgül fobi belirtileri taşıyan bireylerde ise korkulan nesne ya da duruma karşı duyulan yoğun kaygı ve kaçınma semptomlarında kayda değer bir azalma diye gözlenmiştir. Ayrıca, her iki grupta da tedavi sonrasında işlevsellik düzeylerinin artış gösterdiği belirlenmiştir. Flashforward EMDR'nin, özellikle geleceğe yönelik felaket senaryolarının işlenmesinde etkili bir teknik olduğu ve katılımcıların korku ve kaygı düzeylerini azalttığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu araştırmanın bulguları, Flashforward EMDR'nin panik bozukluk ve özgül fobi tedavisinde etkili bir yöntem olduğunu ve geleneksel terapi yaklaşımlarına kıyasla kısa sürede semptomlarda anlamlı bir azalma sağladığını ortaya koymaktadır. Araştırmanın sonuçları, klinik uygulamalarda yeni yaklaşımların geliştirilmesine ve Flashforward EMDR'nin daha geniş bir popülasyonunda uygulanabilirliğine ışık tutmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to comparatively examine the effectiveness of Flashforward EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) therapy in adult individuals with symptoms of panic disorder and specific phobia. Panic disorders and specific phobias are common anxiety disorders that negatively impact individuals' daily lives and significantly limit their functionality. EMDR therapy, widely used in the treatment of these disorders, focuses on processing and restructuring traumatic memories to reduce anxiety levels. The Flashforward technique, on the other hand, works on catastrophic scenarios related to the future, aiming to reduce individuals' anticipatory anxiety and fears. Flashforward EMDR is considered an effective method for restructuring fear responses and alleviating symptoms of these disorders. The study was conducted with a total of 30 individuals aged between 18-50, including 15 participants meeting DSM-V diagnostic criteria for panic disorder and 15 participants with specific phobia symptoms. Data collection tools used in the study included a Sociodemographic Form, DSM-V Panic Disorder Scale, and DSM-V Specific Phobia Severity Scale. The study employed a quasi-experimental design with pre-test and post-test control groups. Participants underwent eight sessions of Flashforward EMDR, and changes before and after the therapy were evaluated. The findings of the study demonstrated that Flashforward EMDR had a significant impact on both panic disorder and specific phobia symptoms. Participants with panic disorder reported a notable reduction in anxiety levels and the frequency of panic attacks following therapy. Individuals with specific phobia symptoms showed significant improvement in their intense anxiety and avoidance behaviors toward the feared object or situation. Furthermore, both groups exhibited increased functionality levels post-treatment. The results highlighted that Flashforward EMDR is particularly effective in processing catastrophic scenarios related to the future and reducing participants' fear and anxiety levels. The findings of this study show that Flashforward EMDR is an effective method in the treatment of panic disorder and specific phobias and provides a significant reduction in symptoms in a short time compared to traditional therapeutic approaches. The results aim to contribute to the development of new approaches in clinical practice and expand the applicability of Flashforward EMDR to a wider patient population.