Uzaktan eğitimde kullanılan ders materyallerinin ve çevrim içi platformların öğretmenler açısından değerlendirilmesi
Evaluation of course materials and online platforms used in distance education by teachers
- Tez No: 943145
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN SABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Yüz Yüze eğitim, Öğretim Materyalleri, Remote Education, Face-to-Face Education, Teaching Materials
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Günümüz hayat şartlarında küresel salgın ile birçok yönden savaşlar verilmekte olup dünyayı hızlı şekilde çevreleyen bu durumun sonucunda her alanda olduğu gibi eğitim-öğretim alanında da bazı ihtiyaçlar meydana gelmiştir. Bu ihtiyaçlar; eğitim sisteminin sürekliliği ve kullanılan materyallerin güncel ve kullanılabilir olmasını da kapsamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı ve birçok tüzel kişiler materyal kapsamında Eğitim ve öğretim faaliyetlerinde karşılaşılan güçlüklerin giderilmesine yönelik sorunların ortadan kaldırılması için çaba sarf etmektedirler. Eğitim öğretim süreci uzun süre yüz yüze yapılmış, son dönemlerde ise Covid-19 pandemi sürecinde gereksinimlere bağlı olarak uzaktan eğitim yöntemiyle de gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Bunun sonucunda uzaktan eğitim tüm kademelerde uygulanmıştır. Bu araştırmada“ Uzaktan eğitimde kullanılan ders materyallerinin ve çevrim içi platformların eğitimdeki etkileri nelerdir?”sorusuna bir yanıt bulunmaya çalışılmış ve araştırma süresinde nitel araştırma yöntemleri kapsamında bulunan durum incelemesi yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmanın örneklemi Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde görev alan 14 farklı ders bransına mensup toplam 75 öğretmenden oluşmuştur. Veri toplama aracı olarak ise yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış, sorular katılımcı öğretmenlere açık uçlu olacak şekilde sorulmuştur. Verilere ulaşıldıktan sonra düzenlenip daha sonra analiz edilmiş, ortak noktada buluşan öğretmenlerin görüşleri gruplar halinde tablolaştırılarak bulgular belirlenmiştir. Bulguları destekleyen öğretmen görüşleri üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan uygulanmıştır. Verilerin incelenmesinin ardından, araştırmanın temel hedefi olan“ uzaktan eğitimde kullanılan ders materyallerinin ve çevrim içi platformların öğretmenler açısından değerlendirilmesi”ne yönelik bulgular ve bulgular doğrultusunda sonuçlar meydana gelmiştir. Bulgular sonucunda da yüz yüze eğitim sistemin de kullanılan materyallerin daha verimli olduğu öğretmenler tarafından bildirilmiştir. Ayrıca uzaktan eğitim sistemin de materyal oluşturma sürecinde öğretmenlerin yetersiz kaldığı, bu konuda çalışmaların yapılması gerektiği öğretmenler tarafından açık dille ifade edilmiştir. Aynı zaman da uzaktan eğitim sisteminde kullanılan platformlar arasında EBA'nın daha çok tercih edildiği ve genel olarak kullanılan platformların içeriklerinin nitelik ve nicelik açısından EBA'ya gore daha zayıf kaldığı belirtmişlerdir. Uzaktan eğitimin en belirgin kısıtlaması olarak fırsat eşitsizliklerinin bulunduğunu, yüz yüze eğitimin ise en belirgin sınırlılığının zaman ve mekân bağımlılığı olduğunu ifade etmişlerdir. Ayrıca, araştırmaya katılan öğretmenlerin çoğu, teknolojik anlamda kendilerini yeterli gördüklerini belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's living conditions, numerous battles are being fought in various ways due to the global pandemic, and as a result of this rapidly spreading situation that surrounds the world, certain needs have emerged in various fields, including the education sector. These needs also encompass the continuity of the education system and the updating and usability of the materials used. The Ministry of National Education and many other legal entities are making efforts to eliminate the challenges encountered in education and teaching activities and to address the difficulties faced in this area. The education process has long been conducted face-to-face, but in recent times, especially during the Covid-19 pandemic, the remote education method has also been implemented based on emerging needs. As a result, remote education has been applied at all levels. In this study, an attempt was made to answer the question,“What are the effects of the teaching materials and online platforms used in remote education on the education process?”During the research, a qualitative research method, specifically the case study method, was preferred. The sample of the study consisted of 75 teachers from 14 different subject areas, working in various regions of Turkey. A semi-structured interview form was used as the data collection tool, with open-ended questions being asked to the participating teachers. After the data was collected, it was organized and analyzed, with the views of teachers who shared common points being grouped and tabulated to identify the findings. The teacher views that supported the findings were presented without any modifications. Following the analysis of the data, the main objective of the research, which was to evaluate“the effects of teaching materials and online platforms used in remote education from the teachers' perspective,”was addressed, and findings and results were derived accordingly. As a result of the findings, it was reported by the teachers that the materials used in face-to-face education were more effective. Additionally, teachers clearly stated that they faced difficulties in creating materials for remote education and emphasized the need for further work in this area. Furthermore, it was noted that among the platforms used in remote education, EBA was the most preferred, and in general, the content of the other platforms was weaker in both quality and quantity compared to EBA. The most significant limitation of remote education, according to the teachers, was the presence of opportunity inequalities, while the most notable limitation of face-to-face education was its dependence on time and space. Additionally, most of the teachers participating in the study stated that they considered themselves technologically sufficient.