3B baskı reçine ile yapılmış onleylerin marjinal adaptasyonuna preparasyon tasarımının etkisi
The influence of preparation design and resin type on the marginal adaptation of 3D printed resin onley restorations
  1. Tez No: 943170
  2. Yazar: SENA NUR YİGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR AKARSU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Marjinal adaptasyon, onley, preparasyon tasarımı, üç boyutlu yazıcı, Marginal adaptation, Onley, Preparation design, 3D printer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, plastik dişlerde iki farklı preparasyon tekniği ve iki farklı 3B baskı reçine kullanılarak üretilen onley restorasyonların marjinal adaptasyonlarını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 80 restorasyon örneği üretmek için iki farklı 3B baskı kuron reçine (Crowntec, Saremco Dental AG ve VarseoSmile Crown Plus, Bego) kullanılmıştır. İki reçine için iki farklı preparasyon tasarımı uygulanmış ve örnekler dört gruba ayrılmıştır: Grup 1: VarseoSmile Crown Plus + Shoulder preparasyon, Grup 2: VarseoSmile Crown Plus + Flat preparasyon, Grup 3: Saremco Crowntec + Shoulder preparasyon, Grup 4: Saremco Crowntec + Flat preparasyon. Örnekler shoulder ve flat preparasyon için tasarım kurallarına uygun olarak hazırlanmıştır. Hazırlanan modeller 3B ağız içi tarayıcı (Trios, 3Shape, Kopenhag, Danimarka) ile taranmıştır. Tasarımlar CAD yazılımı (ExoCAD 2.4 Plovdiv; ExoCAD GmbH, Darmstadt, Almanya) kullanılarak oluşturulmuştur. Chitubox V1.7.0 (Guangdong, Çin) 3B baskı yazılımı kullanılarak 50 µm katman kalınlığı ve 0° baskı açısı ayarlanmıştır ve modeller dilimlenmiştir. Ardından restorasyonlar bir 3B yazıcı (Phrozen sonic mini 8K SLA cihazı, Phrozen Technology, Hsinchu City, Tayvan) ile üretilmiştir. Her bir restorasyon x40 büyütmede stereomikroskop (Leica S6 D; Leica Microsystems Inc) altında incelenmiştir. Ölçümler her diş için önceden belirlenmiş 18 noktada kaydedilmiştir. İstatistiksel analiz tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Tukey'in post hoc testleri kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: İstatistiksel analiz, Crowntec ile üretilenlerin (Grup 3-4) VarseoSmile Crown Plus ile üretilenlere (Grup 1-2) göre anlamlı marjinal adaptasyon farklılıkları gösterdiğini ortaya koymuştur (p0.05). En düşük marjinal aralık değerleri oklüzal konumda gözlenirken, en yüksek değerler mezial konumda gözlenmiştir. Sonuç: Reçine tipi ve konum onley restorasyonların marjinal adaptasyonu üzerinde etkili olabilir, ancak daha ileri çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study compares the marginal adaptation of onley restorations fabricated from two different 3D printed resins with two different preparation designs in plastic teeth. Materials and Methods: This study used two different 3D printed crown resins (Crowntec, Saremco Dental AG, and VarseoSmile Crown Plus, Bego) to produce 80 restoration samples. Two different preparation designs were applied for the two resins, dividing the samples into four groups: Group 1: VarseoSmile Crown Plus + Shoulder preparation, Group 2: VarseoSmile Crown Plus + Flat preparation, Group 3: Saremco Crowntec + Shoulder preparation, Group 4: Saremco Crowntec + Flat preparation. The samples were prepared in accordance with the design rules for shoulder and flat preparation. Prepared models were scanned with a 3D intraoral scanner (Trios, 3Shape, Copenhagen, Denmark). Designs were created using CAD software (ExoCAD 2.4 Plovdiv; ExoCAD GmbH, Darmstadt, Germany). Chitubox V1.7.0 (Guangdong, China) 3D printing software was used to set a 50 µm layer thickness and a 0° print orientation, and the models were sliced. Then, restorations were fabricated with a 3D printer (Phrozen sonic mini 8K SLA device, Phrozen Technology, Hsinchu City, Taiwan). Each restoration was examined under a stereomicroscope (Leica S6 D; Leica Microsystems Inc) at x40 magnification. Measurements were recorded at 18 predetermined locations per tooth. Statistical analysis was performed using one-way ANOVA and Tukey's HSD posthoc tests. Results: Statistical analysis revealed that those produced with Saremco Crowntec (Group 3-4) showed better marginal adaptation than those produced with VarseoSmile Crown Plus (Group 1-2). There is a statistically significant difference (p0.05). The lowest marginal gap was observed in the observed occlusal, while the highest adaptation was observed in the mesial. Conclusion: Resin type and location may influence the marginal adaptation of onley restorations, but further studies are necessary.